1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu: Kürtlerin Devleti Türkiye'dir!
Davutoğlu: Kürtlerin Devleti Türkiye'dir!

Davutoğlu: Kürtlerin Devleti Türkiye'dir!

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin 5. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada "Kürtlerin devleti neresi diye soruyorlar. Türklerin de Kürtlerin de Alevilerin de devleti Türkiye Cumhuriyetidir" dedi.

13 Eylül 2015 Pazar 00:14A+A-

Yeni Şafak'ta yer alan haber:

Türkiye'yi 13 yıldır kesintisiz yöneten AK Parti'nin, 5. Olağan Büyük Kongresi bugün yapılıyor. Parti yönetiminin yeniden şekilleneceği kongrede, tüzükte de değişiklikler yapıldı.

Davutoğlu Fatiha ile başladı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi'ndeki konuşmasına, şehitleri rahmetle anarak başladı. Başbakan Davutoğlu, şehitler ve dün Mekke'de hayatını kaybeden hacılar için Fatiha okunmasını istedi.

"Bir arada çarpan yüreklerden daha gür bir ses olamaz"

Konuşmasını "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" diyerek sürdüren Davutoğlu, şehitlere hürmeten salonda müzik icra edilmediğini hatırlattı. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ama bu salonda şu anda müziklerin en ulvisi, en etkileyicisi, en kuvvetlisi icra ediliyor. Bu salonda bugün yüreklerin ritmi var, yüreklerin ulvi seslenişi var. Yüreklerin ritmi Anadolu'nun, Rumeli'nin her bir köşesinden gelen ak yürekliler, Fırat kenarından, Dicle kenarından, Sakarya, Yeşilırmak, Kızılırmak, Çoruh'tan gelen ak yürekliler, bugün tek bir yürek ritmiyle milyonlarca vatandaşımızla birlikte yürekler 'vatan vatan vatan' diye çarpıyor, 'millet millet millet' diye çarpıyor, 'bayrak bayrak' diye çarpıyor, 'birlik birlik birlik' diye çarpıyor, 'kardeşlik kardeşlik kardeşlik' diye çarpıyor. Bundan daha ulvi bir müzik olamaz. Bir arada çarpan yüreklerden daha gür bir ses olamaz"

Davutoğlu, şehitlerin emanetini yüreğinde taşıyarak 81 ilden Ankara'ya gelenleri, yurtdışından kongreye katılanları muhabbetle selamladığını belirtti.

Geçen sene 27 Ağustos'ta yapılan AK Parti 1. Olağanüstü Kongresi'nde sözlerine "zamana, mekana ve insana selam olsun" diye başladığını hatırlatan Davutoğlu, "Evet, zamana selam olsun, mekana ve insana selam olsun. Öyle bir mekanda yaşıyoruz ki bu mekan Rabbimizin bir millete lütfedeceği en güzel mekandır. Afro-Avrasya'nın merkezinde, çevresi bereketli denizlerle, bağrı kaynak dolu ırmaklarla yüklü bir vatanın vatandaşları olmanın gururunu taşıyoruz" diye konuştu.

Salondakilerin "Samanyolu" şarkısını söylemesi üzerine Davutoğlu, "Bu şarkı ömür boyu sürecek gençler. Son nefese kadar sürecek şarkı, yüreklerin ritmidir" ifadesini kullandı.

"Dünya ekonomisinin en önemli kaynakları bu mekanda"

Davutoğlu, böyle bir mekanda yaşayan toplulukların, milletlerin zor sınavlarla ve büyük zaferlerle aynı anda karşı karşıya kalacaklarını belirterek, "Öyle bir mekanda yaşıyoruz ki dünyanın en önemli siyasi olayları, tarihin en köklü medeniyetleri, dünya ekonomisinin en önemli kaynakları bu mekanda" dedi.

Davutoğlu, "bu aziz mekanda, bu coğrafyada yaşamanın büyük zaferlere zemin teşkil edecek nimetleri kadar, hazır olunması gereken külfetleri de olduğunu" dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, salondakilerin yoğun tezahüratları üzerine de şunları söyledi:

"Böyle bir sevdayı taşıyan gençlerle beraber olmak ne güzel. Böyle bir aşkı taşıyan AK Parti delegeleriyle beraber olmak ne güzel. Böyle bir davayı taşıyan 81 vilayetten gelen bacılarımızla, yiğitlerimizle olmak ne güzel. Ayağa kalkan Anadolu çocuklarıyla, Rumeli çocuklarıyla, Mezopotamya çocuklarıyla, Kafkasya çocuklarıyla, Orta Asya, Horasan çocuklarıyla olmak ne güzel. Ne büyük şereftir sizinle yürümek. Ne büyük aşktır sizinle yürümek. Öyle bir aşktır ki bu, yürekler konuşur, diller susar, zihinler konuşur, kulaklar susar. Allah sizden razı olsun. Bizi aşkla kucaklayandan, muhabbetle kucaklayan bir kardeşten daha yüce ne vardır."

"Mekanların imtihan alanları olduğunu" belirten Davutoğlu, "İşte dünyanın en önemli coğrafyasında, dünya kaynaklarının dağıtıldığı en bereketli topraklarda yaşamak, büyük medeniyetler kurmak gibi zorlu sınavlarla karşı karşıya gelmek anlamını taşır" dedi.

Salondakilerin, "selamünaleyküm, aleykümselam" tezahüratları üzerine Davutoğlu, "Bütün dünya mazlumları adına esselamünaleyküm. Filistin adına, Gazze adına, Suriye, Balkanlar, Orta Asya, Kafkaslar adına selam olsun, esselamünaleyküm. İşte bugün olağan büyük kongremizden yükselen bu selam sesi emin olun şu anda bütün mazlum diyarlarda yankılanıyor" diye konuştu.

"Afyon'dan bir ses yükseldi"

14 Ağustos 2001'de Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti kadrolarının zorlu bir mekanda, zorlu bir zamanın önünde yürüdüğünü belirten Davutoğlu, şunları dile getirdi:

"Zorlu bir mekandı, Irak savaşı yanı başımızdaydı, Filistin bunalımı devam ediyordu, Balkanlarda çatışmalar sürüyordu, her bir coğrafyada 'imdat' sesleri yükseliyordu. Zor bir zamandı, bu aziz millet 2001 ekonomi krizinden yeni çıkmıştı. Zorlu günlerdi. 28 Şubat kalıntısı bütün antidemokratik uygulamalar milleti sıkboğaz etmiş, en temel özgürlükler yaşanamaz hale gelmişti. Ama Afyon'dan bir ses yükseldi. Kurucu genel başkanımız, kurucu liderimiz sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sesi yükseldi."

Davutoğlu, o günden bugüne AK Parti kadrolarında görev yapan tüm isimlere teşekkür etti.

Bir "vefa hareketi" olan AK Parti kadrolarının, bünyesinden 2 cumhurbaşkanı, 3 başbakan, 5 meclis başkanı çıkardığını hatırlatan Davutoğlu, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere bu isimleri ayrı ayrı selamladı, onlara şükranlarını sundu.

AK Parti kadrolarının her neferinin mevkisinin bir olduğunu, omuz omuza hareket ettiklerini dile getiren Davutoğlu, " AK Parti bir yürek hareketidir.AK Parti bir vicdan hareketidir. AK Parti, susturuldu zannedilen, uyudu zannedilen bir devin ayağa kalkmasının adıdır. O dev ayağa kalktı, artık diz çöktürülemez. O dev ayağa kalktı artık tereddüt yok, artık herhangi bir şekilde durmak yok. Eskiler Mehteran yürüdüğünde gülbankla (hep bir ağızdan duayla) o yürüyüşü şereflendirirlerdi. Denirdi ki 'vakitler hayrola, hayırlar feth ola, şerler def ola.' Vaktimiz hayrolsun, hayırlar feth olsun, şerler def olsun" ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin 5. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Hepimiz omuz omuza bir hareketin kardeşleriyiz, omuz omuza bir hareketin yürüyen yürekleriyiz. AK Parti, bir yürek hareketidir. AK Parti, bir vicdan hareketidir. AK Parti, susturuldu zannedilen, uyudu zannedilen bir devin ayağa kalkmasının adıdır. O dev ayağa kalktı artık diz çöktürülemez. O dev ayağa kalktı artık tereddüt yok, artık herhangi bir şekilde durmak yok" dedi.

Kürtlerin devleti Türkiye Cumhuriyeti'dir

Bu operasyonlarımız hiçbir şekilde 90'lı yılların anlayışıyla ilişkilendirilemez. O yıllarda bir çok baskı vardı, dilini konuşamayanlar vardı. Diyorlar ki Kürtlerin devleti neresi. Kürtlerin de, Türklerin de , Alevilerin de devleti Türkiye Cumhuriyet Devletidir.
Sanıyorlar ki bu özgürlükçü anlayışı engelleyecekler.

"Silahları, kazılan hendekleri görmüyorlar"

AK Parti Genel Başkanı veBaşbakan Ahmet Davutoğlu, "Cizre'de vatandaşlarımıza geçmişte terör baskısı uygulayanlar, şimdi orada stoklanan silahları, kazılan hendekleri görmüyorlar ve bizim hükümetimizin aldığı tedbirlere karşı söz beyan etmeye kalkıyorlar. Bilsinler ki; Cizre de aynen Keşan gibi ya da Bergama gibi ya da Of gibi Türkiye'nin kuzeyindeki, güneyindeki, batısındaki ilçeler gibi, Türkiye Cumhuriyeti'nin aziz bir toprağıdır ve her ilimizde, her ilçemizde mutlak surette kamu düzeni sağlanacak, kardeşliğimiz pekiştirilecektir" dedi.

"Bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu koruyacağız"

Yaptığı konuşmada "Kamu düzeni mutlak surette sağlanırken, sivil vatandaşlarımıza Doğu'da, Güneydoğu'da yaşayan kardeşlerimize en küçük bir şekilde, demokratik hukuk devleti kuralları içinde en küçük bir zarar verilmeyecektir, kardeşlerimiz korunacaktır" diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarımıza sesleniyorum, sizler Hakkari'de hakkınız olduğu kadar Edirne'de de hakkınız var. Batı'daki kardeşlerime sesleniyorum, Kuzey'deki, Güney'deki kardeşlerime de, sizlerin Edirne'deki hakkınız kadar Hakkari'de de hakkınız var. Bu toprakların her bir santimetrekaresinde bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu koruyacağız" dedi.

"AK Parti hükümetleri inşa, ihya ve imar hükümetleridir"

AK Parti Genel Başkanı veBaşbakan Davutoğlu, "12 yıllık AK Parti hükümetleri tam bir inşa, ihya ve imar hükümetleridir. Hiçbir şekilde, herhangi bir tarzda bu birikimi yok sayacak şekilde bir koalisyona giremezdik. Birileri bütün AK Parti iktidarlarını tam bir başarısızlık gibi gösterip, restorasyondan bahsederse biz ona kendi imar ve inşa planımızı, ihya planımızı anlatırız. Bugün bir kez daha milletimize söz veriyoruz, biz sizin hizmetkarınızız, biz sizin aranızdan çıktık, size hükmetmeye değil, sizinle birlikte ortak bir kadere el ele yürümeye geliyoruz" ifadelerini kullandı.

Siyasi Erdem Yönetim Kurulu oluşturuluyor

"Bugün tüzüğümüzde bazı değişiklikler yapacağız. Her şeyden önce kurucu değerlerimizin bütün parti kitlelerine, teşkilatlara, belediyelere ve bütün parti kadrolarına yayılabilmesi için yeni bir kurul oluşturuyoruz, Siyasi Erdem Yönetim Kurulu. AK Parti bir siyasi erdemliler hareketi olarak başladı. Siyasi gücü alırken erdemle birleştirdik, hikmetle, irfanla birleştirdik. Şimdi de bu birleşmeyi kalıcı kılmak ve partimizin kadroları içinden gelen tecrübe birikimini yeni siyaset nesillerine aktarmak için Siyasi Erdem ve Etik Kurulu oluşturuyoruz" diyen AK Parti Genel Başkanı veBaşbakan Ahmet Davutoğlu, sözlerinin devamında şunları söyledi:

"İki önemli genel başkan yardımcılığı daha kuruyoruz. Birisi, insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcılığı diğeri de şehir, çevre ve kültür işlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığı. Daha önce başka birimlerde deruhte edilen bu görevler, bugün başlı başına kendi birimlerini oluşturacak şekilde organize edilecekler. Yine tüzüğümüzle birlikte, bu dönemin, 25'inci dönemin kısa olması sebebiyle 3 dönem kuralına bazı istisnalar getiriyoruz"

"1 Kasım seçimleri yeni bir milattır"

1 Kasım seçimleri hakkında da konuşan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şehitlerimizin toprağa düştüğü bugünlerde, bu şehitlerimizin mirası üzerinde herhangi bir siyasi hesap yapan olursa, onların karşısında AK Parti kadroları dimdik duracak. Kim Türkiye'yi kana bulamak isteyen, kim Türkiye'de kardeş kavgası çıkarmak isteyen olursa onun karşısında da dimdik duracağız. 1 Kasım seçimleri yeni bir milattır. 5. Olağan Kongremiz bu miladın doğum işaretlerini veriyor" dedi.

(YENİ ŞAFAK)

HABERE YORUM KAT