1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Cunta Tiyatrosuna Boykot!
Cunta Tiyatrosuna Boykot!

Cunta Tiyatrosuna Boykot!

Mısır halkı cuntanın seçim adı altında gerçekleştirmeyi planladığı aşağılık tiyatroya iştirak etmeyerek Sisi rejiminin tabansızlığını dünyaya ifşa etti.

22 Ekim 2015 Perşembe 15:52A+A-

Rıdvan Kaya / Haksöz Haber

Temmuz 2013’te Muhammed Mursi’yi devirerek iktidara el koyduğundan beri defalarca seçim kararı alıp her defasında erteleyen Sisi cuntası artık şartların yeterince olgunlaştığını düşünmüş olmalı ki, nihayet geçtiğimiz hafta halkı sandık başına çağırdı. 2 ayaklı olarak planlanan seçimlerde toplam 27 vilayetin 14’ünde 18-19 Ekim’de yapılan seçimler, başkent Kahire dahil kalan 13 vilayette ise 23-24 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Seçimlerin ilk ayağı beklenenin de üzerinde bir fiyaskoyla ve son derece düşük bir katılım oranıyla sonuçlandı. Mısır Yüksek Seçim Kurulu bugün (22 Ekim) yaptığı açıklamayla toplam 27 milyon 402 bin seçmenden 7 milyon 270 bininin oy kullandığını, böylece katılım oranının %26,5 olarak gerçekleştiğini ilan etti. Oldukça düşük olmasına rağmen, bu rakam dahi gerçeği yansıtmaktan uzak. Öncelikle 694 bin geçersiz oy var ve geçerli oylar üzerinden hesap yapıldığında katılım oranının 2,5 puan daha düşük hesaplanması gerekebilir. Çünkü Mısır gibi yoksulluğun had safhada olduğu bir ülkede mazeretsiz oy kullanmayanlara verilebilecek 500 cüneyh, yani yaklaşık 180 tl gibi bir cezayı ödememek için insanların bir kısmının sandığa gidip geçersiz oy kullanmayı tercih ettiğini düşünmek mantıklı olur. 

***

Yazının Devamı>>>