1. HABERLER

  2. HABER

  3. Demirtaş: "Cizre'de Provokasyon Üreten Bir Ekip Var!"
Demirtaş: "Cizre'de Provokasyon Üreten Bir Ekip Var!"

Demirtaş: "Cizre'de Provokasyon Üreten Bir Ekip Var!"

Selahattin Demirtaş, “Cizre’de devlet içerisine çöreklenmiş provokasyon üreten bir ekip var. Hükümet onları oradan alsa, Cizre’de sorun bitecek” dedi.

17 Ocak 2015 Cumartesi 11:20A+A-

Star’ın haberine göre, İstanbul Küçükçekmece’deki Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği’ni ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’de son dönemde yaşanan olaylarda provokasyon olduğunu belirterek, “Cizre’de devlet içerisine çöreklenmiş bir ekip var. Hükümet de bunun kim olduğunu, ne olduğunu biliyor. Onları koruyor. Onları oradan alsalar, Cizre’de sorun bitecek. Orada devlet içerisine çöreklenmiş, ciddi bir provokasyon üreten ekip var” dedi.

DTK: Süreç zedelenmesin

Bir gazetecinin Cizre’de son dönemde yaşanan olayları hatırlatarak “12 yaşında bir çocuk öldürüldü. Bunun üzerine KCK ‘bu saldırı karşılıksız kalmayacak’ şeklinde bir çağrı yaptı. Bu konuda tedirgin misiniz?” şeklindeki sorusu üzerine Demirtaş, “Umarım Cizre, 1990’lı yıllardakine benzer bir duruma gelmeyecek. Hiçbirimiz buna asla izin vermeyiz. Cizre’de devlet içerisine çöreklenmiş bir ekip var. Hükümet de bunun kim olduğunu, ne olduğunu biliyor. Onları koruyor. Onları oradan alsalar, Cizre’de sorun bitecek. Orada devlet içerisine çöreklenmiş, ciddi bir provokasyon üreten ekip var” diye yanıtladı.

Öte yandan belirlenemeyen bir mühimmatın başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Nihat Kazanhan ile ilgili Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanları Hatip Dicle ile Selma Irmak, açıklama yaptı. Açıklamada, “Çocuk ölümlerinin olduğu bir yerde, artık sözün bir hükmü kalmamaktadır, mevcut durum büyük bir sabırla yürütülen barış sürecini sona erdirecek boyutlara varmış bulunmaktadır” denildi.

Plakasız araçlar dolaşıyor

Cizre’deki ölümler, emniyete ait araçların plakasız gezmesi, bu araçlardan yüksek sesle mehter marşlarının çalınarak halkın tahrik ediliği belirtilen açıklamada, “Cizre’de 90’lı yılları hatırlatacak şekilde zırhlı araçların plakasız dolaşması, bu araçlardan halkı ve gençliği tahrik edecek kadar yüksek sesle mehter marşlarının çalınması, en demokratik gösterilerin bile yoğun polis gazıyla dağıtılması ve süreklileşen çocuk ölümleri, tahammülü zorlayan boyutlara ulaşmış ve süreci tehdit eden bir aşamaya gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

DİNK CİNAYETİ ŞÜPHELİSİ MÜDÜRE ŞOK

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerine yönelik yürütülen soruşturmada dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde amirlik yapan ve ifadesinin alınması üzerine serbest bırakılan Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde amirlik yapan Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir, 12 Ocak Pazartesi günü şüpheli sıfatıyla soruşturma savcısı Gökalp Kökçü’ye ifade vermişti.

Savcı itiraz etmişti

Demir, tutuklanması talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmiş, mahkemece yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı. Soruşturmayı yürüten savcı Gökalp Kökçü, Demir’in serbest bırakılmasına itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği, kararı yerinde bularak reddedip, itirazı bir üst mahkemeye gönderdi. İstanbul Nöbetçi

4. Sulh Ceza Hakimi Demir hakkında yakalama kararı çıkardı.

CİZRE’YE İNCELEME İÇİN MÜFETTİŞ GÖNDERİLECEK

HDP Heyeti, önceki gün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptıkları görüşmenin ardından dün de İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde; çözüm sürecinde gelinen aşama ve yapılması gerekenler, Cizre başta olmak üzere bölgede yaşanan ve süreci zorlayan gelişmeler, hasta tutsaklar, atılması gereken demokratikleşme adımları ve Türkiye’nin Kobani politikasının ele alındığı belirtildi. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nın ivedilikle içinde mülkiye müfettişlerinin de bulunduğu bir inceleme heyetini Cizre’ye göndereceği belirtildi. HDP’den yapılan açıklamada ayrıca, “Önümüzdeki günlerde Kandil’e bir ziyaret gerçekleştireceğiz” denildi.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum