1. HABERLER

  2. HABER

  3. Barzani: "PKK, Atılan Olumlu Adımları Değerlendirememiştir"
Barzani: "PKK, Atılan Olumlu Adımları Değerlendirememiştir"

Barzani: "PKK, Atılan Olumlu Adımları Değerlendirememiştir"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, PKK'nin son günlerdeki saldırgan eylemlerini ve Türkiye'nin örgüte yönelik sınır ötesi harekâtına ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

27 Temmuz 2015 Pazartesi 12:18A+A-

Türkiye'deki Kürt sorununun çözümünde AK Parti'nin yaptığı çalışmaların önemine vurgu yapan Barzani, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AK Parti iktidarından önce 'Kürt ve Kürdistan' ismi yasaktı. Bununla birlikte Kürtlere ait bütün işaretler de bu yasak kapsamındaydı. Türkiye'de barışçıl bir sürecin oluşması için her türlü çabayı ortaya koyduk. Uzun diyalog ve müzakerelerden sonra AK Parti ve Sayın Erdoğan'ın, Türkiye'de Kürtlerle ilgili önceki partilerden farklı bir düşünce ile siyaset tarzına sahip olduğunu gördük. Yaptığımız uzun uğraşlar sonucu Öcalan'ın da barış görüşmelerinin ana taraflarından biri olmasını sağladık. Bu, büyük bir ilerlemeydi. Çünkü AK Parti'den önceki hükûmetlerin Sayın Öcalan'la nasıl muamele ettiklerine ve ne gibi hakaretlerde bulunduklarına şahit olmuştuk."

“Öcalan’ın Direkt Muhatap Alınması Olumlu Sonuçlar Doğurdu”

Barzani: "Öcalan'ın direkt muhatap alınması”yla olumlu sonuçlar elde edildiği görüşünü paylaşarak, şunları kaydetti:

"Barış sürecinin ilk aşaması başarıyla devam etti. Ancak mâlesef sonraki aşamalarda birçok engel çıktı. Engellere rağmen süreç HDP'ye bağlı olarak var kabul ediliyordu. Özellikle Türkiye devleti, Öcalan ve HDP, bu sürecin yürütücüleri olduklarını deklare ediyordu. Biz de bu nedenle sürecin engelleri aşacağını ümit ediyorduk."

“PKK, Türkiye Hükûmetinin Attığı Olumlu Adımları Değerlendiremedi”

Barzani, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Biz Türkiye'nin siyasetini belirlemiyoruz ve PKK'nin politikalarından da sorumlu değiliz. Bizim yapabileceğimiz, diyalog için yardım etmektir. Tarihe not düşmek için şunu söylüyorum: Türkiye hükûmeti barışçıl çözüm için olumlu adım, tavır ve hareketlerde bulunmuştur. Ancak maalesef bazı tarafların, bu imkânları değerlendiremediklerini ve bu konuda gurura kapıldıklarını gördük. PKK'ye de uzun soluklu hareket etmeleri için defalarca kez mektup gönderdim. Çünkü barış uzun bir süreçtir. Başarı için uzun zamana ihtiyaç var."

"Büyük Kazanımlar Silâhla Elde Edilemez"

PKK yöneticileriyle yaptığı görüşmeye değinen Barzani, şu bilgileri paylaştı:

"Onlara şunu söyledim: İki polisin öldürülmesiyle Türkiye yok olmaz. Bugün, en büyük imkân oluşmuştur. Seçim sandıkları, kalem, diyalog, siyaset ve barışçıl yöntemlerle devam edin. Çünkü bu yollarla elde edilecek büyük kazanımlar, silâhla elde edilemez. Şimdi de HDP ile AK Parti'nin Türkiye'de bir hükûmet kurma noktasında anlaşmalarını doğru buluyoruz. Bu, Türkiye, Kürtler ve Ortadoğu için büyük bir kazanım olur."

PKK'nin, Öcalan ve HDP'yi Etkisiz Kılması

Barzani, silâhların bırakılması ve silâhlı mücadelenin terk edilmesi noktasında Öcalan ve HDP'nin yetkisiz kılınmasının, PKK yönetiminin büyük bir yanlışı olduğuna dikkati çekerek:

"Çünkü bu şekilde Türkiye'nin Öcalan ile sorunun bir tarafı olarak görüşmesinin önünü kesiyor. Bu adım HDP'nin de siyasî baskı altına girmesini beraberinde getiriyor." tespitinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum