1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Davutoğlu’ndan Bahçeli'ye “Ser çewa”, Albayrak’a “arkanda felaket bıraktın”
Davutoğlu’ndan Bahçeli'ye “Ser çewa”, Albayrak’a “arkanda felaket bıraktın”

Davutoğlu’ndan Bahçeli'ye “Ser çewa”, Albayrak’a “arkanda felaket bıraktın”

Ahmet Davutoğlu Berat Albayrak’ın istifa süreci, Devlet Bahçeli’nin randevu talebini reddetmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yargıda reform ve ekonomide atılım açıklamalarını değerlendirdi.

22 Kasım 2020 Pazar 00:38A+A-

Partisinin Siirt Kongresi’nde konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Berat Albayrak’ın istifa süreci, Devlet Bahçeli’nin randevu talebini reddetmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yargıda reform ve ekonomide atılım açıklamalarını değerlendirdi.

Bahçeli ‘Serok Ahmet’ Takıntısını Bırakmalı

MHP Lideri Devlet Bahçeli'den parlamenter sistem ile randevu talep ettiklerini fakat bunun geri çevrildiğini belirten Ahmet Davutoğlu, MHP liderine Kürtçe cevap verdi: " Bugün parlamenter sistemin adını bile duymak istemeyen Sayın Bahçeli’ye kendi programlarını okumasını tavsiye ediyorum. Kendi programlarında hala parlamenter demokrasi yazanlar bizimle parlamenter demokrasiyi görüşmekten kaçınıyorlarsa onlara önce kendinizle tutarlı olun deriz. Yok bizimle görüşmelerine hala 'Serok Ahmet' takıntısı engel oluyorsa ona da 'ser sera ser çewa' diye cevap veririz."

"Bu Nasıl Bir Hastalıklı Ruh Halidir"

Ekonomi üzerinden de iktidara yüklenen Davutoğlu "Bu iktidar, açık bir şekilde ne vatandaşı ne bilimi ne de yaşanan felaketi ciddiye aldı. İşte bakın yeniden salgının yükseldiği bir dalga yaşıyoruz. Sağlık sistemimiz büyük bir baskı altında. Ama hala şeffaf olamıyorlar, hala dürüst olamıyorlar.

Varsa yoksa ekonomimiz uçuyor, sağlık sistemimiz mükemmel, dünyanın en başarılı korona mücadelesini biz yapıyoruz, bütün dünyaya yardım yapıyoruz. Bu nasıl hastalıklı bir ruh halidir. Bir iktidar kendisini durmadan-bıkmadan ha bire bu şekilde nasıl övüp durur.

Bu şahlanan, güçlenen, uçan ekonominin başındaki bakan anahtarı atıp, kaçıp gitti mi? Bu demokrasiden, insan haklarından, haktan, hürriyetten, hukuk devletinden, liyakatten, ciddiyetten ve ahlaktan nasibini almamış iktidar da anahtarı bırakıp gidecek" ifadelerini kullandı.

"Sayın Erdoğan Daha Talebimize Cevap Vermedi"

Sayın Erdoğan'a gelince Sayın Erdoğan randevu talebimize daha cevap vermedi. Olumsuz cevap verirse bu cevap ile son günlerde dile getirdiği reform ve yeni dönem söyleminin lafta kaldığını kendisi de göstermiş olur.

Şu anda reform diye zikrettiği bütün hususlar benim kendisine 2016-2018 yılları arasında özel görüşmelerimizde tevdi ettiğim raporlarda vardır. Bu raporlarda ve mektuplarda eski bir başbakan ve AK Parti Genel Başkanı olarak samimiyetle dile getirdiğim hususlar o zaman dikkate alınsaydı ülkemiz de AK Parti de bugün bu çıkmaz içine girmemiş olurdu.

Bu raporların göz önüne alınmadığını görünce 22 Nisan 2019’da kamuoyu ile paylaştığım manifestomuzu okuyan herkes de sayın Cumhurbaşkanının son konuşmalarındaki söylem unsurlarının bu manifestoda aynen yer aldığını görür.

"Şu Anda Yaklaşımlarımız Farklı Olsa da Düşman ya da Hasım Değiliz"

Buradan başta AK Parti Genel Başkanı Sayın Erdoğan olma üzere iktidara da bir kez daha sesleniyorum. Randevu ve görüşme talebimize cevap vermeyi değerlendirirken şimdiye kadar bayramlaşma taleplerimize bile olumsuz cevap verme tutumunuzu değiştirin.

Bu konuda da bir reform yapın ve selam verenin selamını alma farzını yerine getirin. Korkmayın, bizimle istişareden ve görüşmeden sadece fayda görürsünüz. Şu anda farklı görüş ve yaklaşımlara sahip olsak da biz düşman ya da hasım değiliz.

Görüşme taleplerini reddetmek özgüven eksikliğinin eseridir. Biz ne zaman ve hangi formatta olursa olsun herkesle görüşmeye hazırız. Sizin her ret cevabınız samimiyet testidir.

"Devlet Teamüllerine Aykırı Davranılıyor"

Bu vesile ile dün yaşadığımız devlet teamüllerine aykırı bir gelişmeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Dün arkadaşlarımızın Siirt, Bitlis ve Muş ziyaretlerimiz için devletin güvenlik ve koruma uygulamalarının bir gereği olarak mutadı vechile zırhlı araç talebine Siirt ve Bitlis valilerince olumsuz cevap verilmiş. Yazılı cevap istendiğinde de bu konu bizi aşıyor denmiş.

En baştan şunu söyleyeyim. Benim halkımın arasına ve ülkemin dağlarına ve ovalarına gidebilmek için zırhlı araç talebim olmaz; bu devletin eski başbakanlar için uyguladığı mutad bir uygulamadır.

"Her Bir Vatandaşın Cebinden 6 Bin Dolar Buharlaştı"

Erdoğan affıyla kaçıp giden bakanın bu ülkeye beş yılda faturası her bir vatandaşın cebinden 6 bin doların buharlaşması olmuştu.

1 trilyon doları rahatlıkla geçmesi gereken milli gelirimizin 300 milyar dolar kayıpla 700 milyar doların altına inmesi olmuştur. Faizlerin yüzde 20’lere, geniş işsizliğin yüzde 30’a, enflasyonun en az yüzde 15’e çıkması olmuştur. Erdoğan’ın muvafakatiyle ülkeyi iflasa sürükledi ardından da kaçıp gitti. Ülkeye daha nasıl zarar verilebilir.

Devleti aile şirketine, Türkiye’yi kimsenin ağzını açamadığı bir askeri garnizona çevirmenin faturasıdır bu. Şeffaflığa savaş açmanın, hukuka savaş açmanın, demokrasiye savaş açmanın faturasıdır bu. Bütün bu ağır faturayı çıkaran şahıs Erdoğan affıyla elini kolunu sallayarak, aile şirketinde tartışma yaşayıp kapıdan çıkar gibi çekip gitmiştir.

"Acı Reçeteyi Önce İktidar Uygulasın"

Erdoğan samimi ve sahici bir şekilde demokrasi ve hukuk devleti diyorsa kendisine cevabımız bellidir: Önce acı reçeteyi siz iktidar olarak kendinize uygulayın. İktidarın millete yazdığı acı reçetesi nedir? Bakın ben size anlatayım arkadaşlar: Acı reçete daha da artacak olan hayat pahalılığıdır.

İşçinin, memurun, emeklinin, çiftçinin, esnafın alım gücünün eritilmesidir. Cebindeki paradan yapılan hırsızlıktır. Acı reçete elektriğe, doğalgaza, benzine gelecek olan zamdır. Acı reçete çiftçinin tarlaya dolarla ektiği ürünü değeri pul olmuş itibarsız TL ile satmasıdır. Çiftçiyi mazot, gübre ve tohum fiyatlarındaki artışa daha da ezdirmektir.

"Acı Reçete, Gelir Adaletsizliğinin Daha da Büyümesidir"

Acı reçete salgında vatandaşın çocuğuna eğitimi için mütevazi bir bilgisayar veya tablet alamamasıdır. Acı reçete Avrupa’nın en kötü internet altyapısına ödeyecek para bulamadığı için işçi çocuğunun eğitiminin aksamasıdır. Acı reçete yıllarca alın teri dökmüş memurun evladına ikinci el tablet almak için kapı kapı dolaşmasıdır.

Acı reçete borç verenlere halen günde 200,000 kişinin asgari ücretini faiz olarak ödeyen devletin yükselen faizlerle, bundan daha büyük bir kaynağı okula, hastaneye, fabrikaya değil sözde hukuk reformu vaat ettiği yabancıya aktarmasıdır.

Acı reçete 3 senedir size güvenmediği için yatırımı zaten düşünmeyen sanayicinin nefesini iyice kesip, işsize iş yaratmasına tamamen engel olmaktır. Acı reçete hazinenin kasası tamtakır olduğu için günde 39 TL ile evde açlığa mahkûm edilen işçiye artık o desteği bile verememektir. Acı reçete işten çıkarma yasağını kaldırıp işsiz ordusunu daha da büyütmektir. Acı reçete genç istihdamında Türkiye’yi Avrupa’nın sonuncusu haline getirmektir. Acı reçete sanayiciyi daha düşük ciro, daha çok borç, daha yüksek faizle baş başa bırakırken, üstüne işverene verilen cılız salgına yönelik destekleri bile geri çekmektir.

Acı reçete bir yandan işsizlik diğer yandan hayat pahalılığı altında ezilen vatandaştan hazinedeki büyük delikleri kapatmak için daha fazla vergi ve harç talep etmektir. Acı reçete yüzde 60’a düşmüş vergi tahsilat oranı nedeniyle cirosu sıfırlanmış esnafa salınacak hacizlerdir.

Acı reçete vatandaş vergi altında ezilirken yandaşlara ve toplumun en üst gelir gruplarına sürekli varlık barışı çıkararak gelir adaletsizliğini daha da büyütmektir. Acı reçete hoyratça savrulan Merkez bankası rezervleri yüzünden ne kadar faiz yükselse de artık düşemeyecek döviz yüzünden vatandaşı enflasyona ve fakirliğe mahkûm etmektir.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden Vazgeçin"

Son 4-5 yıldır ülkede hukuku, adaleti ve ekonomiyi tarumar eden ucube Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden vazgeçip, zaman geçirmeden Tam Demokratik Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hazırlıklarına başlayın. Bu süreçte millete, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına saygı gösterin, tüm tarafları dinleyin ve toplumsal mutabakatı sağlayın.

Somut olaylar ve olgularla hukuk kuralları arasında uygun illiyet bağı kurulmaksızın ve hiçbir muhakeme sürecinden geçmeksizin verilen gerekçesiz tüm yargı kararları hakkında işlem başlatın. Bu tür uygulamalara imza atan hâkim ve savcıların etkili yaptırımlara tâbi kılınmalarını sağlayın.

"Kürt Vatandaşlarımızın Oylarını Yok Sayan Kayyım Düzenine Son Verin"

Türkiye’yi AYM kararlarının gereğini yerine getirmeyen alt mahkemeler ve kamu görevlilerinin sebep olduğu utançtan kurtarın. Bu hususta caydırıcı yaptırımlar öngören yasal düzenlemelerin önünü açın. Milyonlarca Kürt vatandaşımızın oylarını yok sayan kayyım düzenine son verin.

Polisin ve yargının 1990’lar manzaralarını elini kolunu sallayarak hayata geçirmesine dur deyin. İnsanların protesto ve gösteri hakkını yasaların izin verdiği azami sınırlar içerisinde istedikleri gibi kullanmasına hukuksuz engeller çıkarmayın.

Seçilmişlere karşı her türlü vesayetin, engelin ortadan kaldırılmasını sağlayan. Bir polis memurunun seçilmiş milletvekilinin üzerine yürüme cesaretine son verin. İfade hürriyetinin önünü tamamen açın. Üç maymuna dönmüş bu medya düzeniyle sadece dünyaya rezil oluyorsunuz. Ülke içinde trollerden oluşan bu cahil sürüsünün söylediği hiçbir şeyi zaten izlemiyor, zaten inanmıyor. Milyarlarca dolar kamu kaynağı döktüğünüz medyaya rağmen trollerden medet umar hale geldiniz. Tek sesli medya düzenini sonlandırın, ifade hürriyeti ve basın özgürlüğünün önünü tamamen açın.

"KHK Mağdurlarının Haklarını Bir An Önce İade Edin"

1990’ları aratmayan insan hakları ihlallerinin hızla soruşturulmasını sağlayın. İşkence, yargısız infaz, kaybolma iddiaları alıp başını gitmiş durumda. Tam demokratik bir Türkiye için polisin, askerin ve yargının demokrasi karnesini düzeltin. Biz de sonuna kadar destek verelim.

Uzun yıllardır siyasi nedenlerle cezaevlerinde tutulup özgürlüklerinden mahrum bırakılanlara adalet sağlayın. Beraat ettiği veya takipsizlik aldığı halde hak ihlalleri devam eden tüm KHK mağdurlarının haklarını bir an önce iade edin. Tam demokratik Türkiye için, bütün vatandaşların kendisini diliyle, diniyle, mezhebiyle, cinsiyetiyle, bölgesiyle, geliriyle bu ülkeye ait hissedebileceği bir yeni anayasayı gündeminize alın.

Sosyal barışın aldığı ağır tahribatı bir nebze gidermek için insanların protesto ve gösteri hakkını, anayasanın izin verdiği azami sınırlar içerisinde, istedikleri gibi kullanmasına hukuksuz engeller çıkarmayı bırakın.

"Döviz ve Altın Cinsi Borçlanmaya Son Verin"

Yolsuzluk düzenine ve Kamu bankalarının milletin kaynaklarını üç beş firmaya peşkeş çekmesine son verin. Son yıllarda bu şekilde verilmiş kredileri hızla geri çağırıp bu kaynağı yeniden milletin hizmetine sunun.  Varlık Fonunu ve benzeri tüm bütçe dışı fonları derhal Hazineye devredin. Varlık Fonu dolayısıyla ortaya çıkan zararı şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşın. İlgililer hakkında yasal süreç başlatın.

Arka kapı operasyonları ile eritilen 128 milyar dolarlık Merkez Bankası rezervinin hesabını bu millete verin. İlgili tüm siyasetçi ve bürokratlar hakkında şeffaf bir biçimde soruşturma başlatın. Bir eski Türkiye alışkanlığı olan kendi vatandaşından döviz ve altın cinsi borçlanmaya son verin."

HABERE YORUM KAT

3 Yorum