1. HABERLER

  2. HABER

  3. Cemaat'e Yakın Şirketlere Baskın Yapıldı
Cemaat'e Yakın Şirketlere Baskın Yapıldı

Cemaat'e Yakın Şirketlere Baskın Yapıldı

Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Kaynak Holding’de mali polisin ve vergi müfettişlerinin yaptığı inceleme sabaha kadar sürdü. Kanaltürk’ün de ulusal yayın hakkı iptal edildi.

27 Mart 2014 Perşembe 14:42A+A-

Gülen Cemaatine yakınlığı ile bilinen ve bünyesinde yayıncılık başta olmak üzere NT mağazaları, Sürat Yazılım A.Ş gibi 23 ayrı şirketi barındıran Kaynak Holding şirketlerine Maliye Bakanlığı müfettişleri tarafından baskın düzenlendi. Holdingde etkili konumdaki bir yöneticinin ihbarı üzerine düzenlenen baskın kapsamında, şirkete yönelik 'şüpheli finans hareketleri' ve 'vergi kaçakçılığı' iddialarının araştırıldığı öğrenildi. Baskına uğrayan şirketler arasında TİB'e altyapı hizmeti sunan Sürat Yazılım ile İstanbul Emniyetine MOBESE başta olmak üzere birçok güvenlik yazılımı hizmeti veren Sürat Teknoloji'nin de bulunması dikkat çekti.

İHBAR BİR HOLDİNG YÖNETİCİSİNDEN

Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla tanınan Kaynak Holding bünyesinde finans trafiğininde etkili konumdaki bir yönetici holding şirketlerinde 'şüpheli finans hareketleri' bulunduğu ve 'vergi kaçakçılığı' yapıldığına ilişkin bir ihbarda bulundu. İhbarın ardından Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu'na (VDK) bağlı müfettişler, İstanbul Emniyeti Mali Şube ekipleri nezaretinde Holdingin Bulgurlu ve Mahmutbey'deki merkez binalarına saat 17.00 sıralarında aramalı baskın düzenledi. VDK elemanlarının holdingin mali, finans hareketlerine ilişkin belgelere ve bilgisayardaki kayıtlarına el koyarken, özellikle holding bünyesindeki Sürat Kargo ve bilişim şirketleri üzerinde yoğunlaşıldığı öğrenildi.

TİB'İN KAYBOLAN KAYITLARI ARAŞTIRILIYOR

Öte yandan bir süre önce dinleme skandalının ortaya çıkmasının ardından TİB'in hizmet alma yoluyla çalıştığı firmalar da mercek altına alınmıştı. Bu kapsamda Kaynak Holding bünyesindeki NGİNE isimli internet araştırma firmasının sözleşmesi feshedildi. 2012 yılında kurulan bu firmanın kurulur kurulmaz TİB'den 9,5 milyon liralık ihale alarak sözleşme imzaladığı belirlendi. VDK'nın İstanbul Mali Şube ile birlikte düzenlediği bu baskında, dinleme skandalı kapsamında TİB'in kaybolan kayıtlarının cemaate yakın olan Kaynak Holding bünyesindeki Sürat Teknoloji A.Ş'nin elinde olup olmadığının da araştırıldığı öğrenildi.

MOBESELERİN ALTYAPISINI YAPAN ŞİRKET

Holding bünyesindeki şirketlerden Sürat Teknoloji, İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde olan ve şehrin güvenliğine ait tüm izlemelerin yapıldığı, Modern Kent Bilgi ve Güvenlik Sistemi (MOBESE), güvenliğe dair her türlü bilginin depolandığı Komuta Kontrol Merkezi ve 155 İhbar Çağrı Merkezi'nin de kurulumunu yapan şirket. Şirketin referansları arasında Gülen Hareketi'ne yakın şirketlerin yanında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ona bağlı bilişim şirketi BELBİM, İGDAŞ, İSKİ ve Esenler Belediyesi gibi kamu şirketleri de yer alıyor.

HOLDİNG ARAMAYI DOĞRULADI İDDİALARI REDDETTİ

Bu arada, Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun, baskının medyada haber olması üzerine bir açıklama yaptı. Tosun, açıklamasında, 'Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından şirketimizin ticari faaliyet alanlarıyla alakalı 26 Mart 2014 tarihi itibariyle bir vergi incelemesine başlanmıştır. Gün içerisinde birtakım medyada konuyla ilgili yapılan haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır' ifadelerini kullandı.

Kaynak Holding'in faaliyet alanları

Özellikle eğitim, yayıncılık, kargo ve bilişim olmak üzere 16 sektörde 23 şirketi ve aktif 100 markası ile tanınan Kaynak Holding'in 8 binden fazla çalışanı bulunuyor. 1979 yılında İzmir'de kurulan Holding ticari hayata yayıncılıkla başladı ve Sızıntı Dergisi'ni yayınladı. İlerleyen yıllarda giderek büyüyen Holding, eğitimden, yayıncılığa, kargoculuktan, bilişime kadar onlarca sektörde faaliyet göstermeye başladı.

(Yeni Şafak)

HABERE YORUM KAT