1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Dera’da Yakılan Devrim Ateşi Zafere Kadar Sönmeyecek"
"Dera’da Yakılan Devrim Ateşi Zafere Kadar Sönmeyecek"

"Dera’da Yakılan Devrim Ateşi Zafere Kadar Sönmeyecek"

Suriye Muhalif Geçici Hükümet Başkanı Ahmet Toma, “Zorlu geçen 5 yıla rağmen, Suriye halkı Esed’den kurtulma konusunda kararlı. Uluslararası toplum, devrimi mecrasından koparmak için her türlü taktiği deniyor. Ancak biz ne istediğimizi biliyoruz." dedi.

16 Mart 2016 Çarşamba 09:26A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Esed'e karşı gösterilerin başladığı ilk günden itibaren Suriye üzerinden hesap yapmaya başlayan güçlerin bulunduğunu söyleyen Toma, 5 yıllık savaş döneminde bu hesapların daha fazla belirginleştiğini belirtti. Toma, "Zorlu geçen 5 yıla rağmen, Suriye halkı Esed'den kurtulma konusunda kararlı. Uluslararası toplum, devrimi mecrasından koparmak için her türlü taktiği deniyor. Ancak biz ne istediğimizi biliyoruz. 2011 yılında Dera'da yakılan devrim ateşi zafere kadar sönmeyecek" dedi. “ABD'nin kararsızlığı hem savaşı uzattı hem de Rusya'ya, Suriye'ye müdahele fırsatı sundu” diyen Toma, Rusların Nusayriler üzerinden çıkarlarını koruma adına, ABD'nin ise PYD ve Kürt koridorunu hayata geçirme amaçlı federatif bölge konusunda anlaştıklarını ve ateşkesin bu sayede yürürlüğe girdiğini ifade etti.

İTTİFAK ETMEK ÇOK ZOR

Toma, “Yaşadığımız Bosna Hersek benzeri bir süreç ve bize Dayton anlaşması gibi bir çözüm dayatacaklar. Ancak bu durum Suriye'de çözüme değil gelecekte ortaya çıkacak daha büyük sorunlara zemin hazırlayacaktır” diye konuştu. Toma, “Esed ve Baas Rejimi tasfiye edilmeden muhalifler ve mevcut yönetim karması bir model üzerinde uzlaşmamızı istiyorlar” diyerek dökülen bunca kana rağmen böyle bir çözüm üzerinde ittifak etmenin çok zor olduğunu kaydetti.

PYD, KİRALIK TÜFEK

Toma, “Suriye'nin doğusunu PYD'ye, batısını ise Nusayri rejimine tahsis eden federal sistem, Sünni çoğunluk için bir tür kuşatma özelliği taşıyor. Bununla birlikte Türkiye sınırı Ankara için her daim tehdit unsuru olacak güçlerin kontrolüne geçecek. Bu yöntemle Türkiye'nin Suriye konusunda yürüttüğü insani politika cezalandırılmış olacak” dedi. Toma, sözlerini şöyle sürdürdü: “PKK-PYD kiralık bir tüfek. 30 yıldır kim onun üzerinden bir menfaat elde edecekse bu örgüt o odaklara hizmet etmeye hep hazır oldu. Şu an Suriye konusunda 4-5 ülkenin çıkarları için çalışıyorlar. Suriye'nin bölünmesi ile oluşacak bir alanda egemenlik sağlamak istiyorlar ve bu amaç için her türden kirli, karanlık işbirliğine girmekte beis görmüyorlar."

ÇOK BEDEL ÖDEDİK

Toma, "Yaşadığımız büyük acılara rağmen özgürlüğe giden yolda bedel ödedik. Rejimin bu derece vahşi olabileceğine ihtimal vermemekle birlikte, Esed ve ortaklarının gerçek yüzünü tüm dünyaya gösterdiklerini ve her şeye rağmen hiçbir pişmanlık duymadan yola devam etme konusunda Suriye halkının kararlılığı sürüyor. Uluslararası toplumun sergilediği ikiyüzlü tutumun ise hiçbir zaman unutulmayacaktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum