1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Balkanlar'da Sel Bilançosu Ağırlaşıyor
Balkanlar'da Sel Bilançosu Ağırlaşıyor

Balkanlar'da Sel Bilançosu Ağırlaşıyor

Çok sayıda yerleşim biriminin sular altında kaldığı ve heyelanlar nedeniyle evlerin yıkıldığı Balkanlar'daki sel felaketinde, ölü sayısı 43'e yükseldi.

20 Mayıs 2014 Salı 17:45A+A-

Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da, aşırı yağışlar nedeniyle nehirlerin taşması sonucu meydana gelen selin bilançosu her geçen gün artmaya devam ediyor. Çok sayıda yerleşim biriminin sular altında kaldığı ve heyelanlar nedeniyle evlerin yıkıldığı Balkanlar'daki sel felaketinde, ölü sayısı 43'e yükseldi. 

Bosna Hersek Kriz Masası yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Federasyon'da şu ana kadar 7, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde ise 17 olmak üzere toplam 24 vatandaş  sel ve meydana gelen heyelanlarda hayatını kaybetti. Yetkililer, Bosna Hersek'in Brçko, Biyelyina, Doboy, Maglay ve Zavidoviçi kentlerinde de selin yaralarının sarılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Sivil savunma, belediye ve gönüllü vatandaşlar, cadde ve sokaklardakisel birikintilerini temizlemeye çalışırken, askeri birlikler ve insani yardım kuruluşları da vatandaşlara gıda ve içme suyu gibi malzemeler ulaştırmaya çalışıyor. Yolları kapalı olan bölgelerdeki vatandaşlara da helikopterlerle insani yardım malzemeleri ulaştırılırken, hasta, kadın ve çocuklar da helikopterlerle kriz merkezleri bünyesinde kurulan merkezlere getiriliyor. 

Bosna Nehri'nin taşmasıyla meydana gelen sellerin etkilediği Maglay, Zavidoviçi, Jelyezno Polye, Topçiç Polye ve Doboy gibi kentler, suların çekilmesiyle adeta çamur gölüne döndü. Selde köprülerin yıkıldığı, yolların çöktüğü, ağaçların devrildiği kentlerdeki vatandaşlar, çamurlara batmış ev ve yolları kendi imkanlarıyla temizlemeye çalışıyor. Bu şehirlerde hala elektrik ve suyun olmaması ise hayatı daha da zor hale getiriyor. 

Sırbistan

Sırbistan'da ise, seller yüzünden dün 15 olarak açıklanan ölü sayısının bugün 17'ye yükseldiği bildirildi. Ülkede ölenlerden 14'ünün cesedine, selden en çok etkilenen başkent Belgrad yakınlarındaki Obrenovats kentinde ulaşıldığı bildirildi. Sırbistan'da dün Sava Nehri'nin taşma tehlikesine karşı 13 bini Obrenovats bölgesinden olmak üzere toplam 30 bin kişi tahliye edildi. Obrenovats kentinin yanı sıra, Şabats ve Sremska Mitrovitsa kentlerinde de durumun ciddiyetini koruduğunu belirten yetkililer, ölü sayısının artmasından endişelendiklerini ifade etti.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Obrenovats kentindeki tahliye çalışmaları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki durumun yavaşça sakinleştiğini söyledi. Yaşanan felaketin ardından temizleme ve onarım çalışmalarının başlayacağını belirten Vuçiç, salgın hastalıkların önüne geçilmesinin önemini vurguladı. Vuçiç, aynı zamanda, Sırbistan'daki maddi hasarın bölgedeki selfelaketiyle boğuşan ülkelerden daha fazla olacağını da sözlerine ekledi. Sırbistan Başbakanı Vuçiç, önümüzdeki günlerde yağış olmadığı taktirde, ülkedeki olağanüstü durumun hafta sonu sona erebileceğini açıkladı.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu da yaşanan felaketin ardından yarından itibaren 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

Hırvatistan

Hırvatistan'ın doğu kısımlarında bulunan Jupaniya ve Slavonski Brod kentlerinde yaşanan sellerin ardından, Sava Nehri'nin tekrar taşma ihtimaline karşı tedbirler alındı. Sava Nehri'ndeki su seviyesinin yaklaşık 10 santimetre düştüğü belirtilirken, bu bölgeden 3 bin insan tahliye edildi.

Hırvatistan'da seller nedeniyle daha önce 1 olarak açıklanan ölü sayısının bugün 2'ye yükseldiği, 1 kişinin de sel sularına kapıldığı bildirildi.

Hırvatistan Devlet Mülkü İdare Ofisi, sel mağdurlarına geçici olarak kalmaları için boş daireler temin edeceğini bildirdi. Hırvatistan Savunma Bakanı Ante Kotromanoviç ise, binden fazla askerin ülkenin doğu kısımlarında vatandaşlara yardım ettiğini, tahliye ve arama çalışmalarının ise 2 helikopter ile gerçekleştirildiğini açıkladı. 

Hırvatistan İş Bulma Bürosu ise, selden etkilenen bölgelerin temizlik ve onarım sürecinde, bölgedeki iş sahibi olmayan vatandaşların çalıştırılacağını açıkladı.

Meral Balota / AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT