1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Bayraklar Mızrak Olursa!
Bayraklar Mızrak Olursa!

Bayraklar Mızrak Olursa!

​​​​​​​Brexit yanlısı İngiliz göstericilerin bayrak uçlarının mızrak şeklindeydi. Bayrak ile silahı özdeşleştiren bu tasarım milliyetçi damarın bilinçaltını da ifşa ediyordu.

29 Mart 2019 Cuma 21:45A+A-

Eyüp Sabri Togan / Haksöz Haber

İngiltere’de Avrupa Birliğinden Çıkma Taslağı üçüncü defa Parlamento tarafından 286 evet oyuna karşılık 344 hayır oyu ile rededildi. Brexit taraftarları Parlamento Meydanında 29 Mart’ta öngörülen ancak AB’nin mühlet vermesiyle 12 Nisan’a ertelendi. Eğer bugünkü anlaşma taslağı parlamentodan onay alsaydı, İngiltere 22 Mayısta AB’dan çıkma sürecini tamamlayarak çıkmış olacaktı.

Bugün parlamento meydanında Brexit yanlıları İngiltere’nin tekrar mutlak egemenlik haklarını sahip çıkma talebiyle gösteriler düzenledi. EDL ve UKIP gibi ırkçı özellikler gösteren teşkilat ve parti mensupları İngiltere’nin daha önce öngörüldüğü şekilde 29 Mart’ta birlikten ayrılmıyor olmasına yer yer polisle (küçük çapta) çatışarak tepki gösterdi. Tanışık gruplar halinde meydana akın eden ırkçıların zaman zaman Savunma Bakanlığı binasına zorla girme çabaları atlı İngiliz polisler tarafından engellendi.

Bazı İngiliz göstericilerin bayrak uçlarının mızrak şeklindeydi. Bayrak ile silahı özdeşleştiren bu tasarım milliyetçi damarın bilinçaltını da ifşa ediyordu. Göstericiler arasında yer yer lise öğrencileri olsa da, kitlenin yaş ortalaması hayli yüksekti. Geçen hafta Brexit karşıtlarının yürüyüşüne yüzbinlerce kişi katılmıştı, 5 milyondan fazla AB’de kalma yönünde dilekçe vermişti.

Gelinen noktada, ya anlaşmasız AB’den ayrılmak ya da uzun süreli Brexit ertelemesi seçenekleri ağır basıyor. AB konuya ilişkin 10 Nisan’da Brexit sürecinin akıbeti konulmak üzere toplanacak. Fransa Cumhurbaşkanı Macron net şekilde anlaşmasız çıkması yönünde tavır gösteriyor. İngiliz parlamentosu bu Pazartesi erteleme, tekrar halkın onayına sunma şıklarında karar kılamazsa, anlaşmasız (no deal) çıkış fiili ve kaçınılmaz olarak ağırlık kazanmış olacak. Kilidi çözecek bir başka gelişme ise genel seçim. Genel seçime sadece Theresa May liderliğine karşı hesaplar yapılması anlamında değil, tıkanan Brexit sürecinin çözüme kavuşması için de yol açıcı bir adım gözüyle bakılıyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum