1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Doğu Türkistanlılardan Türkiye'ye deport tepkisi
Doğu Türkistanlılardan Türkiye'ye deport tepkisi

Doğu Türkistanlılardan Türkiye'ye deport tepkisi

Doğu Türkistan'da soykırım uygulayan Çin'in zulmünden kaçanlar aralarında Türkiye'nin de olduğu Müslüman ülkelere sığınıyor. Ancak burada yapılan deportlar Çin'in zulmünü katlıyor.

25 Ocak 2024 Perşembe 18:04A+A-

Türkiye'nin sınır dışı ettiği Doğu Türkistanlılara ilişkin açıklama yapan Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği Başkanı Burhan Kavuncu, Göç İdaresi'nin zorla geri gönderdiği Uygurları işkence ve ölümün beklediğini söyledi.

Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği Başkanı Burhan Kavuncu, Göç İdaresinin göçmenleri geri gönderme olayları ile ilgili açıklama yaptı. Türkiye Göç İdaresi'nin son aylarda insanlık dışı uygulamalara başladığını ifade den Burhan Kavuncu, yakalanan göçmenlerin, dayak ve çeşitli işkencelerle 'deport edilmeyi kabul ediyorum' yazılı belgeleri imzalamaya zorlandığını ve bu şekilde yüzlerce göçmenin sınır dışı edildiği söyledi.

Kavuncu, göçmenlerin, “Türkiye’de işkence gördüğünü ve zorla deport edildiğini” de iddia etti.

Açıklamada; Türkiye yetkili makamlarının, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan gibi ülkelerin hazırladığı suçlu listelerine itibar etmemesini ve göçmenleri iade uygulamasına son vermesini belirtildi.

'BASKILAR GİDEREK ARTIYOR'

Kavuncu açıklamasında şunları söyledi:

“Bir göçmenin, yakalandığı zaman sınır dışı kararına itiraz edebilmesi için bir hafta süresi olduğu bilinmektedir. Göç idaresi en son 56 göçmeni, avukatları ve aileleri ile görüştürmeyerek itiraz haklarını engelledi. Bu göçmenlerden 5’inin Özbekistan’da gözaltında olduğunu tespit ettik. İsmi ve ses kaydı bizde mahfuz bulunan bir Özbek, “Türkiye’de işkence gördüğünü ve zorla deport edildiğini” söylüyor. Bir diğeri de aynı şeyleri ailesine anlattı.

Göçmenlerin geri gönderildiği ülkelerden Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın durumu ise oldukça ürkütücü. Bu ülkelerde dindarlara yönelik baskılar ve hak ihlalleri son derece yaygın. Esasen söz konusu ülkelerden göçün bir sebebi de, uygulanan zulümler. Özbekistan 2023’ü işkence ve ölüm tartışmalarıyla geçirdi. Yetkililerin açıklamalarına göre İçişleri bakanlığı sorgulama merkezlerinde ve hapishanelerde, işkence ve ölüm olayları yaygın bir şekilde devam ediyor.

'TÜRKİYE SUÇLU İADE LİSTELERİNE İTİBAR ETMEMELİ'

Özbekistan Âli Meclisi tarafından 2021’de kurulan “İşkenceye Karşı Ulusal Önleme Komisyonu” bu sene içinde cezaevlerinde işkence yapıldığına dair 139 şikayet geldiğini, hepsinin asılsız çıktığını açıkladı. Bir milletvekili 'bu kadar vatandaşa yalancı diye hakaret eden kurumun bir soruşturma açması gerekmiyor muydu?' diye soruyor. Sadece 2023’ün son aylarında Semerkand, Boke, Çilenzar, Taşkent’te bir çok kişinin sorgu sırasında kalp krizi veya benzer hastalıklardan öldüğü, emniyet binalarının penceresinden atlayarak intihar ettiği haberleri medyada yer aldı.

Ombudsman ve komisyon raporları, ailelerin ve basının iddiaları, birbirini suçlayan yetkililer, Özbekistan’da işkencenin önüne geçilemediğini göstermektedir. Bu ülkelere (kendi isteği ile veya zorla) geri dönen göçmenlerin yargılanmaları ve uzun süreli hapis cezalarına çarptırılmaları ise ayrı bir hukuk faciasıdır. Özbekistan’a dönen Alijon Mirganiev (7 sene hapis) ile Tacikistan’a dönen Azimjon Toshpulatov (6.5 sene hapis) “eşinin izinsiz Kur’an dersi vermesi” gibi hukuk dışı gerekçelerle ceza almışlardır.

Türkiye yetkili makamları, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan gibi ülkelerin hazırladığı suçlu listelerine itibar etmemeli ve göçmenleri iade uygulamasına son vermelidir.”

 

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT