1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM Rojava’da Katliam İddialarını Araştırıyor
BM Rojava’da Katliam İddialarını Araştırıyor

BM Rojava’da Katliam İddialarını Araştırıyor

BM, Rojava'daki katliam iddialarını araştırmaya başladı.

14 Eylül 2013 Cumartesi 17:14A+A-

HAKSÖZ-HABER

Bu hafta yayınlanan bir BM raporunda Halep’te muhaliflerce öldürüldüğü iddia edilen Kürt siviller konusunun araştırılacağı bildirilirken, silahlı Kürt grupların yol açtığı insan hakları ihlalleri kınandı.

258 şahitle görüşülerek yayınlanan raporda BM çatışan tüm tarafları insan hakları ihlalleri yapmakla suçladı. PYD’nin Til Aran ve Halep’te insan haklarının ihlal edildiğine ilişkin iddialarınınsa gelecek raporda ele alınacağı bildirildi.

PYD cihadi gruplarca Temmuz ayında Halep çevresinde katliamlar gerçekleştirildiği iddiasında bulunmuş ama muhalifler bu iddiaları reddetmişlerdi.

Raporda PYD de keyfi tutuklamalar yapmakla eleştirilmekte ve Mayıs ayında diğer muhalif gruplara karşı PYD’nin baskıcı tutumundan dolayı pek çok kişinin zorla alıkonulduğu belirtilmekte.

Raporda PYD’nin Halep’te Şubat 2013’te rejim karşıtı protestolara saldırdığı ve çok sayıda kişinin dövüldüğü ifade ediliyor Raporda ayrıca PYD’nin Afrin ve Haseke’de çocuk haklarını ihlal ettiği ve Cephetun Nusra’nın Haseke’ye girmesini engellemek için 12 yaşındaki kız ve erkek çocukları da dahil küçük yaştaki çok sayıda çocuğun silah altına alındığı ifade ediliyor. Yine Amude’de Haziran sonunda biri 12 yaşında bir kız, diğeri 15 yaşındaki bir erkek çocuğu olmak üzere çocukların öldürüldüğü belirtilip PYD’ye bağlı YPG’nin insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Muhalif gruplarınsa, kuşatma altında tuttukları rejim yanlısı Nubul’a erzak teminine izin verdiği için YPG’ye saldırdıkları ifade ediliyor ve bundan kısa bir süre sonra Afrin’e yiyecek ve elektriğin kesildiği belirtiliyor. Bu yüzden muhalifler de uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlanıyor.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT