1. HABERLER

  2. HABER

  3. Çin'de Doğu Türkistan Haberine "Vize" Yok!
Çin'de Doğu Türkistan Haberine "Vize" Yok!

Çin'de Doğu Türkistan Haberine "Vize" Yok!

Doğu Türkistan hakkında bir haber yayımlayan Fransalı gazeteci, Pekin yönetiminin tepkisini çekti. Çinli yetkililer, özür dilemediği sürece gazetecinin 31 Aralık'ta süresi biten vizesini yenilemeyeceklerini söyledi.

27 Aralık 2015 Pazar 08:46A+A-

Fransa’nın haber dergisi L'Obs, Çinli yetkililerin kendilerine Fransa’daki muhabirleri Ursula Gauthier’in basın kartını yenilemeyeceklerini ve vizesinin süresini uzatmayacaklarını bildirdiğini açıkladı. Dergi, Gauthier’in geçen ay Doğu Türkistan hakkında haber yapmasının ardından baskı altına alındığını belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan açıklamada da, Gauthier’in özür dilememesinin, Fransalı gazetecinin ülkede kalmaması gerektiği anlamına geldiği ifade edildi.

“Ölüm Tehditleri Alıyor”

Gauthier’in meslektaşları, Fransalı gazetecinin ölüm tehditleri aldığını ve fotoğraflarının medyaya servis edildiğini ifade etti. Gauthier’e karşı cephe alan Çin devlet medyasının onu “Çin’e karşı önyargılı olmak”la suçladığını belirtti.

L'Obs dergisinde salı günü yayımlanan yazıda, Gauthier’e yapılan eleştirilere ve suçlamalara karşı çıkıldı:

“Altı yıldır Pekin’de yaşayan ve çalışan Ursula Gauthier, Çin medeniyeti hakkında tutkulu bir gazeteci. Anlatılanların aksine hiçbir zaman Çinli masumların öldürülmesinin ‘anlaşılabilir’ olduğunu yazmadı. Gazetecimizin ülkeden çıkartılması, savunduğumuz değerlere karşı hoş görülemez bir saldırı olur.”.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Çin 180 ülke arasında 176’ncı sırada bulunuyor. Çin’den daha kötü durumda olan ülkeler Suriye, Kuzey Kore, Türkmenistan ve Eritre.

“Terör” mü, Baskıya Mazeret mi?

Çin hükûmeti, enerji zengini Doğu Türkistan’da ciddi “İslâmî terör” ve “ayrılıkçılık” tehditleri olduğunu iddia ediyor. İnsan hakları grupları ise Çin hükûmetinin Doğu Türkistanlılara baskı uygulamak için bu iddiaları öne sürdüğünü belirtiyor. Bu gruplara göre Çin hükûmeti, kendileriyle savaşan bir örgütün varlığına dair henüz somut kanıtlar gösteremedi.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT