1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. El Kaide'nin Yeni Lideri Zevahiri Oldu
El Kaidenin Yeni Lideri Zevahiri Oldu

El Kaide'nin Yeni Lideri Zevahiri Oldu

ABD birlikleri tarafından Pakistan'da katledilen el Kaide lideri Usame Bin Ladin'in yerine, örgütün beyni olarak bilinen Eymen ez-Zevahiri'nin getirildiği belirtildi.

16 Haziran 2011 Perşembe 10:23A+A-

El Kaide'ye yakın internet sitelerinde yer alan açıklamada "El Kaide Şeyh Dr. Eymen ez Zevahiri'nin grubun emiri sorumluluğunu üstlendiğini duyurur" dendi.

El Arabiya televizyonu da örgütün, geçen ay Pakistan'ın Abodabad kentinde katledilen el Kaide lideri Usame Bin Ladin'in yerine, Eymen ez-Zevahiri'yi getirdiğini duyurdu.

Zevahiri uzun yıllardır Bin Ladin'in sağ kolu ve El Kaide'nin iki numaralı lideri olarak görüldü. Zevahiri, kimilerince 11 Eylül saldırılarının arkasındaki beyin olarak da niteleniyor.

Zevahiri, geçen hafta Usame Bin Ladin'in öteki dünyadan da ABD'ye korku salmaya devam edeceğini savunmuştu. Son açıklamada da ABD ve İsrail'i hedef alan cihadın süreceğini belirtmişti: "Mücadele tüm işgalci ordular İslam topraklarını terk edene dek sürecek!"

Eymen ez-Zevahiri Kimdir?

19 Haziran 1951 yılında, Mısır'ın başkenti Kahire'nin banliyölerinden birinde orta üst sınıf bir ailede dünyaya geldi.

Babası, Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde farmakoloji profesörü ve büyükbabası Rabia el Zevahiri, el Ezher Üniversitesi'nde büyük imamdı.

Eymen el Zevahiri, 1970′lerde cerrah olarak tıp eğitimini tamamlandığında, eylemci çevrelerde aktifti. İslami Cihad'ı kurmak ve orduya sızmaya çalışmak için kendi militan hücresiyle diğerlerini birleştirdi.

Enver Sedat'ın 1981 yılında İslami Cihad militanları tarafından öldürülmesinin ardından El Zevahiri, planı suikast yapılmadan birkaç saat önce öğrendiğini söyledi, ancak yüzlerce diğer militanla birlikte tutuklandı ve 3 yıl hapis yattı.

El Zevahiri, 1984 yılında salıverildikten sonra Afganistan'a döndü ve Sovyetlere karşı savaşan Afganların yanında yer alan Ortadoğulu Arap militanlara katıldı, daha sonra, mücahitlere sağladığı finansal destek nedeniyle radikaller arasında kahraman bir figür haline gelen Usame Bin Ladin ile birlikte hareket etmeye ve onun yanında savaşmaya başladı.

El Zevahiri aynı zamanda İslami Cihad'ı yeniden bir araya getirmeye başladı ve Bin Ladin'in çevresini İslami Cihad'ın, 11 Eylül saldırılarında kilit rol oynayacak Muhammed Atıf ve Seyfül Adil gibi Mısırlı üyeleriyle doldurdu.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum