1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bülent Arınç Haşim Kılıç'ın Sözlerini Değerlendirdi
Bülent Arınç Haşim Kılıç'ın Sözlerini Değerlendirdi

Bülent Arınç Haşim Kılıç'ın Sözlerini Değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın konuşmasını değerlendirdi.

26 Nisan 2014 Cumartesi 15:09A+A-

Arınç, "Ama kullanılan bazı cümleler var ki o cümleler doğrudan Sayın Başbakanımızı, Hükümetimizi hedef alan cümlelerdir, biz bunlara müstahak değiliz. dedi.

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, dün Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’ın yaptığı konuşmayı değerlendirdi. Haşim Kılıç’ın yaptığı konuşmanın tekrarının olmamasını temenni eden Arınç, "Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, hükümetimizin Haşim Kılıç eliyle dövülmesine, örselenmesine tahammül edemeyiz" dedi.

AYM Başkanı Haşim Kılıç’a ağır eleştirilerde bulunan Arınç, "Keşke olmasaydı, yapılmasaydı. Dünkü konuşma ile AYM Başkanı, yargının ayrı bir erk olarak bulunması gerektiği konumu ve buna yöneltilen itirazları karşılamış değildir. Bence o bir yargıç sıfatı ile, AYM Başkanı sıfatı olarak  değil, egosu incinmiş ve siyaset tarafından örselendiği için buna tepki göstermek isteyen bir kişi olarak konuşmasını yapmıştır. Ben bu gidişattan dönmesini tavsiye ederim. Biz geçmişte sayın Başbakanımız ile  bir arada olur. Bir tarafta da sayın Ahmet Necdet Sezer bulunurdu. Her konuşmayı yapan AYM başkanı, irtica paranoyası üzerinden, veya başörtüsü, kılık kıyafet serbestliği üzerinden taraftar olmamızdan dolayı konuşmaları üzerinden bizleri döverdi. Bizde sayın Başbakanımızla birbirimize bakar, ya sabır derdik. O sabrın sonunda, artık bu dövücü konuşmaları yapanların hepsi, gitti" dedi.

"AYM’NİN  TWITTER KARARINI ELEŞTİRMİŞTİM O NEDENLE Mİ DAVET EDİLMEDİM?"

Toplnatıya davet edilmediğini bu nedenle de üzgün olduğunu belirten Arınç, "Toplnatıya davet edilmedim. Oturduğum yerden izledim. Şahsıma, bakanlığıma bu tören ile ilgili bir davetiye gönderilmemiştir. Sebebi nedir kendileri çok daha iyi bilir. Buna üzüldüğümü ifade etmek işitiyorum. AYM’nin  Twıtter ile ilgili kararını eleştirmiştim. Bu eleştiriden dolayı olabilir mi?  Onu mahkeme başkanına sormak lazım" dedi.

'TANIDIĞIM SAYIN HAŞİM KILIÇ’A YAKIŞTIRAMADIM"

Kılıç’ın konuşmasında Cumhurbaşkanını, Başbakanı ve Ak Parti hükümetini hedef aldığını belirten Arınç, "Ben sayın Başkanın bir  AYM Başkanı sıfatı ile doğrudan siyaseti hedef alana hatta onun ötesinde sayın Başbakanımızı daha çok, hükümetimizi hedef alan bir konuşma yapacağını beklemiyordum ve ummuyordum. Bu konuşmanın, yüzde 70’i, 75’i, sayın Başbakanımıza ithaf edilebilirse, geri kalanı sayın Cumhurbaşkanımızadır. Geri kalan kısmı da bizleredir. Hükümeti, sayın Cumhurbaşkanımızı ayrı tutarsak, Başbakanımızı, bakanları hedef alan bir konuşma yapmasını ve ağır eleştirilerde bulunmasını, hatta saygısızlık içeren cümleler kullanmasını doğrusu tanıdığım bildiğim sayın Haşim Kılıç’a yakıştıramadım. Orası bir yüksek yargı kurumudur. Siyasetle karşı karşıya gelmemesi gerekirdi" diye konuştu.

"BİZ BUNLARA MÜSTAHAK DEĞİLİZ"

Arınç, "Kullanılan bazı cümleler var ki, doğrudan sayın Başbakanımızı hükümetimizi hedef alan cümlelerdir. Biz bunlara müstahak değiliz" dedi.

"BİZ ONU BU KİMLİĞİ İLE TANIYOR, SEVİYOR, TAKDİR EDİYORDUK"

Kılıç’ın yaptığı konuşmanın AYM’deki 17 tane üyenin her binin görüşü alınarak yapıldığına inanmadığını söyleyen Arınç, "Sayın Başkanın bunu konuşmasına izin ve imkan verilmemeliydi. 17 tane üyenin her binin görüşü alınarak böyle bir konuşma yapıldığına inanmıyorum. Böyle bir metne kesinlikle kaşı çıkacak gerçek hukukçuların olduğuna inanıyorum. Sayın Başkan da bugüne kadar bildiğimiz, takdir ettiğimiz kadarıyla her zaman demokratikleşmenin, özgürlüklerin yanında olmuştur. Biz onu bu kimliği ile tanıyor, sevgi duyuyor, takdir ediyorduk. Ama dün yaptığı konuşma bütün bunların üzerine örten kendisine siyasi bir  kimlik kazandıran konuşma olmuştur" açıklamasında bulundu.

"AYM BAŞKANI EGOSU İNCİNMİŞ VE SİYASET TARAFINDAN ÖRSELENDİĞİ İÇİN TEPKİ GÖSTERDİ"

AYM Başkanı Kılıç’a ağır eleştirilerde bulunan Arınç konuşmasına şöyle devam etti: "Keşke olmasaydı, yapılmasaydı. Dünkü konuşma ile AYM Başkanı, yargının ayrı bir erk olarak bulunması gerektiği konumu ve buna yöneltilen itirazları karşılamış değildir. Bence o bir yargıç sıfatı ile, AYM Başkanı sıfatı olarak  değil, egosu incinmiş ve siyaset tarafından örselendiği için buna tepki göstermek isteyen bir kişi olarak konuşmasını yapmıştır. Ben bu gidişattan dönmesini tavsiye ederim. Siyasetçilerin de olgun bir üslup içerisinde hiç kimseyi ötelemeden, yok saymadan bir dili tutturmamaları gerekir. Belki bu konuda kendisini incinebildiğini düşünüyorum. Ama yargıçlar, hukuk adamları, hukukçular  siyaset ile didişmeden siyasetçileri hedef almadan konuşmalarını yapmak zorundalar."

"HER AYM BAŞKANI, İRTİCA PARANOYASI ÜZERİNDEN KONUŞMALARI ÜZERİNDEN BİZLERİ DÖVERDİ"

Geçmişte her AYM başkanının ’irtica paranoyası’ üzerinden veya başörtüsü, kılık kıyafet serbestliği üzerinden konuşmaları ile kendilerini ’dövdüğünü’ ileri süren Arınç, "O sabrın sonunda, artık bu dövücü konuşmaları yapanların hepsi, gitti" diyerek, "Biz geçmişte sayın Başbakanımız ile  bir arada olur. Bir tarafta da sayın Ahmet Necdet Sezer bulunurdu. Her konuşmayı yapan AYM başkanı, irtica paranoyası üzerinden, veya başörtüsü, kılık kıyafet serbestliği üzerinden taraftar olmamızdan dolayı konuşmaları üzerinden bizleri döverdi. Bizde sayın Başbakanımızla birbirimize bakar, ya sabır derdik. O sabrın sonunda, artık bu dövücü konuşmaları yapanların hepsi, gitti. AYM artık özgürlükçü içtihatları ile 17 tane birbirinden kıymetli üyesi ile yeni bir şekle büründü" ifadelerine yer verdi.

"BAŞBAKANIMIZIN, HÜKÜMETİMİZİN HAŞİM KILIÇ ELİYLE DÖVÜLMESİNE, ÖRSELENMESİNE TAHAMMÜL EDEMEYİZ"

Haşim Kılıç’ın yaptığı konuşmanın tekrarının olmamasını temenni eden Arınç, "Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, hükümetimizin Haşim Kılıç eliyle dövülmesine, örselenmesine tahammül edemeyiz. Bu yanlışlığı yaptığı için kendilerini ben de kınıyorum. Umarım bundan sonra tekrarı olmaz. Yaptığı konuşma ile  Siyasetin bir objesi hakine gelmiştir. Hükümetimizle ile kavga eder bir hale gelmiştir. Yanlış olan bu. Sayın Haşim Kılıç’ın AYM’de yaptığı olumlu çalışmalar nedeniyle kendisine yönelik çok ağır eleştirileri de doğru bulmuyorum" diye konuştu.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT