1. HABERLER

  2. HABER

  3. Çözüm Sürecinin Yeniden Başlaması İçin Tarafların Şartları
Çözüm Sürecinin Yeniden Başlaması İçin Tarafların Şartları

Çözüm Sürecinin Yeniden Başlaması İçin Tarafların Şartları

Ali Bayramoğlu, “Hükümet 'Hendekler kapanmadan görüşme olmaz', HDP ise 'Kandil’e göre müzakere başlamadan hendekler kapanmaz' diyor” şeklinde konuştu. Tarık Çelenk’e göre yumuşamanın anahtarı Rojava.

07 Ocak 2016 Perşembe 13:22A+A-

HAKSÖZ-HABER

Bölgede bazı kentlerdeki çatışmaları durdurmak için siyasi parti liderleri ile görüşen aydınlar kısa vadede silahların susmayacağı izlenimini aldıklarını söylediler.

Al Jazeera'de “Aydınlar umutsuz” başlığıyla yer verilen habere göre Ali Bayramoğlu, “Hükümet 'Hendekler kapanmadan görüşme olmaz', HDP ise 'Kandil’e göre müzakere başlamadan hendekler kapanmaz' diyor” şeklinde konuştu. Tarık Çelenk’e göre yumuşamanın anahtarı Rojava.

Aralarında gazetecilerin de olduğu bir grup aydın 6 Ocak 2015 Çarşamba günü sırasıyla HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Görüşmelerin nedeni bölgedeki bazı yerleşim yerlerindeki güvenlik güçleri ve PKK arasındaki çatışmaların durdurulması çabalarıydı. Heyette yer alan isimlerden Ali Bayramoğlu, HDP ve hükümet cephesinde karşılıklı pozisyonlarını koruma hali olduğunu söyledi. Al Jazeera'ye konuşan Bayramoğlu, çatışmaların durması için ön koşullar öne sürüldüğünü belirtti:

“Hükümet 'Hendekler gömülmeden operasyonlar durmaz' diyor. Ben bizzat Selahattin Demirtaş’a 'Silahları susturmanın imkânı yok mu?' diye sorduğumda Demirtaş, 'Kandil’e göre müzakereler başlamadan hendekler gömülmez' dedi”

 

 
 

HDP tarafının insan hakları ihlâllerini gündeme getirdiğini söyleyen Ali Bayramoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ise, “insan hakları ihlalleri ispatlandığı zaman müdahale ediliyor, müsamaha gösterilmiyor” dediğini kaydetti.

 

 
 

Heyet üyelerinden yazar Tarık Çelenk de kısa vadede çatışmaların sona ereceğine ilişkin umutlu olmadığını söyledi. Çelenk, Selahattin Demirtaş’ın çatışmaların Batı’ya sıçramaması için Demokratik Toplum Kongresi ile birlikte ciddi çaba içine girdiklerini söylediğini belirtti. Çelenk, görüşmelerin ardından edindiği izlenim sonucu yapabileceği yorumunun “Türkiye’deki çatışmaların sona ermesinin anahtarı Rojava” olacağını söyledi.  Çelenk’e göre, Rojava, Türkiye’nin kırmızı çizgisi olmaktan çıkarsa, Rojava’nın demokratik dönüşümüne Türkiye katkı yaparsa Türkiye’deki Kürt Sorunu’nun çözümünde mesafe alınabilir.

HABERE YORUM KAT