1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Ceberrut Çin rejiminden yeni zulüm: İbadetlere başvuru şartı...
Ceberrut Çin rejiminden yeni zulüm: İbadetlere başvuru şartı...

Ceberrut Çin rejiminden yeni zulüm: İbadetlere başvuru şartı...

Çin'de, tüm din mensuplarının dini ayinlere, ibadetlere ve dua etkinliklerine katılabilmeleri için "Akıllı Din" adlı bir uygulama aracılığıyla çevrimiçi başvuruda bulunma şartı getirildi.

09 Mart 2023 Perşembe 23:00A+A-

Çin’in orta kesiminde yer alan Henan eyaletinde tüm dinlerin mensuplarının yeni uygulanmaya koyulan politika gereği dini ayinlere, ibadetlere ve dua etkinliklerine katılmak için internet üzerinden başvuruda bulunmaları şartı getirildi. Asya’da faaliyet gösteren Katolik basın servisi Ucanews’in haberine göre, Çin yönetimi tarafından geliştirilen “Akıllı Din” adı verilen  uygulama aracılığıyla kayıt yaptırma zorunluluğunun Budistler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar için geçerli olduğu belirtildi.

Amaç Dini Faaliyetleri Kısıtlama

Dini ayinlere, ibadetlere ve dua etkinliklerine katılmak için başvuru sahiplerinin ismi, telefon numarası, kimlik numarası, adres, meslek ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerini vermeleri gerektiği belirtildi. Akıllı telefon uygulamasının, Çin'in Henan eyaleti Etnik ve Dini İşler Komisyonu tarafından geliştirildiği bildirildi. Çin’deki insan hakları ihlallerine karşı kamuoyu oluşturmaya çalışan uluslararası sivil organizasyonlar, Çin hükumetinin bu girişiminin, dini grupları, farklı milletleri izleme ve kontrol etme sisteminin bir parçası olduğunu vurguladı.

Çin İnsanlığa Karşı Suç İşliyor!

BM uluslararası insan hakları izleme uzmanları, geçen yılın son aylarında, Çin’e mahkemelerinin bağımsızlığını artırma, Kovid-19 hakkındaki verileri paylaşma, kömür santrallerinin inşaatını askıya alma ve Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerini derhal sona erdirme çağrısında bulunmuştu. Çin, 18 bağımsız uzmandan oluşan ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından Çin'in, Doğu Türkistan'daki  insan hakları ihlallerine dair raporunu yayımlanmıştı. Raporda, Çin yönetiminin "ciddi insan hakları ihlali" olarak nitelenen uygulamalarının "insanlık suçu teşkil edebileceği" kaydedilmişti.

Kaynak: qha

HABERE YORUM KAT

3 Yorum