1. HABERLER

  2. HABER

  3. AYM'den MİT Raporlarıyla İlgili Yeni Karar
AYM'den MİT Raporlarıyla İlgili Yeni Karar

AYM'den MİT Raporlarıyla İlgili Yeni Karar

Anayasa Mahkemesi, Devrimci Karargah davasında dosyaya "delil” olarak konulan MİT raporunun "Özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğine” karar verdi.

25 Şubat 2014 Salı 14:15A+A-

Anayasa Mahkemesi, MİT raporlarının makemelerde delil olarak kabul edilip edilmeyeceği yönünde emsal nitelikte bir karar verdi. Devrimci Karargâh örgütü davasıyla ilgili mahkeme, özel hayatı ihlal eden ve dava dosyalarıyla ilgili olmayan raporların kullanılmaması gerektiğine hükmetti.

Avukat Ercan Kanar, suçla ilgisi olmayan, özel hayata ilişkin bilgilerin yer aldığı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) raporunun delil olarak kullanılamayacağını belirterek, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. MİT raporunun dava dosyasından çıkarılması talebi, mahkemece reddedildi.

Başbakanlık’ın MİT mensupları hakkında soruşturma izni vermemesi üzerine Kanar, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, MİT raporunun Anayasa'nın, "Özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğine" karar verdi.

Yüksek Mahkeme, demokratik bir toplumda, doğruluğu hiçbir şekilde sorgulanamamış ve denetime tabi tutulmamış istihbari nitelikteki bilgilerin dava dosyasına konulmasının” kabul edilemez” olduğuna hükmetti.

HABERE YORUM KAT