1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. CHP’nin Bolu’daki Mülteci Aleyhtarı Kararı Evrensel’e de ‘Pes’ Dedirtti
CHP’nin Bolu’daki Mülteci Aleyhtarı Kararı Evrensel’e de ‘Pes’ Dedirtti

CHP’nin Bolu’daki Mülteci Aleyhtarı Kararı Evrensel’e de ‘Pes’ Dedirtti

CHP’li Bolu belediye başkanı Tanju Özcan’ın mülteciler aleyhine aldığı ırkçı-ayrımcı kararı eleştiren Evrensel gazetesi, konuyla ilgili bir haber ve yoruma yer verdi.

09 Nisan 2019 Salı 11:10A+A-

Evrensel’in konuyla ilgili yer verdiği haber ve yorum şöyle:

“KARAR GAYRİ İNSANİ OLDUĞU KADAR ULUSLARARASI HUKUKA VE EVRENSEL İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMELERİNE DE AYKIRI”

Gazeteci – Yazar Ercüment Akdeniz, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın “talimatı”nı Evrensel’e değerlendirdi.

“Tanju Özcan, seçim öncesinde mülteci karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekmişti. Hatırlarsak o zaman ‘Bu misafirlik yetti. Seçilirsem Suriyelilere belediye kasasından 1 kuruş yardım yapmayacağım’ demişti. Seçim kampanyasının, oy kaygısının mülteci karşıtlığı üzerine bina edilmesi son derece tehlikeli bir şey. Kaldı ki ‘misafir’ söylemi iktidar partisi AKP’nin kullandığı ve yer yer CHP’nin eleştirdiği bir söylem” diyen Akdeniz, “Ne yaptı yeni başkan? İlk resmi yazısını Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne yazdı. Bolu’da yaşayan mültecilere ayni ve nakdi yardım yapılmaması talimat verdi. Birleşmiş Milletler, Kızılay ve ilgili bakanlıkların yardımlarının yeterli olduğunu ima ederek, bu kararını gerekçelendirmeye çalıştı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın imzaladığı karar gayri insani olduğu kadar uluslararası hukuka ve evrensel insan hakları sözleşmelerine de aykırı” dedi.

Seçimden hemen önce İzmir’de bir ayaya gelen 17 kurumun yaptığı açıklamayı da hatırlatan Akdeniz “Bir kentte hizmet alanları TC vatandaşları ile sınırlamak hem mümkün değildir, hem de doğru değildir. Özcan’ın bu talihsiz açıklama ve kararlarının CHP açısından da dramatik sonuçları olacağı kanısındayım” ifadelerini kullandı.

Akdeniz, “Seçimin hemen öncesinde CHP Bilim Platformu mülteci raporu yayımlamış ve iktidar partisini Suriyelileri yoksulluk ve yoksunluk içinde bırakmakla eleştirmişti. Aynı şekilde o raporda ‘Hamasi ve gündelik siyaset doğrultusunda körüklenen düşmanca tutuma izin verilmeyecek’ denerek nefret suçlarına dair cezai tedbirlere işaret edilmişti. Dolayısıyla Bolu’daki bu uygulamaya kamuoyu tepkisi kadar CHP içinden de tepkilerin gelmesi muhtemeldir, gereklidir” açıklamasında bulundu.

TANJU ÖZCAN NE DEMİŞTİ?

Tanju Özcan yerel seçim çalışmaları sırasında şu ifadeleri kullanmıştı: “Belediye bütçesinden hiçbir Suriyeliye yardım yapmayacağım. Suriyelilere, göçmen statüsündeki yabancı uyruklu kişilere Bolu Belediyesinden işyeri açma ruhsatı vermeyeceğim. Ben reddedeceğim. Gitsin alabiliyorsa mahkeme kararıyla alsın. Çünkü Bolu’ya ve Türkiye’ye yerleşsinler istemiyorum. Yazık değil mi? Benim esnafım işyeri açmak için 10 yere kayıt yaptıracak, her yere para ödeyecek, Vergi Dairesi üzerine binecek, Esnaf Odaları üzerine binecek, belediyeler üzerine binecek; bunlara hesap soran dahi olmayacak. Her yerde söylüyorum. Bu misafirlik fazla uzadı.”

HABERE YORUM KAT

2 Yorum