1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Çin zulmüne bir futbolcu kadar tepki gösterememek!
Çin zulmüne bir futbolcu kadar tepki gösterememek!

Çin zulmüne bir futbolcu kadar tepki gösterememek!

Çin yönetiminin bin bir türlü zulmüne Müslüman dünya yeteri kadar ses çıkartmıyor!

11 Aralık 2020 Cuma 15:53A+A-

HAKSÖZ HABER

Huawei isimli Çin menşeili şirket, Uygur Müslümanlarını fişlemek amacıyla yapay zeka yazılımı geliştirdi. Huawei teknoloji dünyasında her gün yatırımlarını artıran bir şirket. Şirketin büyüyen yapısı dışında bir de Çin yönetimi ile yakın ilişkileri bulunuyor. Çin hükümetinin askeri şirketleri ile ilişkili olduğu ifade edilen Huawei’nin Uygur Müslümanlarını fişlemek için yazılım geliştirmesi çok şaşılacak bir durum değil aslında.

Çin’in zulümleri tabi ki bununla sınırlı değil. Toplama kamplarında milyonlarca Müslüman tutsak halde ve akıbetleri ise meçhul. Çin’den kaçmayı başaran yakınları bu isimlerden haber alamıyor. Nazi toplama kamplarını andıran bu kamplarda dini, etnik ve kültürel soykırım uygulanıyor.

Çin’in yapıp ettiği bunca zulüm karşısında ise Müslümanlar büyük bir sessizlik içindeler. Devlet düzeyinde zaten hiçbir tepki verilmezken, Uygur Müslümanlarının yaşadıkları hakkında toplumsal bir bilinç düzeyinden bahsetmek de çok mümkün değil ne yazık ki. Bu durum ortaya çok acı bir tablo çıkartıyor.

Barcelona'da forma giyen dünyaca ünlü futbolcu Antoine Griezmann, Dünya İnsan Hakları Günü sebebiyle yaptığı açıklamada Huawei şirketi ile imzaladığı reklam anlaşmasını iptal ettiğini duyurdu. İptal sebebi olarak şirketin Uygurlulara yönelik geliştirdiği “yüz tanıma sistemini” öne süren Griezmann’ın bu davranışı takdiri hak ediyor şüphesiz ki. Daha öncesinde Almanyalı futbolcu Mesut Özil de Çin yönetimine duyduğu tepkiyi dile getiren paylaşımlar yapmıştı. Müslüman halkların çoğunlukta olduğu devletlerin, futbolcular kadar bile tepki ortaya koymayan tavırsızlıkları kahredici “reel politik” izahlarıyla açıklanabilecek gibi gözükmüyor!

huawei-griezman.png

basliksiz.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum