1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bu Haberde "Suç" Ne?
Bu Haberde Suç Ne?

Bu Haberde "Suç" Ne?

Emekli Org. Iğsız'ın kızının yabancı bir vatandaşla evlendiğini duyuran gazete tazminata mahkum edildi.

04 Ocak 2013 Cuma 12:25A+A-

Anadolu’da Vakit gazetesi; Ergenekon Terör Örgütü davasında tutuklanan 1. Ordu Eski Komutanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın kızı Zehra Aslı’nın İspanyol vatandaşı Eduardo Matos Martin’le evlendiğini duyurduğu gerekçesiyle tazminata mahkûm edildi.

Bakırköy 9. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi Refika Cihangir; Zehra Aslı Matos Martin ve eşi Eduardo Matos Martin'in dini görüşleri ve ırki kökenlerinin açıklanmasının davacıları mağdur ettiği ve kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğunu iddia ederek Anadolu'da Vakit gazetesini 16 bin TL tazminat ödemeye mahkûm etti.

FARKLI DİNDEKİLER GERİ HİZMETTE

Bilindiği gibi Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin yabancılarla evlenmesi izne bağlı bulunuyor. TSK'da askerlik yapanlardan farklı inançta olanlar, geri hizmette görevlendiriliyorlar. Diğer taraftan; yakın tarihe kadar Türk subaylarının, yabancı ülke vatandaşlarıyla evlenmeleri de yasaktı. Generalliğe terfide ise söz konusu kuralın çok daha sıkı takip edildiği biliniyor.

IĞSIZ PAŞANIN DAMADI EDUARDO MATOS MARTİN

Anadolu'da Vakit gazetesinin; “Generallerin Yahudi damatları” başlıklı haberinde; 1. Ordu Komutanı olduğu dönemde Org. Hasan Iğsız'ın tek kızı olan Zehra Aslı'nın bir İspanyolla evli olduğu tespit edildiği belirtilerek, “Hasan Iğsız'ın kızı Zehra Aslı, Eduardo isimli bir Yahudi ile evli. Evlendikten sonra Matos Martin soy ismini alan Zehra Aslı'nın kocası İspanya uyruklu ve Yahudi asıllı Eduardo Matos Martin... 1972 Cacares doğumlu Eduardo Matos Martin, İspanya Yahudilerinden Adolfa Matos Martin'in oğlu” ifadeleri kullanıldı.

“ÖZEL ŞÖHRETİN KAYBI KURUMSAL GERÇEĞİN KAYBINDAN DAHA AZ ZARAR VERİCİ”

Amerika'da yaşayan Zehra Aslı Matos Martin ve eşi Eduardo Matos Martin, söz konusu haberin ardından Anadolu Vakit gazetesine tazminat davası açtı.
Vakit Gazetesi yetkilileri; haberin gerçek bir haber olduğu, davacı Zehra Aslı'nın haberin yayınlandığı tarihte Türk Silahlı Kuvvetleri'nde en üst kademeye gelmiş, ismi ilerdeki Genelkurmay Başkan adayları arasında geçen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın öz kızı olduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin yabancılarla evlenmesinin izne bağlı olduğu, Zehra Iğsız'ın TSK personeli olmadığı, bu itibarla bu kurallara direkt uyma yükümlülüğünün bulunmadığını ancak babasının TSK'daki konumunun bu olayı dikkat çekici yaptığı ve toplumsal ilgi uyandırdığı, haberde davacılıların durumunun örnek olarak gösterilip, evlenme kayıtları esas alınarak hazırlandığı, özel şöhretin kaybının kurumsal gerçeğin kaybından daha az zarar verici olduğuna dikkat çekildi.

IRKİ VE DİNİ GÖRÜŞLERİ AÇIKLAMAK KİŞİSEL HAKLARA SALDIRIYMIŞ

Bakırköy 9 Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Refika Cihangir; Zehra Aslı Matos Martin ve eşi Eduardo Matos Martin'in dini görüşleri ve ırki kökenlerinin açıklanmasının tazminat gerektirdiğine hükmetti. Mahkeme kararında; “Zehra Martin ve eşi Eduardo Matos Martin'in, özel hayatı kapsamında kalan birtakım kişisel verileri ile dini görüşleri ve ırki kökenlerine ait yapılan belirtmelerde kamuoyunun hiçbir şekilde ilgisini çekmeyen ve haber niteliği olmayan ve bu kapsamda özel hayat kapsamındaki tüm bu verilerin açıklanmasının davacıları mağdur ettiği ve kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır” denildi.

Mahkeme, Zehra Aslı Matos Martin ve eşi Eduardo Matos Martin'e ayrı ayrı 8 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. (akit)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum