1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Biden dönemi ABD dış politikasında olası senaryolar
Biden dönemi ABD dış politikasında olası senaryolar

Biden dönemi ABD dış politikasında olası senaryolar

Joe Biden döneminde olası dış politika senaryoları nelerdir?

08 Kasım 2020 Pazar 10:57A+A-

HAKSÖZ HABER

Demokrat siyasetçi Joe Biden, Amerika’nın 46. Başkanı oldu. En yaşlı ve en fazla oy alan Başkan olma özelliğine de sahip olan Biden da tıpkı Trump gibi oldukça tartışmalı bir isim olma özelliğine sahip. Trump’ın kaybettiği bir seçimden söz etmek öyle sanıyoruz ki daha doğru olacaktır. Donald Trump’ın çocukça hareketlerinin yanı sıra hiçbir siyasi, ahlaki usulü tanımıyor olması Trump karşıtı cepheye güç kattı.

Amerika’daki kutlamalarda da öne çıkan husus Biden’den ziyade anti Trump söylem oldu. Meksika sınırına inşa edilen duvar ile Latin Amerikalıları dışlaması, Müslümanlara sınırlarını kapatarak ise Müslüman nüfusu rencide etmesi, özellikle polisin siyahilere yönelik şiddet ve cinayetlerine karşı sessizliği ile Afro-Amerikalıları kaybeden Trump kendi partisinden de yeterli destek göremedi.

Netice olarak Amerika’nın kendi açısından kötünün kötüsünden ise kötünün iyisini tercih etmeye çalıştığını söylemek mümkün. Trump dönemi dış politikası açısından ise Kuzey Kore ile normalleşme, Taliban ile masaya oturmak durumunda kalma, İran’ın mezhepçi ilerleyişine karşı menfi tutum takınma ve ABD işgal askerlerinin dünyanın her yerinden çekilmesi akılda kalan başlıklar oluyor. Türkiye ile S-400 ve F-35 krizleri ile ekonomik yaptırım söylemleri ise problem yaşanan hususların en öncelikli olanlarını oluşturuyordu.

Biden’ın Suud başta olmak üzere otokratik Arap rejimlerine karşı daha mesafeli olacağı, İsrail ile Trump dönemi kadar rezervsiz ilişkiler içerisine girmeyeceği, daha dengeli bir söylem kurma yoluna gideceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Kendisi de ilk açıklamasında ABD’nin saygınlığını tekrar kazandırmaktan söz etti.

Rusya’ya karşı her zaman daha aktif bir politika izleyeceğini söyleyen Biden, İran ile ise Nükleer Antlaşma şartlarının tekrar yürürlüğe girmesini istiyor. İran’ın ise Biden’ın seçilmesine karşı aldığı tavır ilgi çekici. Reformist kanat bu durumu sevinçle karşılarken Devrim Muhafızları  ise Trump’ın ambargo şartlarının İran toplumunu güçlendirdiğini iddia ederek var olan yönetimin devamı yönünde açıklamalar yapmıştı. Sadece Amerikan karşıtlığı üzerinden var olabilen İran rejimi yine ikircikli bir tavır göstererek kaotik yapısını gözler önüne sermişti.

Biden'ın fiziksel ve zihinsel sağlığı hakkında yapılan yorumlar ise oldukça tartışmalı bir konu olarak önümüzde duruyor.

Biden’ın dış politika söylemlerini özetleyen birkaç grifiği Jurnal.ist'ten iktibasen aşağıda ilginize sunuyoruz:

e183876abidenabddispolitikasinasilsekillenecek2.jpg849e5154biden.jpg849e5154biden.jpg

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT