1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Doğu Guta'da İlaçsızlıktan Ölüyorlar
Doğu Guta'da İlaçsızlıktan Ölüyorlar

Doğu Guta'da İlaçsızlıktan Ölüyorlar

Esed rejiminin yoğun bombardımanlarına hedef olan Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki hastanelerde, sağlık ekibi ve tıbbi malzeme sıkıntısı had safhada.

30 Ağustos 2015 Pazar 19:22A+A-

Suriye rejiminin yoğun bombardımanlarına hedef olan Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki hastanelerde, sağlık ekibi ve tıbbi malzeme sıkıntısının "had safhaya" ulaştığı ifade ediliyor. Guta'da yaralıları tedavi etmeye çalışan doktorlar, son günlerde onlarca Suriyelinin tıbbi malzeme sıkıntısıyla hayatını kaybettiğini belirtiyor.

"Sadece bir günde 550 yaralı getirildi"

Rejim güçlerinin abluka altında tuttuğu Doğu Guta'da ilaç sıkıntısı, yeterli sağlık çalışanının bulunmaması ve tıbbi alt yapı eksikliğinin yanı sıra hastane ve ambulansların da bombalara hedef olması bu alandaki sorunu daha da artırıyor.

Doğu Guta'da görevli Dr. Muhammed eş-Şami, son günlerde gerçekleştirilen katliamlarda çok sayıda kişinin öldüğü veya yaralandığını belirterek, "Sadece 16 Ağustos Pazar günü tek seferde sağlık merkezimize 550 yaralı getirildi" dedi.

Birgün içinde 150 ameliyat

Bu sayıda yaralıya cevap verebilecek kapasiteye sahip olmadıkları için pek çoğunu Doğu Guta'daki sahra hastanelerine dağıtmak zorunda kaldıklarını anlatan Şami, "O gün 150 ameliyat gerçekleştirdik, tüm kan stoklarımız tükendi, yeterli sayıda sedye yahut masa olmadığı için bazı ameliyatları yerde yapmak zorunda kaldık" şeklinde konuştu.

"Rejime tıbbi malzemelerin girişine izin vermesi konusunda baskı yapın"

Devam eden bombardımanlarla hastanelere getirilen yaralı sayısının da sürekli arttığına değinen Şami, BM ve uluslararası kurumlara, "Rejime, sivilleri vurmaması ve gerekli tıbbi malzemelerin girişine izin vermesi konusunda baskı yapın. Sorumluluklarınızı yerine getirin" diye seslendi.

Rejim güçleri, abluka altındaki Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki ilçe ve beldelere sık sık vakum bombası, havan topu ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Abluka nedeniyle halk, temel gıda malzemelerine ulaşamıyor. Elektrik ve suyun verilmediği bölgede, içme suyu ihtiyacı kuyulardan temin edilmeye çalışılıyor.

Doğu Guta yaklaşık 20 günden bu yana rejim güçlerinin yoğun bombardımanlarına hedef oluyor. Pazar yerleri ve yerleşim birimlerinin hedef olduğu bu saldırılarda en az 225 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı kaydediliyor.

Rejim güçlerinin 16 Ağustos'ta Duma'daki bir pazar yerine düzenlediği hava saldırısında 100'den fazla kişi ölmüş, yaklaşık 500 kişi yaralanmıştı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT