1. HABERLER

  2. HAKSÖZ OKULU

  3. Dinî algı ve yaşayışta yozlaşma
Dinî algı ve yaşayışta yozlaşma

Dinî algı ve yaşayışta yozlaşma

Haksöz Okulu YouTube kanalında Ramazan programlarının üçüncüsü olan “Dinî Algı ve Yaşayışta Yozlaşma” konusu canlı yayınla gerçekleştirildi.

26 Nisan 2021 Pazartesi 17:22A+A-

Talha Kılıç / HAKSÖZ HABER

Haksöz Okulu'nda Ramazan programları devam ediyor. Üçüncü programda canlı yayının konuğu Ali Bulaç olurken sunuculuğu Murat Ayar yaptı.

Ali Bulaç konuşmasına “Din Allah için değil, insan içindir. Dinin gayesi insanı ıslah etmektir. Ahlaki ve manevi bakımdan olgunlaşmak için dine ihtiyacımız var” sözleriyle başladı. Devamında yozlaşma konusuna değinen Bulaç, yozlaşmanın ahlaki açıdan dejenere olmak anlamına geldiğini belirtti. Ardından dejenere olmanın ölçüsünün Allah ve Resul’ünün çizdiği çizgiden uzaklaşmak olduğunu söyledi.

basliksiz-039.jpg

Daha sonra modernlik konusuna değinen Bulaç  “Modernlik Aydınlanma felsefesinin yeni bir insan, toplum ve evren yaratma düşüncesidir. Birey, sekülerleşme ve ulus devlet modernleşmenin üç temel ayağıdır. Modern hayatı tüketmek isteyen Müslümanlardan bazıları modern hayata karşı koyamadıkları için teslim oldular. Bazı Müslümanların Kemalizm’e teslim olduklarını görüyoruz. Bu ahlaki bir zaafın sonucudur. : Hayat yaşanırken belirli bir disiplin içerisinde yaşanmıyorsa hayatın bir anlamı yoktur” sözlerini beyan etti.

Ali Bulaç, devamında şu sözlere yer verdi: “İnsanı saptıran şeylerden birisi kullandığı gücü kendisinden bilmesidir. Gücün ahlaki çizgisi adalettir. Şehvete, iştaha sahip olmak fıtridir. Ancak ahlaki sınır iffettir. Bilgi sahibi olmanın ahlaki sınırı ise hikmettir. Bazı muhafazakâr ailelerin sonradan zenginleşmiş çocuklarına dinin emir ve yasakları ağır gelmeye başlıyor. Bu emir ve yasaklardan kurtulmak için dini terk edebiliyorlar. İnsanın kendisini tam merkeze oturttuğu bir vasat mevcut. Sonradan zenginleşmiş dindar insanlarda böyle düşünüyor. Deist olduklarını söylüyorlar ancak deizmi de tam olarak bilmiyorlar. Gündelik hayatında insanlarla ilişkisi olmayan insanlar zaman içerisinde aşırılıklara kaçabiliyor. Bu durumun çaresi insanın diğer insanlarla irtibat halinde olmasıdır.” Bulaç, “Allah muradını gerçekleştirecek, bundan hiç şüphemiz yok. Ümitsizliğe kapılmamak lazım” diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum