1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Caberi'nin Şehadetinin 2. Yıl Dönümü
Caberi'nin Şehadetinin 2. Yıl Dönümü

Caberi'nin Şehadetinin 2. Yıl Dönümü

Hamas'ın askeri kanadının en önemli komutanlarından olan Ahmet Said el-Caberi'nin Siyonist İsrail tarafından Gazze'ye düzenlenen saldırıda şehit edilmesinin üzerinden iki yıl geçti.

14 Kasım 2014 Cuma 16:21A+A-

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının en önemli komutanlarından biri olan Ahmet Said el-Caberi’nin Siyonist İsrail tarafından Gazze’ye düzenlenen saldırıda şehit edilmesinin üzerinden iki sene geçti. Caberi’nin ölümü sadece Gazze ve Filistin’i değil, tüm İslam dünyasını da hüzne boğmuştu.

Üç gün önce hacdan dönen Caberi, aracında seyrederken işgalci Hava Kuvvetleri tarafından hunharca katledilmişti.

Caberi’nin ismi daha önce İsrailli esir asker Gilad Şalit takasında duyulmuştu. Hamas’ın Gazze gibi küçücük bir yerde 5 yıl boyunca esir tuttuğu İsrail askeri Şalit’i takas anlaşması sonrasında bizzat elleriyle ilgili yetkililere teslim etmiş ve bin Filistinli tutsağın özgürleşmesinde önemli bir misyonu ifa etmişti.

Caberi, tarihi esir takası anlaşması sonucunda özgürleştirilen Filistinli tutsaklar ve Hamas lideri Halid Meşal’le çektirdiği fotoğrafta görülüyor:

Hamas'ın askerî kanadı durumundaki İzzettin Kassam Tugayları'nın genel komutan yardımcılığı görevini yürüten, sahada fiili olarak yer alan en üst düzeydeki komutan olması sebebiyle de Filistin İslâmî direnişinin genelkurmay başkanı olarak tanımlanan Ahmet el-Ca'beri, 14 Kasım 2012 tarihinde İsrail’in hedefi olan Ahmet el-Ca'beri'nin şehit edilmesi aynı zamanda Filistinlilerin Siccil Taşları Savaşı adını verdiği savaşın da patlak vermesine neden olmuştu.

Sekiz gün süren bu savaşta işgalci rejim Filistin direnişi karşısında ağır bir yenilgiye maruz kalmış ve direnişin tüm şartlarını onayladığı bir ateşkese razı olmak zorunda kalmıştı.

TARİH MEZUNU KOMUTAN

Ahmet el-Ca'beri 1960'da dünyaya gelmişti ve Gazze İslâm Üniversitesi'nin tarih bölümünden mezun olmuştu. Direniş alanındaki faaliyetlerini Fetih hareketi saflarında başlattı. 1982'de Fetih'in askerî kanadının işgal rejimine yönelik birtakım eylemlerinden sorumlu tutularak tutuklanıp hapse atıldı ve 13 yıl hapiste kaldı.

FETİH’LE BAĞLARINI KOPARDI, HAMAS SAFLARINA KATILDI

Hapiste bulunduğu yıllarda Fetih'le bağını kopararak Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas) saflarına katıldı. 1995'te hapisten çıktıktan sonra Hamas'ın esirlerle ilgili bir komitesinde yöneticilik yaptı. 1997'de Hamas'ın özerk yönetim tarafından mağdur edilen direnişçilerin haklarını izleme amacıyla kurduğu İslâmî Kurtuluş Partisi'ne katıldı. O dönemde Hamas'ın askerî kanadının lideri Muhammed Dayf ve onun yardımcıları Adnan el-Gul, Sa'd el-Arabid ve Salah Şahade ile irtibatını sıklaştırarak, 1998'de İzzettin Kassam Tugayları adıyla askerî teşkilat oluşturulmasına öncülük etti. Sonrasında da bu teşkilat içinde komutan olarak faaliyetini sürdürdü.

Gazze şehrinin doğusunda yer alan ve kahramanlar mahallesi olarak bilinen Şucaiyye mahallesinde ikamet ediyordu.

NAMAZ KONUSUNDA ÇOK TİTİZDİ

Onu yakından tanıyanlar çocuklarına en fazla namazı tavsiye ettiğini ve bu konuda titizlik gösterdiğini söylüyor. Namaz vakitlerinde çocuklarını evde gördüğünde çok kızardı. Kızı Merve babasının bu yönünü, “Kardeşlerimin hepsini namaz kılarken ve Kur’an okurken, öğrenirken görmek istiyordu. Babam, kardeşlerimin Kur’an surelerini ezberlediklerini görünce çok sevinirdi.” sözleriyle anlatıyor.

ahmed-said-el-caberi_salit-001.jpg

caberi-1-(1).jpg

ahmed-said-el-caberi-001.jpg

BURAK ÖZTÜRK / HABER 10 

HABERE YORUM KAT