1. HABERLER

  2. HABER

  3. Diyarbakır’da Uyuşturucu Kullanımında Patlama
Diyarbakır’da Uyuşturucu Kullanımında Patlama

Diyarbakır’da Uyuşturucu Kullanımında Patlama

Diyarbakır'da uyuşturucu kullanım yaşı 12'ye düştü. Kent merkezinde uyuşturucu satışına ve içenlere rastlayabiliyorsunuz.

15 Mart 2012 Perşembe 10:51A+A-

PKK’ya yakın yayın politikası izleyen ANF, “Diyarbakır’da uyuşturucu satışı ve kullanımında patlama” başlıklı bir haber yaptı. Bölgede yaşanan bu yozlaşmanın son derece üzücü olması bir gerçekken haberde bu durumun yaşanmasından PKK’ya hiç pay verilmemesi ise dikkat çekici.

Bu Tabloda PKK’nın Hiç mi Sorumluluğu Yok?

Her geçen gün çılgınca büyüyen ahlaki yozlaşma sarmalı Diyarbakır’ı bir bütün halinde kuşatmış durumda ve PKK ile tabanının buna kayıtsız kaldığı, toplumu kendi siyasi hesapları uğruna milliyetçi zeminde örgütlemek için iyice ajite ettiği bir gerçek. Bu yaklaşımın yetiştireceği nesil ancak yoz bir nesil olur.

Milliyetçi bir gençliğin elinde esrar olmasında şaşılacak bir durum var mıdır? Fırat haberin bu duruma üzülmesi, bu sorunu Kürt sorununun sosyolojik boyutuna indirgemesi, egemen devleti tek fail durumuna oturtması dezenformatik bir habercilik anlayışından kaynaklanıyor olabilir mi? Kürt Ulusal Hareketi, bölgede yaşanan ahlaki yozlaşmanın mimarlarından biri değil midir?

Bu sorular ekseninde söz konusu habere -önemine binaen- dikkat çekmek istedik.

ANF’nin Haberi:

Diyarbakır’da uyuşturucu satışı ve kullanımında patlama

Köylerin boşaltılması, yaşanan göç ve terk edilen arazilerde esrar ekimine göz yumulması ardından Diyarbakır'da son on yılda uyuşturucu satışı ve kullanımı tavan yaptı. Kentte uyuşturucu kullanım yaşı 12'ye kadar düştü. Artık kent merkezinde, parklarda, ara sokaklarda, ana caddelerde uyuşturucu satışına ve içenlere rastlayabiliyorsunuz. 

Kürt illerinde yaşanan çatışma ortamı ve ardından boşaltılan köyler, son on yıldır uyuşturucu ekimi ve satışı gibi milyonlarca liralık ranta dönüştü. Batman, Bingöl, Siirt, Mardin, Urfa'nın dışında, Diyarbakır'ın Lice, Kulp, Hani, Dicle bölgelerinde boşaltılan arazilerde binlerle ifade edilen dönümlük arazilerde esrar ekimi yapılıyor. 

ESRAR ÜRETİMİNDE PATLAMA

Diyarbakır başta olmak üzere, birçok kent kırsalında köy ve mezraların boşaltılarak arazilerinin sahipsiz kalması, korucuların yeni rant kapısını keşfetmesi, bazı çiftçilerin buğday-mercimek-arpa yerine ekeceği hint keneviri ile kâr oranının 1'den 500'e katlandığını görmesi, sokak başlarında ve parklarda torbacıların çoğalması ve yaşları 12-20 arasında değişen yeni içicilerin çıkması esrar üretiminde patlama yarattı.

Uyuşturucunun kırsal alanda ekimine göz yumulması ardından Kürt illerinde uyuşturucu kullanımı ve satışı çığ gibi büyüdü. Çoğunluğu korucuların gözetiminde ve kontrolünde yapılan esrar, Temmuz ayında hasadı yapıldıktan sonra ya Diyarbakır'ın iç piyasasına veya başka illere sevk ediliyor. 

AÇIK AÇIK ESRAR SATIŞI

Diyarbakır'da esrar satışı artık gizli mekanlarda, izbe yerlerde değil, açık açık parklarda, kahvehanelerde, sokak aralarında, sokak başlarında yapılıyor. Sokak aralarında ve parklarda içilen uyuşturucunun yanısıra, artık birçok lise hatta ilköğretim okulu önünde uyuşturucu satanlara rastlamak mümkün. Semt sakinlerinin çoğunun uyuşturucu satıcısı ve içicilerine yönelik yaptıkları ihbarlar ise sonuçsuz kalıyor. 

Yenişehir ilçesinde Gevran, Ekinciler ve İstasyon caddelerine açılan birçok sokak ile Şehitlik ve Ben u Sen mahalleleri, Sümer Parkı, Büyükşehir Belediyesi Konukevi önü, Sur ilçesinde Hasırlı, İskenderpaşa, Lalebey, Hançepek, Dabanoğlu, Yenikapı, Mardinkapı, Balıkçılarbaşı, Melikahmet, Saraykapı, Bağlar ilçesinde Muradiye, Kaynartepe, Koşuyolu, Sento Caddesi, Mevlana Halit, Ali Pınar, Tren Garı bölgelerinde, Kayapınar ilçesinde ise belediyenin açtığı parkların çoğunda esrar satışı yapılırken, yaşları küçük çocukların da esrar içtiklerine tanık oluyorsunuz. 

ESRAR DAHA TARLADA İKEN SATIŞI YAPILIYOR

Diyarbakır'ın boşaltılan köylerin arazilerinde ekilen esrar henüz tarlada iken hasadı yapılmadan satılıyor bazen. Batıdan gelen tüccarlar, esrarın ham maddesi olan hint kenevirlerinin başakları 80-90 cm'ye ulaştıktan sonra kendileri gelip tarladan topluyor. Gelen kişiler, başakları uç kısmından 20-25 santim kadar olan bölümü keserek bunları naylon poşetlere ve ardından da mukavva kutulara koyarak İstanbul başta olmak üzere batı illerine belli bir ücret karşılığında taşıyıcılar aracılığı ile gönderiyorlar. 

Tarladan elde edilen ürün, ya batı illerinde "ot" denilen ve hint kenevirinin yaprakları ile birlikte satışa sunuluyor, ya da bunları birkaç işlemden geçirerek "Kübar" denilen toz halinde satışa sunuyor. 

Bölgede tüketilen esrar ise daha çok hasadı yapıldıktan sonra kışın ilk aylarına kadar arazide çuvallara doldurularak bidonlar içinde yer altında saklanıyor. Kış aylarının başlaması ile birlikte yeraltından çıkarılan esrar iç ve dış piyasaya dağıtılıyor. 

BELEDİYELERDEN YARDIM İSTİYORLAR

Mahallelerinde veya parklarda esrar satışı ve içiminden rahatsız olan birçok vatandaşın polise yaptıkları ihbar sonuç vermeyince, son çare olarak BDP ve belediyelere her geçen gün şikayetler yağıyor. 

Kayapınar ilçesinde bazı parklarda 'torbacılar' aracılığı ile esrar satışına ve içenlere gün ortası rastlamak mümkün. Kayapınar'da kadınların işlettiği bazı parklarda ise esrar satışı ve içimine engel olamayan hatta tehdit edilen kadınlar ise son çare olarak parklara belediyenin güvenlik görevlisi ataması için başvuruda bulundu. Aynı şekilde Diyarbakır'ın birçok parkında esrar içicilerine yönelik olarak hem büyükşehir hem alt kademe belediyelerine, hem de BDP il ve ilçe teşkilatlarına da bu konuda yoğun şikayetler var. Ancak yasal olarak belediyenin esrar içicilerine veya satıcılarına yönelik 'polise ihbar etmek dışında' herhangi bir yasal müeyyidesi bulunmuyor.

ÇIĞ GİBİ BÜYÜYEN ESRAR SATIŞI ÖNÜNE GEÇEN YOK

Diyarbakır Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü raporlarına göre, son üç yılda yaşları 11 ile 17 arasında değişen 342 çocuk uyuşturucu madde kullandıkları gerekçesiyle hakim karşısına çıktı ve Denetimli Serbestlik hükümleri uyarınca kontrol altına alındı. 

Aynı şekilde 2 bin 170 yetişkin de madde bağımlılığı nedeniyle denetimli Serbestliğe tabi tutuldu. Bu rakamlar, uyuşturucu kullanırken sadece yakalanan kişileri kapsıyor. Diyarbakır'da sadece son iki yılda uyuşturucu madde kullanım ve satımı konusunda 3 bin 154 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. 17 ton 'kubar' denilen toz esrar ele geçirilirken, yaklaşık 6 milyon kök hint keneviri ise satışa sunulmadan arazide imha edildi. 

Son on yıldır satışı ve içimi çığ gibi büyüyen uyuşturucu maddenin önüne geçen yok. Sur ve Bağlar ilçelerinin belli semtlerinde artık esrar satışı ve içimi İstanbul Tarlabaşı, Hacı Hüsrev semtlerinde olduğu gibi açıktan yapılıyor. ANF NEWS AGENCY

 

HABERE YORUM KAT