1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Biden yönetimi, BM İnsan Hakları Konseyi'ne yeniden katılma kararı aldı
Biden yönetimi, BM İnsan Hakları Konseyi'ne yeniden katılma kararı aldı

Biden yönetimi, BM İnsan Hakları Konseyi'ne yeniden katılma kararı aldı

ABD'de Biden yönetimi, eski Başkan Donald Trump’ın İsrail’e karşı önyargılı olduğu gerekçesiyle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyin'den geri çekilmesinden üç yıl sonra konseye tekrar katılacağını açıkladı.

08 Şubat 2021 Pazartesi 10:57A+A-

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bugün ABD'nin Cenevre merkezli konseye gözlemci olarak katılmasını duyuracağı bildirildi.

Yetkili, "Konsey'de reform yapmanın ve iyileştirmenin en etkili yolunun Konsey ile ilkeli bir şekilde ilgilenmek olduğunu biliyoruz" dedi.

Konsey'in dünya çapında tiranlıkla ve adaletsizlikle mücadele edenler için önemli bir forum olma potansiyeline sahip olduğu belirtilirken üst düzey yetkili, "Masada bulunarak, onu yeniden biçimlendirmeye ve bu potansiyele ulaşabilmesini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Birden fazla uluslararası kuruluştan ve anlaşmadan çekilme kararı alan eski başkan Trump, İsrail'e karşı kronik önyargı gösterildiği iddiasıyla 2018'de İnsan Hakları Konseyi'nden ayrılmıştı.

193 üyeli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bu yılın sonlarında konseye yeni üye seçecek.

BM İnsan Hakları Konseyi üyeleri üç yıl için seçilirken ardışık ikiden fazla dönem görev yapamazlar. Adaylar, eşit temsili sağlamak için coğrafi gruplarda gizli oyla seçilir.

47 üyeli Cenevre merkezli konseyin bir sonraki oturumu bu ayın sonlarında başlayacak.

HABERE YORUM KAT