1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bir kıtayı çalan katliam: Kızılderili soykırımı
Bir kıtayı çalan katliam: Kızılderili soykırımı

Bir kıtayı çalan katliam: Kızılderili soykırımı

​​​​​​​Yakın çağın en büyük, en kanlı ve en acımasız katliamı olan Kızılderili Soykırımında 100 milyondan fazla insan öldü. Hayatları ve toprakları bitmeyen bir ihtirasla yağmalandı.

17 Ekim 2021 Pazar 00:10A+A-

Hasan Mert Kaya’nın (@kayamerthasan_) sosyal medya hesabından yayınladığı Batı’nın Amerika’da gerçekleştirdiği dünyanın en büyük katliamlarından biri olan Kızılderili katliamı hakkında bilgiler veriyor:

''Beyaz adamlar bize çok söz verdiler. Hem de hatırlayamayacağım kadar çok söz verdiler. Bir teki dışında tutmadılar sözlerini: Topraklarımızı alacaklarını söylediler ve aldılar." Kızılderililerin büyük şeflerinden Kırmızı Bulut'un bu sözlerle anlattığı bir soykırım bu.

kizilderili-2.jpg

Silahla ve bulaşıcı hastalıklarla kırılan Kızılderili nüfusuna uygulanan bir diğer canilik ise kültürel soykırımdı. Öksüz, yetim kalan yerli çocukları yatılı okullarda ‘’dönüşüme’’ tabi tutuldu. Yok olan diller, yok olan halklar…

kizilderili-3.jpg

Kızılderililerle yapılan her anlaşmayı önce ABD bozdu. Her defasında bu saf ve sade yaşayıp düşünen insanları kandırdı. Atom bombasından, Vietnam'dan, Irak'tan önce gerçekleşen bu soykırım, ABD'nin ilk vahşeti ve ilk insanlık suçunda Yahudi Soykırımı'nın 20 katı insan öldü!

kizilderili-4.jpg

Kızılderili Soykırımı'nın en acı iki başlığını Çiçek Hastalığı Virüsü ve Bufalo Katliamı oluşturuyor. Avrupa'daki hastanelerin bulaşıcı hastalıklar bölümünde ve gemilerde kullanılan çiçek virüslü battaniyeleri yerlilere hediye(!) ettiler. Korkunç bir ölüm tufanı yaşandı...

kizilderili-5.jpg

Kendi topraklarında avcı-göçebe yaşayan Kızılderililerin en büyük ve temel besin kaynağı bizonlardı. 'Bizonları öldürüp, yok edersek Kızılderilileri açlık ve sefalete mahkûm ederiz, çaresiz kalıp istediklerimizi yapmak zorunda kalırlar' diye düşündü beyaz adam ve işte bunu yaptı:

kizilderili-6.jpg

Kanlı ve bitip tükenmek bilmeyen bir bizon katliamı başladı. Bizon türü neredeyse tamamen yok olma noktasına geldi. Böylece Kızılderililer gerçekten açlık ve yokluktan kırılmaya başladılar. Çaresizce beyaz adamın kendilerine biçtiği sefil hayata boyun eğdirildiler.

kizilderili-7.jpg

ABD'nin Ova Kızılderililerinin tek geçim kaynağı olan Amerika bizonunun sistematik öldürülmesi soykırımla ilişkilendirilir. William Frederick Cody 1867–1868 yıllarında 18 ay içinde 4.280 bizonu avlayarak Buffalo Bill lâkabını kazanmıştı. Ölü bizon = Ölü Kızılderili demekti.

kizilderili-8.jpg

ABD Bizon nüfusu: Kızılderili dönemi 60.000.000 baş 1800 yılı 40.000.000 baş 1850 20.000.000 baş 1865 15.000.000 baş 1870 14.000.000 baş 1875 1.000.000 baş 1880 395.000 baş 1885 20.000 baş 1889 1.091 baş 1895 1.000'den az 1902 1.940 baş 1983 50.000 baş (Wikipedia)

kizilderili-9.jpg

''A war of extermination will continue to be waged between the two races until the Indian race becomes extinct'' (Kızılderili ırkı yok olana kadar bu iki ırk arasında yürütülen imha savaşı devam edecektir) Kaliforniya Valisi Peter Hardeman Burnett, Ocak 1851

kizilderili-10.jpg

Bizon kalmayınca açlık ve buluşan çiçek hastalığı ile ölmeyenler de ''Restriction Area'' denilen kontrol altındaki bölgelerde yaşamaya mecbur bırakıldı. Bu bölgeler de ne av yapmanın ne de tarımın mümkün olduğu kurak, çorak bölgelerdi. Yıldırıp, çaresiz bırakma politikasıydı bu.

kizilderili-11.jpg

Vatanlarını, topraklarını, hayatlarını aldıkları insanları ''Western'' filmleri ile şeytanlaştırırken, kendilerini ise melek gibi gösteren organize bir vahşet modern dünyaya sesini duyuramadı. Bugün dünyaya nizam veren, demokrasi, insan hakları diyenlerin insanlık suçu bu.

kizilderili-12.jpg

Eski dünyanın hastalıklarına karşı bağışıklığı bulunmayan yerliler, kendilerine bulaştırılan çiçek hastalığı ile milyonlarca bireyini kaybetti. Bugünün koşullarıyla bir düşünün: Yeni bir kıta ve oranın gerçek sahibi olan insanlarla karşılaşıyorsunuz ama hain planlarınız var!

kizilderili-13.jpg

Bilerek, planlayarak, isteyerek bu insanlara hastanelerin Covid servislerindeki örtüleri, battaniyeleri ve enfekte olmuş yardım paketlerini veriyorsunuz gülümseyerek(!) ve on milyonlarca insanı öldürüyorsunuz. Çünkü ''En iyi Kızılderili ölü Kızılderilidir.'' Buna inanıyorsunuz!

kizilderili-14.jpg

Bu söz, ABD Ordusu'nda 1883'te general olan Philip Henry Sheridan'a ait. Dönemin bir diğer yaygın sözü de ''Her ölü bizon, ölü bir Kızılderili demek''ti. Avrupalıların bağışık olduğu hastalıklara bağışıklığı bulunmayan Kızılderililerin çiçekten enfekte oluşu Kolomb'a dayanır.

kizilderili-15.jpg

Avrupalılarla ilk temasın ardından Amerika'daki yerli nüfusun %95 kadarı Eski Dünya'dan getirilen hastalıklar sonucu öldü. Gücünü adaletten değil; zorbalıktan alan bir düzenin temeliydi bu vahşet. İnsanlık ise halen bu kanlı temelin üzerine inşa edilen binanın sakil gölgesinde.

kizilderili-16.jpg

16. ve 17. yüzyıllardaki Avrupalı - Kızılderili temaslarında yerlilere geçen bulaşıcı hastalıkların aktarımında kasıt olduğu düşünülmüyor. Ancak Teksas-Kızılderili savaşları sırasında Teksas askerleri çiçek hastalığı ile enfekte battaniyeleri Lenape Kızılderilileri'ne vermişti.

kizilderili-17.jpg

Meksika'daki Aztek İmparatorluğunu İspanyol kâşif ve asker Hernán Cortés 1519 Şubat ayında işgal etmişti. Bu işgalde Aztek askerlerine en büyük darbeyi İspanyolların farkında olmadan getirdikleri çiçek hastalığı virüsü vurmuştu. Güçlü Aztek ordusu hastalıkla erimişti...

kizilderili-18.jpg

İspanyol misyoner Toribio de Benavente Azteklerdeki bu çiçek salgınını şöyle tasvir eder: ''Hastalığın çaresini bilmeyen Kızılderililer tahtakuruları gibi yığınlar hâlinde öldüler. Birçok yerde halkın hepsi öldü ve ölü sayısının çokluğundan gömülemediler. Evleri mezarları oldu.''

kizilderili-19.jpg

Eski Dünya'dan Yeni Dünya'ya taşınan bulaşıcı hastalıklar kısa sürede tüm kıtaya yayıldı. Karayipler, Meksika, Şili, Peru, Arjantin, Brezilya Kızılderililerinin kimi yerde %25'i, kimi yerde %90'ı sadece çiçek hastalığı nedeniyle öldü. Nasıl tedavi olunacağını bilmeden, çaresizce!

kizilderili-20.jpg

Şili - Arjantin arasında Araukanya bölgesinde yerli Mapuçe Kızılderilileriyle İspanyol işgalciler arasındaki Arauco Savaşı'nda onları yenmenin mümkün olmadığını gören yeni vali Francisco de Villagra çiçek hastalığı salgını için ''Tanrının sihirli bir girişimiydi'' der...

kizilderili-21.jpg

Kuzey Amerika'daki çiçek hastalığı salgınlarında yaşanan can kayıpları da korkunç rakamlara ulaştı. 1633 yılında Kuzeydoğu ABD'de Plymouth, Massachusetts'te çiçek hastalığı virüsü Kızılderililere bulaşmış ve diğer çoğu yerde olduğu gibi burada da yerli nüfus tamamen yok oldu.

kizilderili-22.jpg

1634 yılında Mohawklara ulaşan çiçek hastalığı 1636'da Ontario Gölü'ne ve 1679'da da İrokuaların topraklarına ulaştı ve yüz yıl içinde ABD'nin Batı yakasındaki Kızılderililerin % 30 kadarı çiçek hastalığı salgınında öldü.

kizilderili-23.jpg

Owa Kızılderilileri, Mississippi'deki Yılan Kızılderilileri, Siyular, Apaçiler, Kriler, Anişinabeler, Ojibvalar, Boston, Colarado, Connecticut, California, Nevada, Arizona ve Massachusetts Kızılderileri ve Kanada, Québec yerlileri... Hem hastalıkla hem de silahla yok edildiler.

kizilderili-24.jpg

Kaliforniya'da 1846 Kaliforniya Altına Hücumu sırasında yerli dağ kabilelerinin kadınları madenciler tarafından cariye, erkekleri köle ya da silah talim hedefi (shooting targets for sport) olarak kullanıldı. Dönem gazeteleri öldürülen Kızılderili görselleri ile çıktı uzun süre.

kizilderili-25.jpg

 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum