1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Burkaya 30 Bin Lira Ceza!
Burkaya 30 Bin Lira Ceza!

Burkaya 30 Bin Lira Ceza!

İsviçre'nin bir kantonunda burka ve peçeye 30 bin liraya kadar para cezası yasalaştı. İlk ceza aktivistlere kesildi.

08 Temmuz 2016 Cuma 14:09A+A-

İsviçre’nin güneydoğusundaki Ticino kantonunda burka ve peçe takan müslüman kadınlara para cezası yasalaştı. İlk ceza, kararı protesto eden müslüman aktivistlere kesildi.

Ülkede müslümanların hakları için farkındalık kampanyaları yürüten Nora Illi ve Rachid Nekkaz, kararın yürürlüğe girmesi üzerine Locarno sokaklarında protesto için burka ile dolaştı. İsviçre polisi, Illi ve Nekkaz’ı durdurarak cezai işlem uyguladı. Nora Illi’ye 10 bin İsviçre Frangı (29 878 bin lira) üst limitiyle ceza kesildi. İş adamı ve aktivist Nekkaz’a ise, kanuna itiraz nedeniyle 230 İsviçre Frangı (687 lira) ceza kesti.

Eylemciler protestoyu sürdürürken, yerel hükûmet yetkilileri de burkanın ülke genelinde yasaklanması için imza topladı.

Kanun teklifini veren Georgio Ghiringhelli, “Toplumumuza entegre olmak isteyenlere, dinlerine bakmaksızın kapımız açık. Fakat bizim değerlerimizi değiştirip dinî kurallarla farklı bir toplum yapısı kurarak bizim toplumumuzun üstüne koymak isteyenleri burada istemiyoruz.” diye konuştu.

Günlük konuşma ve yazı dilinde İtalyanca kullanan Katolik bir toplum olan Ticino'da 2013’te düzenlenen bir referandumda yüzde 65 oyla kabûl edilen yasak, İsviçre parlamentosundan onay aldıktan sonra Kasım 2015’te yerel hükûmet tarafından da onaylanmıştı.

Kaynak: Independence, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT