1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu: Herkes Unutsa Kudüs Bizim Davamızdır
Davutoğlu: Herkes Unutsa Kudüs Bizim Davamızdır

Davutoğlu: Herkes Unutsa Kudüs Bizim Davamızdır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kudüs'ün son Osmanla askerinin emaneti olduğunu belirterek, "Herkes unutsa Kudüs bizim davamızdır, davamız olmaya ebediyen devam edecektir" dedi.

07 Kasım 2014 Cuma 21:32A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) bahçesinde, yapımı tamamlanan bazı eserlerin toplu açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.

“Ulu şehir, Bursa’dan Kudüs’e bin selam diyen kardeşlerimize selam olsun. Onların selamını iletmek bizim boynumuzun borcudur” ifadesini kullanan Davutoğlu, tören öncesinde Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Hamas lideri Halid Meşal ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Abbas ve Meşal’in, Bursalılara selam gönderdiğini dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:

“Onlara dedim ki, biraz sonra Bursalılar ile görüşeceğiz. Orada Filistin bayrağı ile al yıldızlı bayraklar dalgalanacak dedim. Telefonda sesinin titremesinden duygulandığını hissettim. O kardeşlere selamımı iletin dedi. Filistinlilerin selamı ulu şehrin üzerine olsun.”

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya saldırısı

Osman Gazi Türbesi’nin, müstevliler tarafından 1920’deki işgalini hatırlatan Davutoğlu, “İşgalciler, Bursalıların ve aziz milletimizin istiklal ideallerinden habersizdi. Temmuz 1920’de geldiler,1922’de gittiler. Bu topraklar hiçbir zaman işgalcileri barındırmadı, Bursalılar hiçbir zaman işgalcilere izin vermedi” dedi.

“Bir başka barbar, bir başka zalim, bir başka işgalci aynen onların Osman Gazi’nin türbesine girerek hakaret etmesi, botla girmesi gibi Mescid-i Aksa’ya girmeye kalktı" diye konuşan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O işgalcilere Bursa meydanından sesleniyoruz; nasıl Bursa’nın işgali daim olmamışsa, nasıl izzetli ve onurlu Bursalılar buna izin vermemişse, izzetli ve onurlu Filistinliler, izzetli ve onurlu  Müslümanlar ve insanlık, bu işgalcilere izin vermeyecek. Nasıl Osman Gazi’nin türbesi kurtulmuşsa, inşallah Mescid-i Aksa da bir gün hürriyetine kavuşacaktır. Buna kimse engel olamaz. Ne yaparsa yapsınlar, dünya ne kadar sesiz kalırsa kalsın bilsinler ki her Müslümanın kalbinde, zihninde Mescid-i Aksa yaşar, Mescid-i Aksa hiç unutulmaz. Kudüs, bizim hem ilk kıblemizdir hem de tarihin bize emanetidir. Allah bu tekbirleri bu topraklardan hiçbir zaman eksik etmesin.”

Konuşmasında Kudüs'te yaşanan olaylara değinen Davutoğlu, dün Cumhurhurbaşkanının, bugün de kendisinin Filistinli liderlerle görüştüğünü belirtti.

Davutoğlu, ''Onlarla tam bir koordinasyon içinde Kudüs için, Mescid-i Aksa için ne yapılması gerekiyorsa her şeyi yapacağız. Gerekli talimatları verdik. Başta BM'de olmak üzere dünyanın her yerinde Kudüs'e sahip çıkmak için girişimlerde bulunacağız. Bütün dünya unutsa Kudüs'ü biz unutmayacağız, unutturmayacağız'' dedi.

Hatırladığında yüreğini titreten bir olayı anlatmak istediğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Bundan bir kaç sene önceydi, Yüce Meclisimize bizim politikalarımız dolayısıyla bir gensoru verilmişti ya da bir bütçe görüşmesiydi. Anamuhalefet partisi milletvekillerinden, ismini zikretmeyeyim, birisi kalktı ve benim Kudüs'le ilgili bir ifadem üzerine 'Niçin Kudüs'le bu kadar ilgileniyoruz, neden Araplarla, İsraillerin arasına giriyoruz, neden Kudüs'ü bu kadar öne çıkarıyorsunuz, risk alıyorsunuz?' dedi. Hala hatırımdadır. Şimdi ona verdiğim cevabı bir kez daha burada zikrediyorum. Kudüs'ün son özgürlük dönemi bizim dönemimizdir. Kudüs bize Hazreti Ömer'in emanetidir. Kudüs bize Yavuz Sultan Selim'in, Kanuni Sultan Süleyman'ın emanetidir. Kudüs bize son Osmanlı askerinin emanetidir. Herkes unutsa Kudüs bizim davamızdır, bizim davamız olmaya ebediyen devam edecektir. Kimse bir Türk'e dönüp de 'Kudüs senin davan değildir' diyemez. Kimse bize dönüp de 'Ortadoğu bataklığına bulaşmayalım, Kudüs'le ilgilenmeyelim' diyemez. Kimse, Kudüs'ün, Mekke'nin, Medine'nin, Bağdat'ın, Şam'ın, Kahire'nin olduğu Ortadoğu'ya 'bataklık' diyemez. O Ortadoğu'yu bataklık haline getirenler eğer varsa bu işgalci, bu zalim yönetimlerdir. İsrail yönetimidir.''

''Bütün varımızla mazlumların yanında olacağız''

Davutoğlu, ''İsrail'e dönük olarak da şu mesajı bir kez daha söylüyoruz. Sakın ola ki, 'nasıl olsa Müslümanlar, Ortadoğu'da zalim bazı yönetimler tarafından baskı altındalar, Suriye halkı Hama'yı, Halep'i savunuyor. Bizlerle ilgilenemez' diye düşünmesinler. Bilsinler ki o mazlum Suriyelilerin de sahibi var, o mazlum Filistin'in de. O sahip Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Her yerde ve her zaman bütün varımızla bütün gücümüzle mazlumların yanında olduk, olmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Kendilerinin Ulu Cami'nin etrafındaki insanlarla kucaklaşırken, Türkiye'nin her yerinden gelen insanların yanı sıra, Balkanların her köşesinden, Suriye'den Irak'tan gelenler olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Hepsi tek tek bizim önümüzden geçerken, gözlerinin içinde şu hissiyatı  gördük: Bizim ülkelerimizde kriz olduğunda, onlara da bize de sahip çıkacak olan bir ulu devlet var. Ulu bir devletten gelen, ulu bir şehri kurmuş, ulu bir gelenek var. Allah bu ulu geleneği, kıyamete kadar payidar eylesin. Bizi hiçbir zaman değil namerte, merte dahi muhtaç eylemesin. Hiçbir zaman bizi zulme karşı sessiz kalan izzetsizlerden, onursuzlardan eylemesin. Aynen bugün Emir Sultan'dan gözü yaşlı bir şekilde bize ilettiği, al bayrağı ve tesbihi bize veren kardeşimizin o gözündeki ışıltıyı hiçbir zaman söndürmesin ve bizi onun yüreğinden hiçbir zaman eksiltmesin.''

AA

Etiketler :

HABERE YORUM KAT