1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Dindar seçmen AK Parti’den uzaklaşıyor mu?
Dindar seçmen AK Parti’den uzaklaşıyor mu?

Dindar seçmen AK Parti’den uzaklaşıyor mu?

Bir araştırma şirketinin anket sonuçlarına göre dindar seçmende kararsız eğilim artıyor!

01 Ocak 2022 Cumartesi 10:02A+A-

HAKSÖZ HABER

AK Parti, Türkiye’ye çağ atlatan işlere imza attı. Bu tespiti farklı dünya görüşlerinden insanlar da zikrediyor. Ancak her şeyde olduğu gibi siyasi partilerde de yılların verdiği yükün sorunlar çıkartması kaçınılmaz oluyor.

AK Parti’nin hikayesi üzerine düşünmek parlamenter mücadele metodunu tercih eden kimselerin serencamını görmek açısında oldukça önemli. Partide oluşan sorunlar yıllar önce tespit edildi. "Metal yorgunluğu" olarak ifade edilen kendini yenileyememe problemine karşı ise elle tutulur hiçbir şey yapılmadı.

AK Parti ittifak siyaseti içerisinde belirleyici aktör değil belirlenen oldu. İşin en üzücü yanı ise siyaseti ittifaklara AK Parti mecbur etti. Şimdi bir kopuş yaşanıyor bunu herkesin görmesi lazım! 

Cari hükümetin kan kaybetmesi Müslümanların kazanımları açısından olumlu olmayacaktır. Bunun yanında dış politika perspektifi açısından ise AK Parti ile gelinen noktadan atılacak geri adımlar Müslümanların açıkça aleyhine olacaktır!

2023’e yaklaşırken bugünden başlayarak AK Parti’nin çok radikal kararlar alması gerekmektedir. Ekonomik darboğaz da düşünüldüğünde bu gidişle ülkenin CHP-İYİ Parti gibi aklı ve vicdani olan kimsenin tercih etmeyeceği bir denkleme hapsolacağı aşikar!

Herkes “yeni seçmen” kitleyi kazanma üzerine pratikler geliştirirken AK Parti kemik seçmeninden kopuşlar yaşıyor. Metropoll tarafından yapılan ankete göre ‘Kararsızlar' içindeki dindar seçmen oranı bir yıl içinde yüzde 28 arttı.

a1-ezl5-jpg-1.jpg

Araştırma sonuçları doğru olarak kabul edilirse 24 Haziran 2018 seçimlerinde AK Parti'ye oy vermiş ve kendisini “Dindar” olarak tanımlayan seçmenlerin, “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna verdikleri cevapların üçer aylık dönemlerdeki oranları ise şöyle oldu:

3ay-ulmt-jpg-1.jpg

Bu sonuçlara göre Ocak-Mart döneminde dindar seçmen içinde AK Parti'ye oy verme eğilimi yüzde 73.2 seviyesinde iken bu oran yıl sonunda yüzde 63.1'e düştü.

Anket sonuçlarını esas alarak düşünürsek ortaya AK Parti’ye tepkili bir seçmen portresi çıkıyor. Ancak bu insanlar başka partilere kayma eğilimi göstermiyorlar. AK Parti’den ayrılarak kurulan DEVA ve Gelecek dahi tepkili seçmeni kendisine çekememiş.

AK Parti’nin bünyesindeki kokuşmuş, ahlaksız tiplerden kurtulması, kendisini AK Parti yapan dinamik ve özgürlükçü yapısına bürünüp devletçi-milliyetçi eğilimleri terk etmesi gerekiyor. Kararsız seçmen belli ki AK Parti’den atması gereken radikal adımları bekliyor! Zaman gittikçe daralıyor…

HABERE YORUM KAT

8 Yorum