1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Bahçeli'yi Baraj Korkusu Sardı!
Bahçeli'yi Baraj Korkusu Sardı!

Bahçeli'yi Baraj Korkusu Sardı!

Kamuoyu yoklamalarında düşüş trendinde gösteren MHP lideri Bahçeli şimdiden barajın düşürülmesini gündemleştirmeye başladı.

08 Kasım 2017 Çarşamba 14:06A+A-

MHP lideri Devlet Bahçeli, Meclis'te gazetecilerle sohbet etti ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bahçeli yüzde 10 seçim barajının ittifakla aşılabileceğini söyledi. MHP lideri, "Türkiye'yi nasıl istikrar ve normalleştirme sürecine getirebiliriz noktasında bir uzlaşmaya varacak çalışma yapmak lazım. Bu yüzde 5 mi olur, 6 mı olur, yüzde 7 mi olur, yoksa yüzde 10 olarak mı kalır, böyle mi devam etmesi gerekir, bunları görmek lazım" dedi.

YÜZDE 10 AĞIR BİR BARAJI AĞIR

Gazetecilerin yüzde 10'luk seçim barajıyla ilgili sorularını yanıtlayan Devlet Bahçeli, seçim barajının düşürülebileceği sinyalini verdi.

Bahçeli, "Yüzde 10 barajı Türkiye'de çok ağır bir baraj. Hemen hemen ilk, 12 Eylül'ün sonrasında, yeniden siyasi yapılanma sürecine geçildiğinde, yüzde 20, yüzde 25 arasında bir baraj, bunun üstünde de yüzde 10 gibi bir baraj olmuştu. O baraj tabii 12 Eylül döneminde darbe teşebbüsünde bulunan zihniyetin himayelerinde faaliyetlerine başlayanlar için böyle bir baraj söz konusu edilmemişti. Milli Selamet Partisi (MSP) ile MHP üzerinde bu konuda tartışılmıştı. Ve bunların baraj altında kalarak, Türk siyasi hayatından silinmesi arzusu olmuştu. Öyle bir dönem içinde siyasi hayatın nasıl devam etmesi gerektiği, barajın nereye kadar çekilmesi gerektiği konuları gündeme geldiğinde, sonuç alınamadığı için, hepinizin bildiği gibi yasada olmayan ama yasalardan beslendiği kanaatiyle bir ittifak uygulaması olmuştu. O ittifakta da Refah Partisi, MHP ve Islahatçı Demokrasi Partisi arasında olmuştu. Bu uygulamanın da öncülüğünü o zaman MHP yapmıştı.

DEMEK Kİ BARAJ İŞE YARAMIYOR

Yani şu an o zamandan sonraki dönemde, bölücü unsurların TBMM'de temsiline imkan vermeyecek bir baraj oranı olarak yüzde 10'un devamından yana. Yani bize karşı da yüzde 7, 8 gibi oranları söylemelerine rağmen, "Acaba biz, yüzde 10 oranına gelebilir miyiz" dedik, Allah nasip etti; geldik. Bazen de altında kaldığımız dönemler oldu. Ama o günkü dönemlerde bölücü unsurlar olarak TBMM'de temsil imkanını baraj engeliyle aşamayacaklarını anlayanlar, kendilerini bir parti içerisinde hareket ettirerek, bir yapılanma sağladılar. TBMM'ye girip orada mücadelelerini devam ettirdiler. Demek ki yüzde 10 barajı, ittifaklarla veya başka türlü kararlılıklarla aşılabilir bir duruma geldi.

ÖLDÜRMEK YERİNE NASIL BERABER YAŞARIZ, BUNA BAKMAMIZ LAZIM

Şimdi Türkiye'de iki şeye dikkat etmek gerek. Artık bu zorlamalar ve dayatmalarla, birilerini öldürerek, kendini yaşatma yerine, hep beraber nasıl yaşarız, demokrasi içinde bunu nasıl başarırız, Türkiye'yi nasıl istikrar ve normalleştirme sürecine getirebiliriz noktasında bir uzlaşmaya varacak çalışma yapmak lazım. Bu yüzde 5 mi olur, 6 mı olur, yüzde 7 mi olur, yoksa yüzde 10 olarak mı kalır, böyle mi devam etmesi gerekir, bunları görmek lazım. Bunu yaparken bir başka partiyi yok farz ederek, kendine bir yol çizmeye çalıştığında da onun bir anlamı görmedi. Bütün bunlardan ders çıkarmak lazım. Benim söylemek istediğim o" dedi.

 

HABERE YORUM KAT