1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Avrupa’nın en büyük mülteci mezarlığı: Yunanistan
Avrupa’nın en büyük mülteci mezarlığı: Yunanistan

Avrupa’nın en büyük mülteci mezarlığı: Yunanistan

700 mülteciden 100 tanesinin cesedine ulaşıldı… Yunanistan katliamın hesabını verecek mi?

21 Haziran 2023 Çarşamba 10:35A+A-

HAKSÖZ HABER

14 Haziran’da Libya’dan İtalya’ya hareket eden mülteci dolu teknenin Yunanistan açıklarında batması tüm dünyanın gündeminde.

Sivil toplum kuruluşu Alarm Phone'a göre teknede yaklaşık 700 kişi bulunuyordu. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde 5 gündür eylemler devam ediyor. Eylemciler Yunanistan’ın geminin batmasından çok daha önce duruma müdahale edebileceğini düşünüyor.

Yunanistan’ın sicili epey kabarık. Yunanistan sahillerine sığınan mülteciler daha önce Yunan sahil güvenlik birimleri tarafından defalarca geri itildi. Bu insanların kimi can verdi kimisi de Türkiye tarafından kurtarıldı.

Türkiye’nin bu konuda defalarca yaptığı uyarılara rağmen Yunan makamları sorumluluk almaktan kaçındı. Sadece Akdeniz’deki mülteci varlığı değil Yunanistan’daki mülteci kamplarının durumu da içler acısı. Midilli adasındaki Moria kampında mülteci bir çocuğun cansız bedeni bulunmuş ve Yunanistan makamları yine gerekli önlemleri almamakla suçlanmıştı.

Yunanistan’daki aktivistler bölgeye gelen turistlere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla varlıklı turistleri taşıyan cruise gemilerinin demirlediği limana “Turistler, Avrupa’nın en büyük mülteci mezarlığındaki gezinizin tadını çıkartın” yazılı dev bir pankart astılar.

Avrupa’nın en büyük mülteci mezarlığı olan Yunanistan’ın sorumluluk almaktan kaçınarak katlettiği 700’e yakın mülteci Türkiye’de ise doğru düzgün gündem dahi olmadı. Avrupalılardan çok daha fazla ortak noktaya sahip olduğumuz mültecilerin hayvanlar kadar değer görmemesi başta Türkiyeliler olmak üzere tüm dünyanın ayıbıdır!

700 tane fok balığı ölse bile Türkiye’de daha fazla gündem olurdu. Bizi insan kılan hasletlerimizden her geçen gün daha fazla uzaklaştığımızı kanıtlayan bu vaziyete karşı mülteci kardeşlerimizle dayanışma içinde olduğumuzu tüm dünyaya gösterelim.

Bugün saat 16.00’da Ağa Camii’nde buluşup katliamın sorumlusu Yunanistan Konsolosluğu önünde basın açıklaması düzenlenecek! Özgür-Der’in çağrısıyla bir araya gelecek olan vicdan sahipleri mazlumların hayatının kimsenin oyuncağı olmadığını haykıracak!

whatsapp-image-2023-06-20-at-23-10-45.jpeg

HABERE YORUM KAT