1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Erbil’de PYD’ye Protesto
Erbil’de PYD’ye Protesto

Erbil’de PYD’ye Protesto

Suriye’nin kuzeyindeki Demokratik Birlik Partisi, diğer Kürt partilerine baskı yaptığı gerekçesiyle Erbil’de protesto edildi.

24 Mayıs 2014 Cumartesi 04:21A+A-

Suriye’nin kuzeyinde siyasi faaliyetlerini sürdüren, PKK’nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi (PYD) diğer Kürt partilerine baskı yaptığı gerekçesiyle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde bir grup tarafından protesto edildi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani’ye yakın duran Suriye Kürdistan Demokratik Partisi (S-KDP) üyesi bin kişilik grup, “PYD’nin Suriye Kürdistan’ında sivil hayatı hedef alan siyasetini reddediyor ve kınıyoruz” açıklaması yaptı.

S-KDP üyeleri Erbil’in Ankawe semtinde bir araya geldi. Kalabalık, Yüzlük Caddesi’nde sloganlar eşliğinde yürüyerek Birleşmiş Milletler Erbil Ofisi’nin önünde toplandı.

Molla Mustafa ve Mesut Barzani’nin fotoğrafları ile Kürdistan bölgesi, Suriye muhalefeti ve Suriye Kürt Ulusal Meclisi'nin (ENKS) bayrak ve flamalarını taşıyan kalabalık bir süre slogan attı.  

“Yaşasın Kürtlerin Birliği”, “Yaşasın Barzani ve Kürdistan”, “PYD hapishanelerindeki tutuklulara özgürlük”, “PYD elini Rojava’dan çek”, “PYD’ye hayır, Kürtlere özgürlük”, “Esed ittifakına son” ifadelerinin yazılı olduğu pankart ve dövizleri taşıyan grup burada bir basın açıklaması yaptı.

‘Yaşam hakkı tanımıyor’ suçlaması

Yazılı açıklamayı okuyan S-KDP üyesi Mahmut Muhammed, PYD’nin Suriye’de siyasi faaliyette bulunan diğer Kürt partilerine yaşam hakkı tanımadığını söyledi.

“Kürtlerin rejime karşı birlikte hareket etmesi gerekirken PYD’nın Kürt partilerin hedef almasını doğru bulmuyoruz” diyen Muhammed, “Suriye’deki tekçi zihniyeti kınıyoruz” ifadesini kullandı.

Politbüro üyesi Mustafa Cuma ise Suriye halkının durumunun içler acısı olduğunu kaydederek PYD’nin uygulamalarını eleştirdi.

Cuma, “PYD’nin Rojava’daki uygulamalarını kınamak için toplandık. Bu partinin tutumunun Kürt ulusal çıkarlarına uygun olmadığını demokratik bir şekilde protesto ettik. Keşke bugün bir Kürt partisini protesto etmeseydik. Fakat tekçi zihniyet bizi buna mecbur etti. Bu yüzden PYD’nin en kısa zamanda tutumunu değiştirip tüm Kürtleri kucaklayan bir siyaset gütmesi gerekmektedir” diye konuştu.

PYD, Barzani’ye yakın olan S-KDP’nin beş üst düzey yöneticisini gözaltına almış, 8 Mayıs 2014 tarihinde sınır dışı etmişti. Geçtiğimiz günlerde de Erbil'de PKK'ya yakın kuruluşlara baskın düzenlenmiş, bu kurumlarda çalışanlardan gözaltına alınanlar olmuştu. 

AA

HABERE YORUM KAT