1. HABERLER

  2. HABER

  3. Avustralya'da IŞİD Operasyonu
Avustralya'da IŞİD Operasyonu

Avustralya'da IŞİD Operasyonu

Avustralya'da 800 polis iki kentte 25 eve baskın düzenledi. Rastgele bir kişiyi kaçırıp IŞİD bayrağı önünde kafasını kesmeyi planlamakla suçlanan 16 kişi gözaltına alındı.

18 Eylül 2014 Perşembe 12:58A+A-

Sydney ve Brisbane kentlerinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile bağlantı içinde oldukları iddiasıyla kişilere yönelik baskın düzenlendi. 800 polisin baskın düzenlediği 25 evde gözaltına alınan 16 kişi, "Avustralya'da rastgele bir kişiyi kaçırıp IŞİD bayrağı önünde kafasını kesmeyi planlamakla" suçlanıyor. 

Gözaltına alınan 16 kişi arasında sadece 22 yaşındaki Afgan kökenli Omarjan Azari tutuklandı. Polis, Azari'nin saldırı hazırlığında olduğunu iddia etti. Diğer şahısların da kefaletle serbest kalma başvuruları reddedildi.

Polis yetkilileri, her iki kentte de operasyon düzenlenen evlerde araştırma ve incelemelerin sürdüğünü açıkladı.

‘Polis yumruk attı’

Gözaltına alınanlardan Maywand Osman, operasyon sırasında polislerin kendisini yumrukladığını söyledi. Osman, "Beni yere fırlattılar ve kafama vurmaya başladılar. 4 polis memuru üzerime atladı. Bir tanesi yüzüme yumruk attı" ifadesini kullandı.

‘Operasyonlar dinle alakalı değil’

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, operasyonlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu, insanların dini ile alakalı değil, insanların ne giydiği ile de alakalı değil. Bu, Avustralya'da olabilecek terör saldırılarından korunmamızla alakalı" dedi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Bill Shorten ise "Hiç bir şüphe yok ki Avustralyalıları şoke edecek olan şey, terör tehdidinin bize ne kadar yakın olduğu" diye konuştu.

Avustralya hükümeti 12 Eylül'de ülkedeki ‘tehdidi’n yüksek seviyeye yükseldiğini belirtmişti. 2003’ten beri uygulanan dört aşamalı ‘terör tehdidi’ değerlendirmesinde ilk defa yüksek seviye açıklaması yapıldı. Yüksek seviye, bir saldırı olabileceği anlamına geliyor. Bir üst aşama olan ‘ciddi’ seviyesi ise bir saldırının yakın olduğu veya gerçekleştiği manasında.

Avustralya Ortadoğu’ya 600 asker gönderecek

Avustralya istihbaratı, yaklaşık 160 vatandaşlarının çatışmalara katılmak için Ortadoğu’ya gittiğini açıkladı. Açıklamada Ortadoğu’dan dönen 20 Avustralyalının ulusal güvenlik riski yarattığı ifade edildi.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona 600 askerin yanı sıra saldırı uçağı göndereceklerini 14 Eylül Pazar günü açıklamıştı.

 AA ve Reuters

HABERE YORUM KAT