1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Barzani: Girdiğimiz Yerlerden Geri Çekilmeyeceğiz
Barzani: Girdiğimiz Yerlerden Geri Çekilmeyeceğiz

Barzani: Girdiğimiz Yerlerden Geri Çekilmeyeceğiz

IKBY Başkanı Barzani, peşmergenin girdiği sorunlu bölgelerden çekilmeyeceğini belirtti.

27 Haziran 2014 Cuma 15:28A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani,  İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'yi resmi konutunda kabul etti. Barzani ve Hague, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Irak'ta yıllardır referandum yoluyla çözüme kavuşturulmayı bekleyen sorunlu bölgelerin artık  Kürdistan bölgesinin yönetimine geçtiğini ifade eden Barzani, " Irak hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Irak ordusu bu bölgelerden çekildi. Bundan dolayı peşmerge güçlerinin, o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. Biz 140. Maddeyi uyguladık ve artık bunun üzerine konuşmayız. Sorunlu bölgeler, Kürdistan idaresinin dışındaki Kürt bölgeleridir. Girdiğimiz yerlerden geri çekilmeyeceğiz" diye konuştu.  

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de sorunlu bölgeleri koruyan peşmerge güçleriyle, Irak'tan kaçan sığınmacılara kapılarını açan IKBY hükümetine teşekkür ederek konuşmasına başladı. 

Erbil'e ilk defa geldiğini ifade eden Hague, Kürdistan bölgesi ile İngiltere ilişkilerini detaylı konuşmak için ziyaretin iyi bir fırsat olduğunu kaydetti. Barzani ile Irak'ın yaşadığı krizle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ve sorunları müzakere ettiklerini anlatan Hague, karşılıklı olarak ilişkilerin derinleştirilmesi üzerinde durduklarını dile getirdi. 

Tüm siyasi tarafların içerisinde yer alacağı ulusal birlik hükümetinin kurulması için Irak'ta çok iyi bir tablo gördüğünü aktaran Hague, "Bağdat'ta görüştüğüm Şii liderlerin niyeti, ulusal birlik hükümetinin biran önce kurulması yönündeydi. Irak'a askeri müdahalede bulunmayacağız. Irak'ın bu krizden kurtulması için ABD ile nasıl hareket edeceğimize dair görüşlerimiz sürüyor. Yardıma hazırız" şeklinde konuştu. 

Hague, Irak temasları kapsamında dün başkent Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri Maliki, Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak ve üst düzey Iraklı yetkililerle bir araya gelmişti. 

HABERE YORUM KAT