1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Çin Doğu Türkistan'da binlerce camiyi yıktı
Çin Doğu Türkistan'da binlerce camiyi yıktı

Çin Doğu Türkistan'da binlerce camiyi yıktı

Avustralya merkezli Stratejik Politika Enstitüsü’nün (ASPI) insan hakları ihlalleri raporunda Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde binlerce camiyi yıktığı bilgisi yer aldı.

25 Eylül 2020 Cuma 19:54A+A-

Stratejik Politika Enstitüsü’nün yüzlerce uydu görüntüsü ve istatistiksel modellere dayandırdığı rapora göre Çin yönetimi, çoğu son 3 yılda olmak üzere 8 bin 500 camiyi tamamen yıktı.

Türkistan'da 15 bin 500 sağlam ve az hasarlı caminin kaldığı tahmin ediliyor.

Rapora göre bu, 1960’larda Kültür Devrimi’nin körüklediği on yıllık ulusal kargaşadan bu yana bölgedeki en düşük sayısı oldu.

Merkez ayrıca, bölgedeki türbeler, mezarlıklar ve hac yolları da dahil olmak üzere İslami açıdan önemli yerlerin yaklaşık üçte birinin yıkıldığını vurguladı.

Buna karşılık, bölgedeki Hristiyan kiliseleri ve Budist tapınakları yıkılmadı veya hasar görmedi.

AFP’de geçtiğimiz yıl yer alan bir haberde, bölgede düzinelerce mezarın yok edildiği ve insan kalıntıları ve mezar taşlarının etrafa dağıldığı aktarılmıştı.

Çin ise Türkistan halkının tam bir dini özgürlüğe sahip olduğu konusunda ısrar ediyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, bölgede 24 bin cami olduğunu iddia ederek, “Sincan’daki toplam cami sayısı, Müslüman kişi başına düşen ortalama cami sayısı bazı Müslüman ülkelerden daha fazla” dedi.

İnsan hakları grupları, çoğunluğu Türkçe konuşan bir milyondan fazla Uygur ve diğer Müslümanın ülkenin kuzeybatısındaki kamplarda tutulduğunu, dini inançları da dahil geleneklerinden vazgeçmeye zorlandığını söylüyor.

Çin, söz konusu kampları ‘mesleki eğitim merkezleri’ olarak nitelendirerek, yoksulluk ve aşırılıkla mücadele için gerekli olduğunu savunuyor.

Sözcü Wang Wenbin, toplama kamplarının varlığını kategorik reddederek, Stratejik Politika Enstitüsü raporunun güvenilirliğini sorguladı.

Kaynak: Şarkul Avsat

HABERE YORUM KAT