1. HABERLER

  2. HABER

  3. e-Vize Uygulaması Başladı
e-Vize Uygulaması Başladı

e-Vize Uygulaması Başladı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Maliye Bakanı Şimşek ve İçişleri Bakanı Güler, e-vize uygulamasıyla ilgili toplantı düzenledi.

24 Nisan 2013 Çarşamba 14:27A+A-

Basın toplantısında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Turizmde dünyada 6. konumdayız. Mal ihracatından sonra en büyük gelir kalemimiz turizm" dedi.

"Türkiye'ye gelen misafirlerin hayatlarını ne kadar kolaylaştırırsak, ülkemiz kazanacak" ifadesini kullanan Şimşek, e-Vize uygulamasının, kamunun verimli çalışabileceğini, etkin ve kaliteli hizmet sunabileceğini dünyaya örnek olacak bir sistemle gösterdiğini söyledi.

Bakan Şimşek, bir gazetecinin, "Vatandaşların talep etmeleri halinde alacakları ikinci pasaport için harç ödenecek mi?" sorusunu da "Biz değerli kağıtlardan tabii ki harç alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz. Dünyada kesin olan iki şey var. Ölüm ve vergiler" şeklinde yanıtladı.

İçişleri Bakanı Güler

İçişleri Bakanı Muammer Güler ise "Pasaport kontrolünü çabuklaştıracak yeni bir uygulamayı başlattık. Artık pasaportlardaki çipler okutularak tüm bilgiler alınabilecek" şeklinde konuştu.

Göç Yönetimi Genel Müdürlüğünü faaliyete geçirdiklerini kaydeden Bakan Güler,  ''Bir sene içerisinde emniyet teşkilatınca yürütülen vize ve ikamet işlemleri, Göç Yönetimi Genel Müdürlüğü gibi sivil bir otorite tarafından yürütülecek" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da  Türkiye'nin Türk Hava Yolları (THY) ile ülkeye giriş yapacak yabancı ülke vatandaşlarına elektronik ortamda vize vermeye başladığını belirterek, "Bu devrim mahiyetinde bir uygulamadır. Şu anda bu uygulamayı bu çapta yapan herhangi bir ülke yok" dedi. Avrupa Birliği'ne de "Derhal vizeleri kaldırın" çağrısını yapan Davutoğlu, "Türkiye sizden fersah fersah ileride çağdaş uygulamalara imza atıyor. Kendinize güvenemezseniz bir müddet sonra çağın gerisinde kalırsınız" dedi.

Sınır kapılarında uygulanan bandrol vizenin yerini alan ve geçen hafta uygulamaya konulan elektronik vizenin (e-vize) çağdaş ve insan onuruna yakışır bir uygulama olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu devrim mahiyetinde bir uygulamadır. Şu anda bu uygulamayı bu çapta yapan herhangi bir ülke yok" dedi.

Davutoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın da pratik yaklaşımıyla yeni bir uygulamaya daha başlayacaklarını belirterek, "Eğer bir işadamı herhangi bir ülkeye vize başvurusunda bulunmuşsa ve o sebeple pasaportunu yanında bulunduramıyorsa ve ikinci bir ülkeye başvuramıyorsa, kendilerine ikinci bir pasaport geçici olarak verilebilecek. İki ülke için de aynı anda vize işlemi yapılabilecek. Bu olağanüstü bir kolaylık işadamlarımız açısından" dedi.

2 dakika 14 saniyede vize

17 Nisan'da başlatılan uygulamayla yılda 7,5 milyon yabancıya elektronik ortamda vize verilecek. 600 bin kişinin ise yine konsolosluklardan vize almaya devam edeceği öngörülüyor. Uygulamanın başladığı günden bu yana 2 bine yakın e-vize verildi. Elektronik ortamda vize almak yaklaşık 2 dakika 14 saniye sürüyor.

Ayrıca, yurtdışındaki THY ofislerine kiosklar kurulacak ve böylece yolcular pasaportlarını okutarak buradan da kolayca vize alabilecek.

Önümüzdeki 3-4 ay içinde sınırda vize verme uygulamasının tamamen kaldırılması düşünülüyor. Yeni uygulamayla havaalanlarında oluşan kilometrelerce kuyrukların önüne geçilmesi planlanırken, sistem sayesinde Asya ve Afrika'dan gelecek turist ve işadamı sayısında artış bekleniyor. 

E-vizeler www.evisa.gov.tr adresi üzerinden istenilen bilgilerin eksiksiz girilmesi ve başvuruların onaylanmasının ardından gerçekleştirilen online ödeme sonrası indirilebilecek.

E-vize uygulaması yalnızca turistik ve ticari amaçlı seyahatler için geçerli olacak. İş ve eğitim gibi diğer amaçlarla yapılacak seyahatler için gerekli vizeler, yine büyükelçilikler ve konsolosluklar tarafından verilecek.

 

HABERE YORUM KAT