1. YAZARLAR

  2. Mehmet Altan

  3. Çarşaflı İngiliz
Mehmet Altan

Mehmet Altan

Yazarın Tüm Yazıları >

Çarşaflı İngiliz

20 Kasım 2008 Perşembe 12:10A+A-

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın, Britanya İslam'ını Yansıtma adlı projesi kapsamında, bir dizi Müslüman ülkeye ve Türkiye'ye ziyaretler yapan İngiltereli Müslümanlar, izlenimlerini Londra'da gazetecilerle paylaştılar...

Ben de sizinle paylaşıyorum. 'İstanbul, Ankara ve Gaziantep'te temaslarda bulunan heyet, 'Türkiye'deki laiklik modeli aşırılıklar barındırıyor, bir yanda İran'dakine benzer olarak kadınların başının zorla örtülme tehlikesi, diğer yanda ise başörtüsünü yasaklayan bir anayasa var' diyor.

Heyetin başkanı Zahoor Qureshi aynı zamanda İngiltere İslam Toplumu adlı kuruluşun da yöneticisi.

Daha önce Mısır, Pakistan, Afganistan ve İran gibi ülkelere ziyaretlerde bulunan heyetin Türkiye'yi ve Türkiye'nin laiklik anlayışını nasıl değerlendirdiği sorusuna Zahoor Qureshi şu yanıtı veriyor:

'İlk kez böylesi bir laiklik anlayışıyla karşılaştım ve bence bu model aşırılıklar barındırıyor. Ziyaretimiz boyunca birçok kişiyle görüştük ve bu kişiler bize, İran'daki mollaların İslam'ına benzer bir İslam anlayışının da mevcut olduğunu ve ileride bir zaman, bu mollaların kadınları başörtüsü takmaya zorlayabileceklerini, bundan korktuklarını söyledi.

Ancak, öte yandan, Türkiye'deki mahkemeler de neredeyse aynı düzeyde olmak üzere, bunun tam tersini yapıyor ve kadınların başörtüsü takmalarını yasaklıyorlar.

Bence bu ikisi arasında çok az farklılık var. Bunlar üzerine konuştuk ve insanların ne giymek istiyorlarsa onu giymeye hakkı olduğunu ve mollalar ya da Anayasa değil de insanların karar vermesi gerektiği konusunda tartışmalar yaptık.'

* * *

Heyetin bir başka üyesi olan Aftab Malik, Birmingham Üniversitesi'nde görevli bir akademisyen ve İslam dünyası konusunda Birleşmiş Milletler dahil birçok kurum ve örgüte danışmanlık yapıyor.

Türkiye'de din özgürlüğü, İslamlaşma ve türban tartışmasına ilişkin Aftab Malik'in görüşleri ise şöyle:

'Dini özgürlükler meselesi ve başörtüsü tartışması karşılaştığımız insanlar arasında özellikle gazetecilerin bize ilk sorusuydu.

Ve benim için bu ilginç bir durumdu, çünkü İngiltere'de yaşayan biri olarak başörtüsüyle ilgili birşey tartıştığımı pek hatırlamıyorum.

Türkiye'de ise insanlar daha çok kadın başörtüsü takarsa Türkiye İran olacak diye düşünüyor.'

Aftab Malik, bu korkuyu yerinde bir korku olarak görüp görmediği sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

'Bence bu korkuyu besleyen iki temel nokta var. Birincisi, tarih. İnsanlar Osmanlı dönemine, halifeliğe geri dönmek istemiyor. Ve ikinci neden de, komşu ülke İran'da yaşanan süreç. Böylesi bir sürecin Türkiye'de de yaşanmasından çok korkuluyor.

İronik olan bir nokta, konuştuğumuz laikler ve dindarların başka başka nedenlerden dolayı Avrupa Birliği'ne girmek istiyor olmaları.

Dindarlar, AB'de dini özgürlüklerin daha genişleyeceğini düşünüyor, laikler ise AB üyeliğinin dinin etkisini zayıflatacağına inanıyor.'

* * *

Heyet, Türkiye'ye gitme amacının İngiltere'deki İslam anlayışını ve İngiltere'nin İslam'a yaklaşımını aktarmanın yanısıra, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemek olduğunu da söylüyor.

Ancak, İngiltere İslam'ını Yayma projesi, İngiltere Dışişleri Bakanlığı sayfasında terörle mücadele başlığı altında listeleniyor.

Müslüman heyetin başkanı Zahoor Qureshi, Türkiye ve diğer ülkelere ziyaretlerinin bununla bir ilgisi olmadığını söyledi:

'Heyetimiz İngiltere İslam'ını yansıtma inisiyatifi altında gitti Türkiye'ye ve bunu destekleyen de İngiltere Dışişleri Bakanlığı. Bu inisiyatifle, Müslümanlar olarak bizim İngiltere'de yaşadığımız deneyimleri aktarmamız hedefleniyor.

Bence bunun nedenleri de var. Çünkü dünyanın başka bölgelerindeki Müslümanlar bizim İngiltere'de büyük baskı altında olduğumuzu düşünüyorlar ve biz de bunun böyle olmadığını aktarıyoruz.' 

* * * 

Bu 'BBC Türkçe'de Güney Yıldız imzalı tespitleri sizinle paylaştım. Çünkü konuyu türban üzerinden tartışmak yerine İngiltere'deki yerleşik evrensel uygulamalar üzerinden tartışmadıkça, ilkel ve sığ bir düzlemde sadece kavga etmeye devam edeceğiz.

STAR

YAZIYA YORUM KAT