1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Çavuşesku’dan Esed, Sisi ve Hafter’e Kalan Miras
Çavuşesku’dan Esed, Sisi ve Hafter’e Kalan Miras

Çavuşesku’dan Esed, Sisi ve Hafter’e Kalan Miras

Romanya’yı yıllarca despotlukla yönetmiş ama ölümünden sonra methiyelerle anılmış Çavuşesku’yu hatırlatan Alpay, Esed ve Hafter'i kendi süreçleriyle en doğru şekilde ele almak gerektiğini belirtiyor.

07 Temmuz 2020 Salı 09:56A+A-

Kenan Alpay'ın yazısı:

Romanya’yı yirmi yılı aşkın bir zaman demir yumrukla yönetmiş Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena’nın bir halk ayaklanması neticesinde nasıl apar topar yargılanıp bir saat içerisinde kurşuna dizilerek idam edildiğini çok net hatırlıyorum. Sovyetler Birliği tarafından organize ve kontrol edilen Doğu Avrupa despotizmi içinde Çavuşesku yönetimindeki Romanya’nın müstesna bir yeri vardı. Temel gıda maddeleri için bile uzun kuyrukların oluştuğu yoksulluktan kıvranan Romanya’yı devlet televizyonunda yapılan programlar marifetiyle marketleri dolup taşan, tarlaları bereket fışkıran bir ülke olarak lanse etmekteki inadıyla meşhurdu. Devlet baskısı ve tırmandıkça tırmanan yoksulluk 21 Aralık 1989’dan itibaren önü alınamayan bir halk ayaklanmasına sebep olduğunda SSCB kontrolü altındaki sosyalist nitelikli Doğu Avrupa despotizminin tümden çöküş sürecini müjdeliyordu.

9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve 25 Aralık 1989’da Nikolay ve Elena Çavuşesku’nun kurşuna dizilerek idam edildiği tarihlerde İstanbul’da bizzat tanık olduğum kimi eylemlerde “sosyalizm dimdik ayakta, Çavuşesku direniyor” temalı dayanışma etkinlikleri tertip ediliyordu. Atılan sloganlarda, açılan pankartlarda Doğu Almanya ve Romanya’ya ilişkin halk ayaklanması içerikli söylemlerin tümüyle yalan ve aldatmaca olduğu vurgulanıyor, sosyalist düzenin biricik seçenek olduğu ilan ediliyordu. Ne devlet kapitalizmi ve bürokratik oligarşi ne de yoksulluktan yolsuzluğa bütün kirli yapıları besleyen devlet baskısı üzerine tek kelam ediliyordu.

Çavuşesku’nun temsil ettiği siyasi kampa katılanlar, Moskova destekli Doğu Avrupa despotizmine yatırım yapanlar garanti kazanacaktı. Çavuşesku’ya karşı ayaklanan halka güvenenler, Moskova karşıtı siyasi hareketleri destekleyenlerse kesinlikle kaybedeceklerdi güya.

Yazının Devamı >>>