1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. Çirkin Film Protestolarında 11 Kişi Hayatını Kaybetti
Çirkin Film Protestolarında 11 Kişi Hayatını Kaybetti

Çirkin Film Protestolarında 11 Kişi Hayatını Kaybetti

Film protestolarında Yemen, Sudan, Tunus ve Mısır'da polisin ateş açması sonucu 11 kişi öldü.

15 Eylül 2012 Cumartesi 12:14A+A-

Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S.)'e hakaret eden filme tepki göstermek için dünyanın dört bir yanında gösteriler düzenlendi. Pek çok Müslüman ülkede düzenlenen protesto gösterilerinde hedefte Amerikan elçilikleri vardı.

Protesto sırasında polisin ateş açması sonucu Yemen'de 4, Sudan'da 3, Tunus'ta 3 ve Mısır'da da 1 gösterici hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralandı. Mısır'da ABD Büyükelçiliği önündeki gösteriler ise 3. gününe girdi.

ABD'de çekilen ve Hz. Peygamber'e hakaretler içeren ''Müslümanların Masumiyeti'' adlı filme yönelik tepkiler sürüyor. Ürdün, Lübnan, Somali ve Cezayir'de düzenlenen gösterilerde filme yönelik tepkiler dile getirilirken, Lübnan'da düzenlenen gösteride ABD Başkanı Barack Obama'nın kuklası yakıldı.

YEMEN'DE 4 KİŞİ ÖLDÜ

Yemen İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, başkent Sana'daki ABD Büyükelçiliği önünde meydana gelen olaylarda 4 kişinin öldüğü, 10'u güvenlik görevlisi 48 kişinin yaralandığı bildirildi.

Gösteriler sırasında büyükelçiliğe ait 61 aracın tahrip edildiği, 13 aracın yakıldığı ve büyükelçilik binasında büyük hasar meydana geldiği belirtilen açıklamada, saldırılarla ilgili soruşturma kapsamında 8 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenen protesto gösterilerinde de 2 kişinin öldüğü, 22 güvenlik görevlisi ile 28 göstericinin yaralandığı bildirildi.

MISIR'DA 1 KİŞİ ÖLDÜ

Mısır'da Hz. Peygamber'e hakaret içeren filme yönelik tepkiler ülke genelinde artarak devam ediyor. Kahire'deki gösteriler sırasında 1 kişi hayatını kaybetti.

Başkent Kahire'nin farklı semtleri ve Mısır genelindeki diğer kentlerde düzenlenen gösterilerde, ABD karşıtı sloganlar atılırken, filme yönelik tepkiler dile getirildi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve diğer İslami eğilimli grupların çağrısıyla binlerce kişi, cuma namazının ardından birçok kentte filme yönelik protesto gösterisi düzenledi. Müslüman Kardeşler Teşkilatı Genel Sekreteri Muhammed Hüseyin, ''Bu gösterileri organize etmemizin temel sebebi Hz. Peygamberi savunmak içindir'' diye konuştu.

Akşam saatlerinde Kahire kent merkezinde bulunan Ramses Meydanı'nda toplanan çok sayıda kişi, ABD karşıtı pankart açarak, Mısır'daki ABD büyükelçisini çıkarılmasını, Washington'daki Mısır Büyükelçisi'nin ise geri çekilmesini istedi. Göstericiler, ABD ürünlerine boykot çağrısında da bulundu. Cuma namazı çıkışında da yüzlerce Mısırlı da Ezher Camisi'nden Tahrir Meydanı'na yürüdü.

Öte yandan, Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve İslami eğilimli partilerin Mısır'ın Kalyubiyye kentinde düzenlediği gösterilere Hristiyan toplumu temsilcilerinin de katıldıkları dikkat çekti. Yapılan konuşmalarda, Müslümanların inanç ve kutsal değerlerine yönelik tecavüzler kınanırken, ABD'de çekilen film de ''Bütün dinlere saygısızlık'' olarak nitelendirildi.

BÜYÜKELÇİLİK ÇEVRESİNDE GÖSTERİLER

Kahire'deki ABD Büyükelçiliği önündeki gösteriler ise 3. gününde de devam ediyor. Göstericilerin, güvenlik güçlerinin geniş çaplı önlem aldığı ana cadde yerine elçiliğe giden yan yollarda eylemlerine devam ettiği bildirildi. Gösteriler sırasında zaman zaman güvenlik güçleriyle protestocular arasında çatışma çıkarken, bazı kişilerin de gözaltına alındıkları haber verildi.

Öte yandan, Mısır Sağlık Bakanlığı, Kahire'nin farklı semtlerinde devam eden gösteriler sırasında şu ana kadar 224 kişinin yaralandığını duyurdu.

TUNUS'TA ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ BAYRAĞI İNDİRİLDİ

Tunus'ta, Hz. Peygamnber'i kötüleyen film protesto etmek amacıyla sabah saatlerinden itibaren ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriler devam ediyor.

Güvenlik görevlilerinin aldığı tedbirlere rağmen, cuma namazı sonrası büyükelçilik önünde protesto gösterisi yapmak üzere anlaşan göstericiler, elçilik binası önüne kadar geldiler.

Polis, büyükelçiliğin güvenlik bariyerlerini yakmaya çalışan grubu havaya ateş açarak durdurmaya çalıştı. Ancak polisin uyarılarını dinlemeyen göstericiler, büyükelçiliğin ikinci güvenlik bariyerlerine kadar yaklaşınca sert müdahaleyle karşılaştılar.

Çıkan çatışmada bazı göstericiler gönderdeki ABD bayrağını indirdi, yerine tevhid bayrağını astı. Diğer taraftan bir grup gösterici büyükelçiliğe ait araç parkına girmeyi başardı ve buradaki yaklaşık 10 aracı ateşe verdi.

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Bu arada ABD Büyükelçiliği önünde meydana gelen olaylarda 3 gösterici hayatını kaybederken 28 kişi de yaralandı.

GÖSTERİCİLER ABD OKULUNU ATEŞE VERDİ

Tunus'ta hakaret filmini protesto eden göstericiler Amerikan Okulu'nu ateşe verdi. Okulun bugün tatil olduğu belirtildi.

Göstericiler, Amerikan elçiliği bahçesindeki ağaçları da ateşe vermişti.

HAMİDİ: ULUSLARASI BİR YARGI SİSTEMİ OLUŞTURULMALI

Tunus Din İşleri Bakanı Nurettin el-Hadimi, İslam'ı hedef alan karalama kampanyalarına karşı uluslararası bir yargı sisteminin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Hadimi, Başkanlık Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, ABD'de çekilen ve Hz. Peygamber'i kötüleyen filmle ilgili bir soruyu, ''Adını ağzımıza alamadığımız bu film, dini ve ahlaki açıdan kabul edilemez bir filmdir. Bütün Müslüman kuruluşların, yönetimlerin gereken tepkiyi göstermesi gerek'' diye cevapladı.

Filmin Müslümanlara ve kutsal değerlerine hakaret ettiğini, İslam dinini alaya aldığını belirten Hadimi, ''Provokasyonlar, İslami uyanış ve Arap Baharı sürecini sekteye uğratma, yapılanmaya başlayan yeni medeniyeti bir kaosa sürükleme çabalarından ibarettir'' diye konuştu.

Hadimi, bu tür eylemlerin, İslamın ilkeleri ve ruhuyla bağdaşacak tutumlarla engellenmesi ve Müslümanlara bu konuda örnek olmaları çağrısında bulundu.

Öte yandan, Tunus Cumhurbaşkanı Sözcüsü Adnan el-Mansur, halkların kutsal değerlerine yapılan saldırıların ifade özgürlüğü olmadığını belirterek, haklı bir davayı en olmayacak şekilde savunma, haksızlığa karşı çıkma adına, terör eylemlerine başvurmanın savunulacak bir yanı olmadığını kaydetti.

NİJERYA'DA ASKERLER GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇTI

Nijerya'da askerlerin Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmi protesto eden Müslümanları dağıtmak için ateş açtığı ileri sürüldü.

Associated Press (AP) haber ajansına bilgi veren görgü tanıkları, Nijerya'da Hristiyan ve Müslümanların yaşadığı Jos kentinde cuma namazından sonra hakaret içeren filmi protesto eden genç göstericileri dağıtmak için askerlerin ateş açtığını belirtti.

Üzerlerinde, ''Amerika ile Cehenneme, İsrail ile Cehenneme'' yazılı beyaz tişörtler bulunan göstericiler sık sık ABD aleyhine sloganlar atarken, askerlerin açtığı ateş sonucu ölü veya yaralı olup olmadığı konusunda bilgi alınamadı.

Öte yandan, Nijerya'da Müslümanların ana kenti sayılan Sokoto'da da filmi protesto etmek için çok sayıda kişinin gösteri yaptığı ve protestocuların bir ABD bayrağını yaktığı bildirildi.

Protestoculardan Abubakar Ahmet Rijia, AP'ye yaptığı açıklamada, ''Dünyanın İslam'a bir din olarak saygı gösterme zamanı geldi. Çünkü Müslümanlar başkalarının dinine karşı son derece saygılı'' diye konuştu.

Nai'u Muhammed adlı gösterici de yaptığı açıklamada, insanların İslam ile şiddeti bir araya getirmek için kasıtlı olarak Hz. Muhammed'i eleştirdiğini ifade ederek, ''İslam bir barış dinidir ama bunu suistimal edenlere de hoşgörülü olamayız'' dedi.

SOMALİ'DE PROTESTO

Somali'nin başkenti Mogadişu ile Galkayo kentlerinde toplanan göstericiler Hz. Peygamber'e hakaret içeren filmi protesto etti. ABD aleyhine slogan atan göstericiler, ''barbarca bir çalışma'' olarak niteledikleri film için ABD'den acilen gerekli önlemi almasını talep etti.

Öte yandan, El Kaide ile bağlantılı olduğu belirtilen Eş-Şebab hareketinin kontrolündeki Kismayo kentinde toplanan göstericiler de ABD bayrağını ateşe verdi.

ÜRDÜN'DEKİ GÖSTERİYE HRİSTİYANLARDAN DESTEK

Ürdün'de de yüzlerce kişi başkent Amman'da cuma namazının ardından sokaklara dökülerek protesto gösterisinde bulundu. ABD'de çekilen film, Ürdün'de İslami eğilimli kurum ve kuruluşlar tarafından sert ifadelerle kınanırken, Hristiyan toplumu da filme tepki gösterdi.

Kiliseler Birliği'nden yapılan açıklamada, filmi çeken yönetmenin şaibeli bir isim olduğuna dikkat çekilerek, bu tür girişimlere karşı ortak tavır alınması gerektiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, ''fitneciler' olarak nitelendirilen film yapımcılarının yargılanması konusunda ABD makamlarına çağrıda bulunuldu.

CEZAYİR'DE KALABALIK POLİSE TAKILDI

Cezayir'de cuma namazı sonrası ABD Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlemeye hazırlanan grup, polis engeliyle karşılaştı. Cezayir güvenlik güçlerinin bölgeye girişlere izin vermemesi üzerine kalabalık, ABD karşıtı sloganlar atarak dağıldı.

LÜBNAN'DA OBAMA KUKLASI YAKILDI

Bu arada, Lübnan'ın güneyindeki Sayda kentinde sokaklara dökülen kalabalıklar ABD karşıtı sloganlar atarken Başkan Barack Obama'nın kuklasını yaktı. Gösteriye, İslami eğilimli grup ve cemaatlerle birlikte bölgedeki Filistin mülteci kampından çok sayıda kişinin de katıldığı gözlendi.

SURİYE

İç savaşın yaşandığı Suriye'de de tepkiler çığ gibiydi. Başkent Şam'daki bazı camilerde Hz. Muhammed'e hakaret içeren filme tepki içeren hutbeler okunurken, bir grup gösterici de ABD Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı.

Şam'ın Ravda sahasında yer alan ABD Büyükelçiliği önünde yapılan protesto gösterisinde, ''Peygambere hareket edenler, demokrasinin neresinde'', ''Obama, halkın sizden neden nefret ettiğini biliyor musunuz'' yazılı dövizler taşıdı.

KEŞMİR

Film, Keşmir'in Hindistan işgalindeki bölümünde de binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Cammu-Keşmir'in değişik yerlerinde düzenlenen 20'den fazla gösteriye katılan en az 15 bin Keşmirli Müslüman Amerikan bayraklarını yaktı, ABD Başkanı Barack Obama'ya 'terörist' diye bağırdı. Göstericiler, "Kahrolsun Amerika", "Kahrolsun İsrail" sloganları attılar, bazı göstericilerse İsrail bayrağını yaktı.

Keşmir polis müdürü Ashok Prasad, Hindistan hükümetinden filmin kliplerinin internetten kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Amerikan Büyükelçiliği yetkilileri de vatandaşlarının Keşmir'den uzak durmaları gerektiği yönündeki çağrısını yineledi.

KUDÜS

Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın avlusunda onbinlerce Filistinli Cuma namazından filmi protesto etmek amacıyla gösteri düzenledi.

Ellerinde ''Anam babam sana feda olsun ya Resulallah'' yazılı pankartlar taşıyan göstericilerin, Kudüs'teki ABD Konsolosluğu'na yürümek istemesi üzerine, göstericilerle İsrail polisi arasında arbede yaşandı.

Kaynak: Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT

1 Yorum