1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Dokunulacak Vekillerin Fezlekeleri Adalet Bakanlığı'nda
Dokunulacak Vekillerin Fezlekeleri Adalet Bakanlığı'nda

Dokunulacak Vekillerin Fezlekeleri Adalet Bakanlığı'nda

TBMM'de 139 milletvekiline ait 682 fezleke Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

10 Haziran 2016 Cuma 18:13A+A-

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanması ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, fezlekelere ilişkin Meclis'teki süreç tamamlandı.

Fezlekelerin olduğu dosyalar, özel güvenlik tedbirleri altında, Yeni Halkla İlişkiler Binası'nda tutulduğu özel odadan görevliler tarafından evrak taşıma arabasıyla Adalet Bakanlığı'na gönderileceği araca taşındı. Taşıma işleminin bitmesinin ardından, TBMM Başkanlığı yetkilileri arabanın bagajının arka kapısını mühürledi.

Polislerin de eşlik ettiği araç, daha sonra Adalet Bakanlığı'na gitti.

"Bundan sonraki süreç yargı süreci"

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu Kâtip Üyesi, AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, fezlekeler arabayla gönderilmeden önce yaptığı kısa açıklamada, "Kanuna göre, dokunulmazlığa ilişkin dosyaların 15 günlük süre içerisinde ilgili mercilere gönderilmesi gerekiyor" dedi.

Akbaşoğlu, bu çerçevede TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı yetkililerinin TBMM Karma Komisyonu'nda bir araya geldiklerini  vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Önce tespit tutanağı tutmak suretiyle, daha sonra da teslim-tesellüm tutanağı ile 139 milletvekilimize ait 682 fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na gönderdik. Anayasa hükmünün gereği bu şekilde yerine getirilmiş oluyor. Bundan sonraki süreç, yargı sürecidir, yargının takdirindedir. Milletimize hayırlı olsun."

Akbaşoğlu, fezlekelerin Adalet Bakanlığı'ndan ilgili adli mercilere gönderileceğini bildirdi.

"117 dokunulmazlık dosyasını ilgili savcılıklara gönderdik"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından ilk açıklamayı yapmıştı. Bozdağ, 152 vekile yargı yolu açıldığını söyleyerek, "Dün 117 dokunulmazlık dosyasını ilgili savcılıklara gönderdik" demişti.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde yapılan nihâi oylamada 376 'evet' oyu çıkmıştı. Değişiklik paketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzalamasının ardından yürürlüğe girdi. Haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalktı, bu vekiller için yargı yolu açıldı.

En fazla vekil CHP'de, en fazla dosya HDP'lilerde

HDP’li 55 milletvekilinin 511, CHP’li 57 milletvekilinin 211, AK Parti'li 29 milletvekilinin 50, MHP’li 10 milletvekilinin ise 23 dosyası var. Ayrıca, bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın 5 dosyası bulunuyor.

HABERE YORUM KAT