1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Catherine Ashton Şeytanca mı Davrandı?
Catherine Ashton Şeytanca mı Davrandı?

Catherine Ashton Şeytanca mı Davrandı?

Mısır’da darbe karşıtı ittifakın bileşenlerinden Asale Partisi lideri Muhammed Şiha AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’u darbecilerden yana tavır takınmakla suçladı.

23 Ocak 2014 Perşembe 14:55A+A-

HAKSÖZ-HABER

Meşruiyeti Korumak için Milli İttifak adlı Mursi yanlısı koalisyonun önde gelen isimlerinden biri olan Muhammed Şiha AB heyetinin Mısır’a yaptığı ziyaretin askeri darbeyi meşrulaştırmaktan başka hedefi olmadığını açıkladı.

Ashton’un bir şeytan olduğunu söyleyen Asale Partisi lideri, Ashton-Mursi görüşmesine dair de ilginç bir iddiada bulundu. Temmuz ayının sonlarında Mursi’yi tutuklu bulunduğu yerde ziyaret eden Ashton’un Mursi’yi askeri darbeyi kabullenmeye iknaya çalıştığını söyledi.

Ashton’un Mursi’ye dışarıda sadece birkaç yüz göstericinin kendisine destek verdiğini söylediğini iddia eden Muhammed Şiha, buna karşın Mursi’nin ona “eğer sadece birkaç yüz gösterici beni destekliyor olsaydı, siz burada olmazdınız” şeklinde cevap verdiğini de belirtti.

Sürekli olarak Cezayir senaryosunun tekrarlanmasından korktuğunu ifade eden Ashton’a Mursi’nin “Neden illa da Cezayir gibi olsun? İran senaryosu da mümkün”  diyerek Şah’a karşı barışçıl protestolarla gerçekleşen devrimi hatırlattığını ifade eden Muhammed Şiha Temmuz ayının sonunda gerçekleşen görüşmeye dikkat çekti.

Bu tarihe kadar bilinmeyen bir yerde tutulan Mursi ile gerçekleştirdiği 90 dakikalık görüşmenin ardından Ashton’un basına “Mursi’nin iyi durumda olduğu ve iyi muamele gördüğü”nü duyurduğunu hatırlattı.

Ashton geçtiğimiz Pazar günü Mısır’da darbecilerce organize edilen anayasa referandumuna ilişkin olarak övücü sözler söylemiş ve Mısır halkını ve yetkililerini kutlamıştı. Referanduma dair usulsüzlük ve düzensizliklere ilişkin AB’nin net biçimde bir doğrulama ya da yalanlama içinde olamayacağını ifade eden Ashton bu tür iddiaların “nihai sonuca müessir olmadığı”nı söylemişti.  

Ahram, 23 Ocak 2014, Çev. Hasan Soylu 

HABERE YORUM KAT