1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. "Darbeyi 94’ler Konseyi Planladı"
"Darbeyi 94’ler Konseyi Planladı"

"Darbeyi 94’ler Konseyi Planladı"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ıın darbeci yaveri Yarbay Levent Türkkan mahkemedeki ifadesinde, darbe girişimini 94 mezunu kurmay subayların yaptığını söyledi.

30 Eylül 2016 Cuma 10:47A+A-

Tutuklu eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün "kukla" olduğunu savunan Türkkan, Genelkurmay Başkanı için de "Abiler Hulûsi Akar’ı seviyordu. Akar’ın darbeyi kabul edeceğini zannediyorlardı" dedi.

Habertürk 'ün haberine göre 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar’ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan, mahkemede 40 sayfalık ifade verdi. Türkkan ifadesinde, tutuklu eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün sadece bir "kukla" olduğunu savundu. Darbe girişimini 94 mezunu subayların yaptığını anlatan Türkkan, Orgeneral Hulûsi Akar'ı darbecilerin sevdiğini ve Akar'ıın darbeyi kabul edeceğini sandıklarını da söyledi. Darbeci yaverin ifadesinden başlıkları şöyle:

"Adil çok önemli bir adam. Genelkurmay imamı olabilir"

"Telefonlar geliyordu. O esnada anladım, planlayıcı 94 mezunu subaylar. Hepsi kurmaydır. İşin başında Akın Öztürk Paşa olduğunu sanmıyorum, o sadece orada bir kukla. Bu işin bir numarası yok. Bence 94’lerin konseyi. Sabaha kadar 300 cevapsız arama geldi. Orhan Yıkılkan albay abilerle görüşüyordu. Birinden emir, talimat alıyor, koordine ediyordu. Akıncı’da birileriyle görüşüyordu ama Adil Abi (firari Adil Öksüz) mi başkası mı bilmiyorum. Adil çok önemli bir adam. Genelkurmay imamı olabilir."

"IŞİD’den hiçbir farkı yok"

"Hayatımda ilk defa hür irademle konuşuyorum. Gariban, zeki bir çocuktum, bana sahip çıkıldı, o yaşlarda kanıma girildiğinin farkında değildim. Ben vatan hâini değilim. Hiçbir insan evladı kendi askerine, vatandaşına, polisine mermi sıkmaz. IŞİD’den hiçbir farkı yok. IŞİD de terör örgütü, bu da..."

"Gülen’i Mehdi olarak görüyorlardı"

"Ortaokuldayken askeri liseye girmem için benimle ilgilendiler. Sınavdan önce sınav sorularını verdiler. Soruların aynısı çıktı. Lise ve Harp Okulu’nda da abilerle görüşmeye devam ettim. Bu abiler hiçbir zaman asker olmaz, sivil olur. Gülen’i Mehdi olarak görüyorlardı. Abiler, 'O bizim mehdimiz' diyorlardı. 3-4 ay himmet vermeyince, 'Hz. Ömer malının yarısını bağışladı' diye örnekler veriyorlardı. Personel şubesinde subayından astsubayına, generaline kadar paralelci olmayan yoktur."

"Akar’ın darbeyi kabul edeceğini zannediyorlardı"

"Abiler Hulûsi Akar’ı seviyordu. Akar’ın darbeyi kabul edeceğini zannediyorlardı. Darbeyi onun yöneteceğini düşünüyorlardı. Hulûsi Paşa da Necdet Paşa da hiçbir şeyden şüphelenmedi. İkisini de babam gibi seviyordum. Seçim dönemlerinde bize karışmazlardı. AKP’ye oy veriyorduk. Dershane krizi yaşandıktan sonra 'Hangi ilde hangi parti güçlüyse ona verin, HDP bile bunlardan iyidir' dediler. Biz burada CHP’ye oy verdik."

Darbe girişimi gecesine nasıl hazırlık yaptılar?

"Son olayda, ben emir subayı olduğum için Adil Abi benimle görüşürdü. Adil Abi herkesle görüşmezdi, Cemaat’te Genelkurmay Başkanı seviyesindedir. 13 Temmuz günü Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, bana 'Sen Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın, Efkan Âlâ ve MİT Müsteşarı’nın evini biliyor musun?' diye sordu. 'Biliyorum' dedim. '1-2 saat sonra bir şeyler olabilir, sen hiçbir şey bilme ama yarına hazırlık yap, yanında kimlerin olacağını seç. Perşembe günü fiili olarak darbe olacak, yarın saat gece 03.00’te bütün kuvvet komutanları, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, 100 kadar bürokrat alınacak. Hazırlık yap. Gece senin evinde toplanacağız, komutanın konutuna ineceğiz helikopterle, komutanı alıp götürecekler' dedi."

"Tankları, uçakları Orhan Albay yönlendiriyordu"

"Gece 02.00-03.00’ten sonra ne olduğunu sorgulamaya başladım. Gece Partigöç Paşa (Genelkurmay Başkanlığı Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç) etkisizdi. Sabah olduğunda komuta ona kaydı. Teslim olma aşamasında komutayı aldı. Tankları, uçakları Orhan Albay yönlendiriyordu. Sonra Zekai Paşa’yı aradım, 'Gelin bizi teslim alın' dedim."

"42 yıllık hayatım yalanmış"

"Benim kod adım Ahmet. İsmi onlar seçiyor. Çocuklarınızın isimlerini bile onlar seçiyor. Bakın, paralelcilerin çocuklarının iki ismi vardır. İsmin biri Pennsilvanya'dan gelir, diğerini kendiniz koyarsınız. 42 yıllık hayatım yalanmış. İnsanlığımdan utanıyorum. Hayatımı bina ettiğim her şey yalanmış."

Kaynak: Habertürk

 

HABERE YORUM KAT