1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Bosna Hersek’te İki Kanton Başbakanı İstifa Etti
Bosna Hersek’te İki Kanton Başbakanı İstifa Etti

Bosna Hersek’te İki Kanton Başbakanı İstifa Etti

Bosna Hersek'te kamu çalışanlarının başlattığı protestolarda, Tuzla ve Zenitsa Doboy kantonlarının başbakanları istifa ederken, 60'ı polis 93 kişi de yaralandı.

07 Şubat 2014 Cuma 23:29A+A-

Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Tuzla kentinde kamu çalışanları tarafından başlatılan, ardından ülke geneline yayılan protestolarda, giriş katı ateşe verilen Saraybosna'daki Cumhurbaşkanlığı binasındaki yangın söndürüldü.

Saraybosna'da dün başlayan ve bugün de devam eden olaylar kapsamında, protestocular tarafından ateşe verilen Cumhurbaşkanlığı binasındaki yangına itfaiye ekipleri müdahale etti. İfaiyenin müdahalesiyle, binadaki yangın üst katlara ve zemin katta bulunan Bosna Hersek Devlet Arşivi'ne sıçramadan söndürüldü. Saraybosna'daki olaylara müdahale eden Çevik Kuvvet polislerinin yetersiz kalması üzerine, Tuzla'dan Saraybosna'ya özel birlikler getirildi. Özel birliklerin, protestoculara müdahalesi üzerine, gruplar ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Yetkililer, Saraybosna'da bugün çıkan olaylarda 60'ı polis olmak üzere 93 kişinin yaralandığını ve yaralıların çeştli hastanelerde tedavi altına alındığını kaydetti.

Mostar'daki olaylar

Ülkenin güneyindeki Mostar kentinde de Hersek Neretva Kanton Hükümeti binası ile Belediye binasını yakan eylemciler, daha sonra siyasi partilere ait binalara saldırdı. Olaylarda, ülkedeki Boşnaklar'ın en büyük partisi Demokratik Eylem Partisi (SDA) ile ülkedeki Hırvatlar'ın en büyük partilerinden HDZ-BiH'in binalarını yaktı. Ayrıca Hersek Neretva Kantonu (HNK) Meclis binasını da ateşe verdi. 

HNK İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Sreçko Boşnyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha trajik bir durumun yaşanmaması için polislerin şiddet kullanmamaya özen gösterdiğini söyledi. 

Öte yandan, gün boyunca eylemlerin devam ettiği Tuzla, Zenitsa ve Bihaç kentinde ise göstericilerin önemli kısmının dağıldığı, cadde ve sokaklarda küçük grupların kaldığı bildirildi. Yetkililer, söz konusu kentlerde şu anda olayların kontrol altına alındığını ifade ettiler.

Bugün eylemlerin başlangıç noktası olan Tuzla ile Zenitsa kentlerinde de göstericiler kanton hükümet binalarını ateşe vermişti.

Zenitsa Doboy Kantonu hükümeti ve Başbakanı Hüseyinagiç istifa etti

Protestoların üçüncü gününde Zenitsa Doboy Kantonu (ZDK) hükümeti ile Başbakanı Munib Huseyinagiç görevinden istifa etti. 

Zenitsa kentinde dün başlayan ve bugün de Kanton Hükümeti ile Belediye binasının yakılmasıyla devam eden eylemler kapsamında, Sosyal Demokrat Partili (SDP) ZDK Başbakanı Munib Hüseyinagiç eylemcilerle görüşme yaptı. Görüşmede, eylemciler Başbakan Hüseyinagiç'in istifa etmesini talep etti. Söz konusu görüşmenin ardından, Başbakan Hüseyinagiç ve Zenitsa Doboy Kantonu hükümeti istifa etti. ZDK Meclisi'nin yeni hükümetin kurulması için önümüzdeki hafta oturum düzenleyeceği öğrenildi. 

Bu arada, bugün Zenitsa'daki olaylarda olaylarda 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

Öte yandan, olayların başladığı Tuzla kentinde de bugün eylemcilerin çağrısı üzerine Sosyal Demokrat Partili Tuzla Kantonu Başbakanı Sead Çauşeviç istifa etmişti.

AK Parti Bursa Milletvekili Çavuşoğlu: En ufak olumsuzluktan endişeleniriz

AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye -Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Bosna'daki olaylara ilişkin, '''Türkiye olarak, kardeş Bosna Hersek devletinde yaşanabilecek en ufak olumsuzluk karşısında dahi endişeleniriz" dedi.

Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in henüz çok genç bir devlet olduğunu ve kısa bir süre önce ağır travmalar yaşadığını belirterek, Bosna Hersek devletinin vatandaşları tarafından muhafaza edilmesi gerektiğini ifade etti.

Vatandaşların, yaşanan bir takım olumsuzluklar nedeniyle zorluklarla karşılaşmasının kolay olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, yapılacak her türlü gösteri, yürüyüş ve protestonun hukukun çizdiği sınırlar çerçevesinde kalması ve hiçbir zaman "vandalizm" seviyesine ulaşmaması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, ''Türkiye olarak, kardeş Bosna Hersek devletinde yaşanabilecek en ufak olumsuzluk karşısında dahi endişeleniriz. Çünkü Bosna'yı kardeş bir ülke olarak görüyoruz. Bosna Hersek'in işleyen bir devlet yapısına kavuşmasını, istikrarlı bir gelişme sürecine girmesini temmeni ediyoruz. Yapılacak her olumsuz davranış, Bilge Kral Aliya İzzetbgoviç'in ruhunu incitecektir'' diye konuştu.

İzzetbegoviç: "Cumhurbaşkanlık binası direniş sembolüdür"

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Tuzla kentinde iki gün önce kamu çalışanları tarafından başlatılan, ardından başkent Saraybosna ve ülke genelindeki kentlere yayılan protestolar hakkında, ülkenin devlet televizyonu BHRT'ye açılkamalarda bulundu. 

Vatandaşların bulunduğu duruma anlayış gösterdiklerini dile getiren İzzetbegoviç, vatandaşların sorunlarına en hızlı bir şekilde çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. 

İzzetbegoviç, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı ve Saraybosna Kantonu binalarının bugün ateşe verilmesini izlereken üzüntü duyduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Savaş sırasında, Cumhurbaşkanlık binasına toplam 203 bomba atıldı ve savaş döneminde ben bu binada 2 yıl görev yaptım. Ancak bu bina asla yakılmadı. Bugün maalesef, itfaiye ekipleri yangını söndürmek için binaya yaklaşamadı. Bu bina direnişin sembolüdür, çünkü 4 yıllık savaş boyunca bile kapısını kapatmadı. Bunu hak etmedi. Kanton binası da bunu aynı şekilde hak etmedi çünkü bu binada insanlar kendi şehirlerini savundu. Bizim halkımızın, daha doğrusu holiganların bunu yaptığını izlemek gerçekten çok üzücüydü."

3 savaşı arkada bırakan önemli belgeler yandı

Bosna Hersek Devlet Arşivi Müdürü Şaban Zahiroviç, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, zararın ne kadar büyük olduğunu söylemenin henüz mümkün olmadığını belirterek, eylemler sırasında Bosna Hersek Arşivi deposunun yandığını ifade etti. 

Zahiroviç, "Ateşin sıçradığı depoda maalesef arşivimizin en değerli belgeleri bulunuyordu. Hatırladığım kadaryla hediyeler koleksiyonu vardı. Kişisel dosyaların koleksiyonu, Bosna Hersek İnsan Hakları Odası'na ait dosyalar, savaş ile ilgili arşiv, Viyana arşivinden kopyalar, 2. Dünya Savaşı sırasında yapılan savaş suçları belirleme komisyonunun dokümanları. Yanan depoda bulunanları bu kadar hatırılıyorum" dedi. 

Yangının çıktığı depodaki dokümanlardan bazılarını kurtaracaklarını ümit ettiğini belirten Zahiroviç, "Deponun en önemli belgeleri arasında, Avusturya Macaristan İmparatorluğu'nun ortak maliye bakanının fonu bulunuyor" diye konuştu. 

Zahiroviç, bugün yanan söz konusu belgelerin, iki dünya savaşı ve son yaşanan savaşta hayatta kalmayı başardığını da vurgulayarak, "Maalesef, son 3 savaşın üstesinde gelmeyi başaran bu belgeler bugün yandı. Tek söyleyebileceğim şey, bu çok büyük bir kültürel ayıptır. Yananlar değeri biçilmez malzemelerdi" dedi. 

HABERE YORUM KAT