1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Darbeci Generallere Bu Ayrıcalık, Neden?”
“Darbeci Generallere Bu Ayrıcalık, Neden?”

“Darbeci Generallere Bu Ayrıcalık, Neden?”

Geçtiğimiz günlerde nihayete eren 28 Şubat davasını ele aldığı bugünkü yazısında Selahaddin E. Çakırgil, ağır hapisle cezalandırılan darbeci generallerin niçin tutuklanmadığını soruyor ve adalet çağrısında bulunuyor.

15 Nisan 2018 Pazar 13:58A+A-

Selahaddin E. Çakırgil, bugünkü yazısında, geçtiğimiz cuma günü nihayete eren 28 Şubat darbesine ilişkin davada ağır hapisle cezalandırıldıkları hâlde tutuklanmayan darbeci generaller hakkında derhal tutuklama kararı çıkartılması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca, mahkeme tarafından verilen kararın temyiz sürecinin bulunduğunu da hatırlatan Çakırgil, bu sürecin çok hızlı bir şekilde sonuçlandırılıp adaletin tesis edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

“Silâh ve Ölüm Tâcirleri, Kendi Kanunlarını Dayatıyorlar..” başlıklı söz konusu yazının ilgili kısmı şöyle:

Darbeci Generallere Bu Ayrıcalık, Neden?

28 Şubat 1997 Askerî Darbesi’nin mimarları olan ünlü komutanlar, dönemin Gen Kur. Baş. Org. İ. Hakkı Karadayı, Gen. Kur. 2. Başkanı Org. Çevik Bir, 1. Ordu k. Org. Çetin Doğan ve dönemin YÖK Başkanı, (sivil general havasındaki) Prof. Kemal Gürüz gibi isimler başta olmak üzere diğer darbe sanıklarıyla ilgili yargılamalar nihayet sonuçlandı ve dönemin ele-avuca sığmaz generallerden 21’ine müebbed / ömür boyu hapis cezası verildi.

Elbette henüz bu kararın Temyiz süreci bulunuyor.

Ancak, tutuksuz yargılanan ve bu cezalar sonunda ağır hapis’le cezalandırılan sanıklar tutuklanmadı. Bu kişilerin çok yaşlı ve kaçma ihtimali olmayan kimseler oldukları için tutuklanmadıkları görüşü ağır basıyor. Halbuki, tutuksuz yargılanırken, hattâ 8-10 sene cezaya çarptırılan nicelerinin, henüz hüküm kesinleşmemişken tutuklandığı biliniyor. Bu durumda kanun karşısında vatandaşların eşit olduğu ilkesi veya iddiası ne oluyor? Ki, halihazırda, cezaevlerinde ağır hasta ve de ihtiyaçlarını karşılayamayacak derecede yaşlı kimselerin bulunduğu da bir diğer gerçek..

Bu açıdan, şimdi bu kişiler hakkında da derhal tutuklama kararı verilmeli ve ayrıca, temyiz incelemesinin yıllarca sürmemesi için hemen sıradışı incelemeyle sonuca gidilmelidir. (Nitekim, merhum Erbakan ve de Erdoğan’ın 3 sene altındaki ceza dosyaları bile, 28 Şubat döneminde birkaç ay içinde incelenip kesinleştirilmişti.) Şimdi, bu kararın kesinleşmesi de âcilen sağlanmalı ve böylece bu eski komutanlara rütbelerine göre tanınan lojman, makam arabası, koruma tahsisi ve emekli maaşı gibi imkânlar, er statüsüne indirilmiş kimseler durumundakilerin seviyesine indirilmelidir. Aksi halde, ömürleri tamam olanlar ve mirasçıları açısından bir ceza olmayacak ve yargı mekanizması üzerindeki soru işaretleri daha da büyüyecektir.

Yazının tamamını okumak için tıklayın: Silâh ve Ölüm Tâcirleri, Kendi Kanunlarını Dayatıyorlar..