1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Darbeci Sisi’nin cürümleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu!
Darbeci Sisi’nin cürümleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu!

Darbeci Sisi’nin cürümleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu!

Darbesi Sisi ve işkenci polisler hakkında Türkiye yargısına suç duyurusunda bulunuldu.

21 Kasım 2020 Cumartesi 12:56A+A-

HAKSÖZ HABER

Ömer İbrahim isimli Mısır vatandaşının Türkiye’ye iltica ederek başlattığı hukuk mücadelesi yargıya taşındı. Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan Ömer İbrahim ve avukatı Gülden Sönmez, Mısır’daki işkence ve insanlık dışı muameleleri de bir kere daha kamuoyuna deklare ettiler.

Ömer İbrahim maruz kaldığı insanlık dışı muamele hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ömar, 4 karakol, 2 istihbarat merkezi ve 7 cezaevinde toplam 3 yıl çok ağır işkence gördü. Şuan ise kendisiyle aynı zorlukları yaşamakta olan binlerce Mısırlı için hukuk mücadelesi yürütüyor.

2013’te gerçekleşen askeri darbeden sonra birçok Mısırlı siyasi mülteci olarak dünyanın dört bir yanına iltica etmek durumunda kaldı. O isimlerden birisi olan Ömer İbrahim bir süredir İstanbul’da yaşıyor.

whatsapp-image-2020-11-18-at-12-50-27.jpeg

Basın açıklamasının tamamı:

Abdulfettah El-Sisi ve 29 Mısırlı için İşkence ve İnsanlığa Karşı Suçlardan Soruşturma Başlatıldı

Mısır’da Haziran 2013 tarihinde gerçekleşen askeri darbe sırasında ve sonrasında yaşanan katliamlar, yargısız infazlar, hedefli suikastlar, haksız tutmalar, işkence ve zalimane muameleler, sözde yargılamalarla yapılan idam infazları vb. sistematik suçlar, insanlığa karşı suçlar kategorisinde olup süregelmektedir. Binlerce insanın ölüm, yaralanma ve insanlık dışı muamelelere maruz kalmasıyla devam eden süreçte mağdurlar adalete erişim için çaba sarf etmeye devam etmektedir.

Abdulfettah El Sisi ve emrindekiler tarafından işlenen insanlığa karşı suçlar ve işkence suçları ile alakalı olarak İstanbul Başsavcılığı’nda 17.11.2020 tarihinde soruşturma başlatılmıştır. Rabia Meydanında katledilmekten kurtulan, orada ve başka meydanlarda yüzlerce ölüm ve yargısız infazlara şahit olan Omar Ibrahim, Mısır’da hukuksuzca tutulmuş, uzun süre boyunca çok ağır işkencelere maruz kalmış bir üniversite öğrencisidir. Omar Ibrahim daha çok genç olmasına rağmen Mısır’da toplam 4 polis karakolu, 7 cezaevi, 2 istihbarat merkezinde 3 yıl boyunca tutulmuştur. Tutulduğu karakol ve cezaevlerinde ağır işkencelere maruz kalmış ve vücudunda bunun kalıcı izleri halen mevcuttur. Yapılan suç duyurusu dilekçesi ve eklerindeki fotoğraf ve videolarda işlenen tüm suçlar, delilleriyle ortaya konmuştur. Omar İbrahim sadece kendisi değil babası, abisi ve kardeşinin de yaşadığı tüm işkence süreçlerini ve hukuksuzlukları anlatmıştır.

Abisi Abdulrahman 6 yıldır cezaevindedir. Sağlık durumu nedeniyle hayati risk altındadır.  Erkek kardeşi Abdulaziz ise 3 yıldır cezaevinde olup 30 gündür kendisinden hiçbir haber alınamamaktadır. Her ikisi de birçok yöntemin kullanıldığı ağır işkenceler görmüştür. Omar, kendisine ve ailesine karşı işlenen suçlar ile şahit olduğu katliamlardaki binlerce maktul ve mazlum için Türkiye yargısından adalet beklemektedir.

Suç duyurusunda Abdulfettah el Sisi ve emir komuta zincirindeki 29 suçlu hakkında başlatılan yargı süreci ile birlikte tamamı için tutuklama talep edilmiştir.

Türkiye evrensel yargı yetkisine sahip bir ülke olup, zikredilen suçluların tutuklanarak, yargılanması imkanına sahiptir. Zira işlenen suçlar insanlığa karşı işlenmiş suçlar olup özellikle işkence suçundan dolayı tüm sorumlular yargıdan kaçamayacaktır.

Dosyada katliamlar, yargısız infazlar, hedefli öldürmeler ve işkence ile ilgili çok sayıda delil mevcut olup; başlatılan soruşturma sürecinin hızlıca yürütülerek, müvekkilime ve diğer tüm mağdurlara yönelik suçlardan dolayı yargılamanın başlaması ve Sisi ve diğer suçlular hakkında İşkence suçundan dolayı Interpol vasıtasıyla yakalama kararı çıkarılması gerekir.

Ulusal ve uluslararası mevzuatın gereği olarak, hukukun gereği olarak müvekkil gibi binlerce mağdur insanlık vicdanını temsil eden bir yargılama beklentisi içerisindedir. Bugün bu yargılama Mısır karakol ve hapishanelerindeki işkenceleri önleyebilir, yargısız infaz niteliğindeki idamların önlenmesine vesile olabilir. Zira, zalimlerin, işkencecilerin en büyük korkusu bir gün yargı önüne çıkacaklarını bilmeleridir.

18.11.2020, İstanbul Adalet Sarayı

Omar Gamal Metwally Ibrahim Vekili Avukat Gülden Sönmez

HABERE YORUM KAT