1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Bin 389 Askerî Personel TSK'dan İhraç Edildi
Bin 389 Askerî Personel TSK'dan İhraç Edildi

Bin 389 Askerî Personel TSK'dan İhraç Edildi

Resmî Gazete'de yayımlanan kanun hükmünde kararname kapsamında, Gülen örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunan bin 389 askerî personel TSK'dan ihraç edildi.

31 Temmuz 2016 Pazar 14:45A+A-

Olağanüstü Hâl Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname, Resmî Gazete'de yayımlandı.

Kanun Hükmünde Kararname ve ihraç edilen askeri personelin isim listesi. (pdf)

Kararnameyle ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hâl kapsamında, “darbe teşebbüsü” ve “terörle mücadele” çerçevesinde gerekli tedbirlerin alınması amaçlandı. Bu kapsamda milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Gülen örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunan bin 389 askerî personel, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edildi.

Söz konusu personelin askerî rütbeleri ve memuriyetleri, mahkûmiyet kararı aranmaksızın alınacak. Bunlar yeniden TSK ve Jandarma Genel Komutanlığı’na kabûl edilmeyecek, kamu hizmetinde istihdam olmayacak. İhraç edilen personelin uhdesindeki her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim, denetim kurulu, tasfiye kurul üyelikleriyle benzer görevleri de sona erdirilecek. Söz konusu askerî personelin silah ruhsatlarıyla pilot lisansları da iptal edilecek. Oturdukları kamu konutlarından 15 gün içinde tahliye edilecek bu personel, özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı da olamayacak.

Özel Kuvvetler'den 100'den Fazla İhraç

Resmî Gazete'de TSK ile bağı kesilen askerî personelin listesine de yer verildi.

Buna göre, ihraç edilenlerin arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başyaveri Albay Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan, başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, eski özel kalem müdürü Albay Ramazan Gözel ile özel kalem müdürü Yarbay Hüseyin Hakan Öcal, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın özel kalem müdürü Albay Tevfik Gök, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin özel kalem müdürü Kurmay Albay Erkan Öktem de yer aldı.

Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan ise 100'ün üzerinde subay ve astsubay ihraç edildi.

Jandarma'dan Bin 119 Personel

Jandarma Genel Komutanlığı’ndan ise 9'u general olmak üzere subay ve astsubayların bulunduğu bin 196 personelin TSK ile ilişiği kesildi.

Bu personelin arasına Aydın Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Murat Kırkaya, Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan da yer aldı.

Adana'da durdurulan mühimmat yüklü MİT TIR’ları soruşturması kapsamında tutuklanan eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu da ihraç edilen personel arasında yer aldı.

Askerî Ataşeler de Atıldı

Jandarma Genel Komutanlığı’ndan ihraç edilenlerin arasında askerî ataşeler de yer aldı.

Buna göre Astana Askerî Ataşesi Jandarma Kurmay Albay Musa Deliçay, Lizbon Askerî Ataşesi Kurmay Albay Necip Akkoyun ile Kurmay Albay Bahadır Yalçın, Santiago Askerî Ataşesi Kurmay Albay Ramazan Rıza Barut, Gambiya Askerî Danışmanı Kurmay Albay İsmail Özcan, Cezayir Askerî Ateşeliği’nden Kurmay Albay Şemsettin Eray, Taşkent Askerî Ataşesi Kurmay Yarbay Burçin Büyükikiz, Abuja Askerî Ataşesi Kurmay Albay Sadık Gök TSK’dan ihraç edildi.

Daha önce çıkarılan “Olağanüstü Hâl Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kararname”ye göre de milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Gülen örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 87 general, 726 subay, 256 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere bin 684 asker, TSK'dan çıkarılmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT