1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Davutoğlu: 'İsrail'in Suçluluğunun Kanıtı'
Davutoğlu: 'İsrail'in Suçluluğunun Kanıtı'

Davutoğlu: 'İsrail'in Suçluluğunun Kanıtı'

Davutoğlu, İsrail'in gemi saldırısı için komisyon kurulması önerisini reddetmesini "Gerçeklerle yüzleşemiyorlar" şeklinde değerlendirdi.

07 Haziran 2010 Pazartesi 01:01A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in yardım gemisine saldırısının bir suç olduğunu ve uluslararası bağımsız bir komisyon kurulması konusunda ısrarcı olduklarını belirterek, "Eğer İsrail bunu reddediyorsa bu onların suçluluğunun bir başka kanıtıdır. Demek ki gerçeklerle yüzleşecek özgüvenleri yok" dedi. Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeye gidecek yeni bir gemide bulunmak istediği yönündeki haberleri de yalanladı.

Bakan Davutoğlu, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Yürütme Kurulu toplantısı için bulunduğu Cidde'de, telefonla CNN'den Fareed Zakaria'nın İsrail'in son gemi saldırısına ilişkin sorularını yanıtladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netehyahu'nun uluslararası bağımsız bir araştırma komisyonu kurulması talebini reddettiğinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, ilk olarak ne olduğunun çok iyi anlaşılması gerektiğini ifade ederek, İsrail'in, uluslararası sularda, İsrail'den 72 mil açıkta, sivil bir gemiye saldırdığını söyledi. Davutoğlu, uluslararası hukuka göre bunun bir suç olduğunu ve 9 sivilin hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Soru şu: Bundan kim sorumlu?" diye sordu.

Bakan Davutoğlu, bunun sadece Türkiye ile İsrail arasındaki bir konu olmadığını, o gemide 32 ülkeden sivil bulunduğunu anımsatarak, bu nedenle bu sorunun İsrail ile uluslararası toplum ve hukuk arasındaki bir sorun olduğunu, komisyon kurulması için de çalışmaya devem edeceklerini belirtti.

-SOVYETLER BİRLİĞİ KARŞILAŞTIRMASI-

Bakan Davutoğlu, bu konunun Türkiye için çok önemli olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konu çok önemli, çünkü Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez vatandaşlarımız başka bir ülke tarafından hedef alınarak ve bilinçli bir şekilde saldırıya uğradı. Soğuk Savaş döneminde NATO üyesi olarak Sovyetler Birliği ile zor zamanlar yaşadık. Ancak Sovyetler Birliği hiçbir vatandaşımızı öldürmedi."

-ABD'NİN YAKLAŞIMI-

Ölenlerden Furkan Dogan'ın ABD vatandaşı olduğu hatırlatılarak, ABD'nin konuya yaklaşımından memnun olup olmadığının sorulmasına karşılık Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Doğan'ın çifte vatandaş olduğunu anımsattı ve bu nedenle ABD yönetiminin de bu konuda bazı sorumlulukları bulunduğunu belirtti. Davutoğlu, "Şimdiye kadar bu kriz karşısında daha pro-aktif bir tutum sergilenmesini beklerdik. ABD ile iyi bir işbirliğimiz var. Clinton ile yararlı bir görüşmem oldu, Sayın Obama başbakanımızı aradı. Özellikle vatandaşlarımızın serbest bırakılması hususundaki destekleri için çok müteşekkiriz. Ancak maalesef, ABD'nin Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi toplantısında hayır oyu kullanmasından dolayı çok hayal kırıklığına uğradık. Tabi ki müttefik ABD'den tam destek bekliyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir başka geminin daha Gazze'ye gideceği ve bu gemide Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunacağı yönünde bazı haberler olduğunun hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Hayır, Sayın Erdoğan'ın böyle bir niyeti yok. Yeniden belirtmekte yarar görüyorum; bu yardım gemisi tamamiyle bir sivil toplum kuruluşu girişimi idi. Biz Türk hükümeti olarak onları cesaretlendirmedik, ancak biz demokratik bir ülkeyiz ve bu bir sivil toplum kuruluşu. İstanbul sokaklarındaki göstericileri bile durduramıyoruz. Bu nedenle bu tamamiyle sivil ve uluslararası girişimdi. Bu nedenle onlara birşey söyleyemeyiz. Eğer yeni bir girişim olursa aynı şekilde, bu sonuçta sivil bir girişim. Eğer bir ülke bu sivil konvoya saldırır ve vatandaşlarımızı öldürürse o zaman 'neden' diye sorma hakkımız var tabi ki. İsrail'e bir roket mi attılar? Hayır. İsrail'in topraklarına ya da karasularına mı tecavüz ettiler? Hayır. Herhangi bir İsrail vatandaşına mı zarar verdiler? Hayır. O zaman neden öldürüldüler? Bu çok geçerli bir sorudur ve her ortamda sormaya devam edeceğiz." (BUGÜN)

HABERE YORUM KAT