1. HABERLER

  2. HABER

  3. "EPDK’nın Benzin Zammına Müdahalesi Yok"
"EPDK’nın Benzin Zammına Müdahalesi Yok"

"EPDK’nın Benzin Zammına Müdahalesi Yok"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, benzin zammının geciktirilmesi ya da büyüklüğüyle ilgili EPDK’nın hiçbir müdahalesinin olmadığını açıkladı.

11 Haziran 2015 Perşembe 14:04A+A-

EPDK, bir gazetede bugün yer alan "Benzinde AKP kurnazlığı" başlıklı haber üzerine açıklama yaptı. Açıklamada benzin zammının gerekçesi anlatılırken, 20 Mayıs'tan bu yana dolar cinsinden benzin fiyatında yüzde 3,5, dolar kurunda ise yüzde 7,5 artış olduğu anımsatıldı. 

Açıklamada, "Bu artışlar dikkate alınarak, TÜPRAŞ tarafından metodolojisine uygun şekilde rafineri fiyatları artırılmış, bu artış da beklendiği üzere diğer şirketlerce pompa fiyatlarına yansıtılmıştır. Özellikle seçim sonrasında dolar kurunda yaşanan artışın benzin fiyat artışında etkili olduğu görülmüştür" denildi.

Benzin zammının geciktirilmesi ya da büyüklüğüyle ilgili EPDK’nın hiçbir müdahalesinin söz konusu olmadığı kaydedilen açıklamada, artışın şirketlerin kendi metodolojisi çerçevesinde belirlendiğine dikkat çekildi.

Piyasada fiyatların belirlenmesinde birçok faktörün etkisinin bulunduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Benzin ve motorinin uluslararası piyasalardaki fiyatı ile döviz kurlarındaki değişim en önemli faktörler olarak öne çıkmaktadır. Bu faktörlerden hareketle TÜPRAŞ tarafından rafineri satış fiyatları belirlenmekte, bu fiyatlar da diğer şirketlerce referans alınarak pompa satış fiyatları belirlenmektedir. TÜPRAŞ rafineri satış fiyatlarını belirlerken belli esneklikler de içeren ama hem artış hem de azalış yönünde uluslararası fiyatlardaki ve dövizdeki değişimi fiyata yansıtmayı öngören bir metodoloji ile yeni fiyatları belirlemektedir. Kurumumuz ise bu metodolojinin tüketici aleyhine kullanılmamasını garantiye almak için TÜPRAŞ fiyat uygulamalarını izlemekte, haksız uygulamalar görürse de iki ayı geçmeyen bir süre için fiyatları belirlemeye yönelik tavan fiyat kararı almaktadır."

"İlk kez yaşanan bir durum değil"

Benzine yapılan 15 kuruşluk zammın ilk kez yaşanan bir durum olmadığının kaydedildiği açıklamada, "Fiyatların belirlenmesindeki en temel iki veri olan benzin ürün fiyatı ile dolar kurundaki büyük artış ve azalışlarda daha önce de bu büyüklükte fiyat değişimleri oldu" ifadesine yer verildi. 

Petrol Piyasası Kanunu’na göre, devletin benzin fiyatlarını belirleme yetkisi bulunmuyor. Petrol fiyatları 1 Ocak 2005'ten bu yana piyasa tarafından belirleniyor. Fiyat belirlenirken, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasasındaki rakamlar dikkate alınıyor. Bu ilkeye uygun hareket edilmemesi durumunda EPDK 2 ayı geçmemek kaydıyla fiyat belirleme yetkisi alabilir. EPDK, son olarak bu yılın Şubat-Nisan aylarında bu yetkisini kullanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT