1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Çözüm Süreci'nde Nehrin Yarısını Geçmiştik"
"Çözüm Süreci'nde Nehrin Yarısını Geçmiştik"

"Çözüm Süreci'nde Nehrin Yarısını Geçmiştik"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Çözüm Süreci’nde nehri yarıya kadar geçmiştik. Ama o sırada birileri arkadan PKK’ya seslendi, dön geri dedi, onlar da dönmeye kalkıştı.” dedi.

28 Ekim 2015 Çarşamba 12:51A+A-

İstanbul'da bazı köşe yazarlarıyla bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe'de Öcalan'ın PKK'ya silah bırakma için kongre toplaması çağrısı yaptığı buluşmayla ilgili olarak da “Dolmabahçe mutabakatı bir mutabakat değil PKK/HDP tarafının ‘Biz silah bırakma kongresi topluyoruz.’ dediği tek taraflı bir irade beyanıydı. Sayın Akdoğan ve Ala’nın orada bulunması onlara cesaret vermek içindi.” ifadelerini kullandı. 

“Rusya’nın Suriye’de Savaşa Girmesi Esed’in Güçsüzlüğünü Gösteriyor”

Davutoğlu, Suriye'deki savaşa çözüm arayışlarıyla ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

“Suriye’de çözüm, Türkiye’nin yer almadığı bir denklemden çıkmaz. Türkiye’nin yer almadığı bir denklemden Ortadoğu’da yeni dengeler de çıkmaz. Bakın Türkiye, Rusya, ABD, Suudi Arabistan birlikte Suriye’yi konuşuyor. Şu an dışişleri bakanımız Paris’te 9 ülkeyle buluştu.”.

“Rusya’nın Suriye’de savaşa girmesi Esed’in güçsüzlüğünü gösteriyor. Esed güçlü olsaydı Lübnan’dan Hizbullah gelip savaşa girmezdi. Onlar yetmedi, İran doğrudan geldi. Şimdi İran da ayakta tutamıyor Esed’i, Rusya geldi.”.

“Esed’le Savaşmak İçin Suriye’ye Geçselerdi Biz Rahatsız Olmazdık”

Davutoğlu, Türkiye ordusunun PYD'yi vurması konusunda ise “PYD’ye söylediğimiz çok açık. Fırat’ın batısına geçerlerse vururuz, oradan Türkiye’ye PKK sızması olursa vururuz, PKK buradan oraya kaçarsa vururuz. Nitekim geçenlerde iki botları vuruldu, mesajı aldılar sanırım.” dedi.

“2013 yılında Çözüm Süreci başladığında PKK’nın silahlı unsurları Türkiye’den ayrılıp Irak üzerinden Suriye’ye geçseydi ve rejime karşı savaşsaydı biz bundan rahatsız olmazdık. Ama öyle olmadı, PKK’lılar kaldı, onun yerine Rojava devrimi denerek 17-18 yaşındaki çocukları IŞİD’in önünde savaşa sürdüler, gelen cenazeler üzerinden de Türkiye’yi karıştırmak istediler.”.

Çözüm Süreci’nin Bitişinin İşaret Fişeği

Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri öncesinde Demirtaş'ın “Seni başkan yaptırmayacağız.” konuşmasının sürecin bitişinin işaret fişeği olduğunu söyledi.

“Ne zaman ki Demirtaş o ‘Seni başkan yaptırmayacağız.’ konuşmasını yaparak AK Parti’yi ve Sayın Cumhurbaşkanı’nı doğrudan hedef almaya başladı, işte bu Çözüm Süreci’nin bitişinin işaret fişeği oldu. Zaten seçim sonrasında strateji daha da netleşti, savaş söylemi hâkim oldu ve PKK süreci bitiren cinayetlerine başladı.”.

“7 Haziran öncesinde HDP, anti-AK Parti cepheye katıldı ve bu yolla oylarını yüzde 8-9’a kadar getirdi. Ama seçimden birkaç gün önceki Diyarbakır saldırısı bir anda Kürt oylarını bu partide konsolide etti.”.

Kaynak: Hürriyet, Yeni Şafak, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT